Lise sonlar, 'sahte rapor' almaktan kurtuldu

Haber Giriş : 23 Şubat 2010 07:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerinin sahte sağlık raporlarıyla uğraşmaması için devamsızlıkta 'rapor yerine velinin yazılı başvurusunu' yeterli saydı.

Halen 20 gün 'özürsüz', 25 gün de rapor alarak 'özürlü' devamsızlık yapabilen lise öğrencileri artık 25 günlük özürlü devamsızlıkları için de rapor almak zorunda olmayacak. Sadece lise son sınıf öğrencilerine verilen bu imkanla 'öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceği süre' de özürlü devamsızlıktan sayılacak. Ancak özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi 45 günü yine geçemeyecek.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu dün 'özürlü devamsızlık' konulu illere bir genelge göndererek uygulamanın detaylarını bildirdi. Genelgede Bakan Çubukçu, 'ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin yıl boyu yoğun bir çalışma temposu göstererek ÖSS'ye hazırlandıklarını' kaydetti. Öğrencilerin 'sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmelerini' amaçladıklarını vurgulayan Nimet Çubukçu, "Bu yıla mahsus olmak üzere yönetmelikte belirtilen özürlerin yanı sıra öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceği sürenin de özürlü devamsızlıktan sayılması, öğrenci ve velilerine moral kazandıracaktır." dedi.

Benzer bir genelge geçen sene nisan ayında da yayınlanmıştı. Bu sene üniversite sınavlarının iki aşamalı olması ve birinci basamak sınavının (YGS) nisan ayında yapılacak olması nedeniyle öğrenciler 'rapor' telaşına erken düşmüştü. Bakanlık da geçen seneki genelgesini bu sene erkene aldı ve öğrencileri rahatlattı.

İBRAHİM ASALIOĞLU-ZAMAN


Milli Eğitim Bakanlığı sahte rapora karşı 'önlem' aldı: Veliden izin alan ikinci dönem okula gelmez

Üniversite adaylarının dikkatine:

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bu yıla mahsus olmak üzere, üniversiteye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerine ailelerinin başvurması halinde devamsızlık yapma hakkı verdi. Çubukçu, ilk kez bu yıl uygulanacak sınav sistemi kapsamında nisan ve haziran aylarında olmak üzere iki aşamalı sınav yapılacağını anımsatarak, ?Sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla' böyle bir karar alındığını duyurdu. Çubukçu'nun kararında, sınava hazırlanan yüz binlerce öğrenci tarafından her yıl alınan sahte raporların önüne geçme isteğinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Çubukçu, her eğitim yılının ikinci dönemindeki sınavlar nedeniyle, yapılan devamsızlıkların ?usulune uygun' olması için bir genelge yayımladı. ?Özürlü devamsızlık' başlığı altında dün yayımlanan genelgeyle, Çubukçu, sınava hazırlanan lise son sınıf öğrencilerini ?sahte rapor' peşinde koşmaktan ?kurtardı'.

Özürsüz devam hakkı 20 gündü

Çubukçu imzalı genelgede, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin özürlü devamsızlıklarıyla ilgili tereddütlere düşüldüğüne ilişkin duyumlar alındığı belirtilerek, Bakanlığın Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nde bulunan ?Ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrenciler notları ne olursa olsun başarısız sayılır', ?Özürlü ve özürsüz devamsızlıklarla okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Kaza, ölüm, doğal afet, yangın, göz altına alınma, tutuklanma ve uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalık nedeniyle yapılan devamsızlıkların özürlü devamsızlıktan sayılabilmesi için özrün, resmi kurumlardan alınacak belge veya resmi/özel sağlık kurum veya kuruluşlarınca düzenlenecek raporla belgelendirilmesi ve özrü takip eden beş iş günü içinde okul yönetimine bildirilmesi gerekir' hükümlerine dikkat çekildi.

Amaç, moral ve motivasyon

Çubukçu, ortaöğretimde öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin, yoğun bir çalışma temposu göstererek yükseköğretime hazırlandıklarını anımsatarak şöyle dedi:

?2010 yılında yükseköğretime geçişin, YGS ve LYS şeklinde iki aşamalı sınavla yapılacağı ve bunlardan YGS'nin nisan ayında yapılacak olması da göz önünde bulundurularak, öğrencilerimizin, sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla bu öğretim yılına mahsus, yönetmelikte belirtilen özürlerin yanı sıra öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceğin sürenin özürlü devamsızlıktan sayılması öğrenci ve velilerine moral kazandıracaktır.?

Süre net değil

Genelgede, ilgili yönetmeliğin özürlü ve özürsüz devamsızlık süresinin toplam 45 günden fazla olmayacağına hükmettiğine dikkat çekiliyor. Ancak genelgede, öğrenci velisinin çocuğu için en fazla kaç gün devamsızlık başvurusunda bulunabileceğine ilişkin bir ifade yer almıyor.

BETÜL KOTAN (RADİKAL)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber