Flaş! Kuvvet komutanları serbest bırakıldı

Haber Giriş : 25 Şubat 2010 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saygun da Serbest

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, savcılık sorgusunun ardından denetimli olarak serbest bırakıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanan emekli Orgeneral Saygun, hakkında denetimli serbestlik hükmü uygulanarak serbest bırakıldı.

Saygun, bu kararın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakarak sivil bir araçla adliyeden ayrıldı.


'Balyoz' soruşturmasında, savcılar tarafından ifadeleri alınan eski kuvvet komutanları İbrahim Fırtına ve Özden Örnek serbest bırakıldı. Eski 1. Ordu Komutanı Ergin saygun hakkındaki karar ise henüz belli değil.

Balyoz soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve bugün Beşiktaş Adliyesi'ne götürülerek savcılar tarafından ifadeleri alınan eski kuvvet komutanları İbrahim Fırtına ve Özden Örnek serbest bırakıldı.

Savcıların, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turhan Çolakkadı nezaretinde sorguladığı iki isim, mahkemeye sevk edilmeksizin serbest kaldılar.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, daha önce de Ergenekon soruşturması kapsamında savcılara ifade vermiş ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'la birlikte serbest bırakılmışlardı.

ADLİYEDEN AYRILDILAR

Adliyeden önce İbrahim Fırtına çıkarken, eski Hava Kuvvetleri Komutanı gazetecilerin sorularına kısa yanıt verdi:

"Gerek şahsıma, gerek Hava Kuvvetlerine, gerekse kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik doğruymuş gibi gösterilen hususlardaki eksiklikleri, yanlışlıkları açıklamak için, yapılmakta olan hukuki bir sürecin aydınlatılması için buradaydım. Bunu yeteri kadar yaptığıma inanıyorum ve şu an aranızdayım.''

Diğer soruları yanıtsız bırakan Fırtına'nın ardından Özden Örnek de adliyeden ayrıldı. Örnek herhangi bir açıklama yapmadı.

SAYGUN MAHKEMEDE İDDİASI

Öte yandan, bugün adliyeye götürülen ve savcılar tarafından sorgulanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un, kesin olmamakla birlikte, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildiği iddia edildi.

SÜHA TANYELİ ADLİYEDE

Bu arada, sıcak gelişmelerin yaşandığı saatlerde, eski Genelkurmay Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı ve emekli olduktan sonra Mehmetçik Vakfı İstanbul Şube Müdürlüğü görevini yürüten Tuğgeneral Süha Tanyeli adliyeye götürüldü.

ÇETİN DOĞAN YARIN

Balyoz soruşturması kapsamında gözaltında bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın yarın adliyeye götürülmesi bekleniyor.


Fırtına ve Saygun'un sorguları tamamlandı

Balyoz darbe planı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un savcılık sorgusunun tamamlandığı öğrenildi.

Sabah saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un savcılık sorgusu tamamlandı.

Bu arada, 10 muvazzaf subayın da savcılık sorgusunun tamamlandığı öğrenildi.


Komutanların sorgusuna başlandı

Ulusal Yargı Ağı'ndaki (UYAP) sorunun halledilmesiyle adliyeye getirilen emekli komutanların sorgusuna başlandığı belirtildi.

Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'yı soruşturma savcısı Mehmet Berk sorguluyor. Başsavcı vekili Turan Çolakkadı da sorgulamaya katılıyor. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un sorgulamasını da Savcı Ali Haydar'ın aldığı öğrenildi.

Balyoz Planı soruşturması kapsamında tutuklananların sayısı 20'ye yükseldi. Eski kuvvet komutanları İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, Emniyet'te 3 gün tutulduktan sonra bugün adliyeye geldi. Yasal düzenleme gereği sadece başsavcı tarafından sorgulanabilen eksik komutanların avukatı, emniyette tutulmalarına tepki göstermişti. 3 muvazzaf subay ise bu sabah adliyeye gönderildi.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden Adli Tıp Kurumu'na götürülmüştü. Bu sırada Fırtına görüntülenmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakadı, kuvvet komutanlarının ifade vermeleri sırasında kendisinin de bulunacağını ve tutanakta imzasının yer alacağını bildirdi.

SON TUTUKLAMALAR: Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Albay Kubilay Aktaş, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak ve 5 muvazzaf subay tutuklandı.

Tutuklanan emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Albay Kubilay Aktaş ve emekli Tuğgeneral İzzet Ocak Metris Cezaevi'ne, 5 muvazzaf subay ise Hasdal Askeri Cezaevi'ne gönderildi.

Aynı soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan, Tuğgeneral Gafur Aksu, emekli Albay Mustafa Çalış, emekli Albay Yusuf Ziya Toker, emekli Albay Musa İstek ve iki muvazzaf subay da savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Emekli Albay Suat Aytın, emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç, emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü ve 2 muvazzaf subay daha önce tutuklanmıştı. Böylece adliyeye sevk edilen 20 kişiden 6'sı emekli 7'si muvazzaf 13 subay tutuklandı.

Çetin Doğan'ın avukatları: "Doğan susma hakkını kullanıyor"

Öte yandan "Balyoz planı" iddialarıyla gözaltına alınan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları Celal Ülgen ve İsmail Tepecik açıklama yaptı.

Doğan'ın emniyette susma hakkını kullandığını söyleyen Ülgen, "Kendisine 70 - 80 soru yöneltildi. Sorgu 15 - 20 dakika sürdü. Kimlik bilgilerine dair sorular dışında tüm soruları yanıtsız bıraktı. Doğan, emniyette bulunduğu sürede Uğur Mumcu'nun 'Terörsüz Özgürlük' adlı kitabını okudu. Şu anda Ayşe Kulin'in 'Umut' adlı kitabını okuyor. Bugün Cumhuriyet Savcılığı'na gideceğini düşünüyoruz. Doğan susma hakkını kullanıyor" dedi.

Gazetecilerin Doğan'ın emniyette nerede bekletildiği yönündeki soruya Ülgen, "Nezarette değil. Basit bir oda. Sadece divan var iki tane sandalye var" dedi. Kaçış iddiaları ile ilgili sorulara Ülgen, "Bir Füze ayarlıyoruz. Ayarlarsak Ay'a kaçacağız" şeklinde yanıt verdi.

İddiaların soyut olduğunu ileri süren Ülgen, "Yani somut 'siz bu suçu işlediniz' diye bir iddia yok. Sadece terör örgütü üyesi olmak. Ergenekon lafı yok şimdi. Terör örgütü diyor ve bunların hepsi soyut, ayakları yere basmayan iddialar. Morali çok iyi. Savcıların kendilerine göre bir ifade alma programı var. O programa göre polisten talep ediyorlar. O sayıda insan savcılığa gidiyor. Daha henüz bize sıra gelmedi. Demek ki daha bize bir hayli sıra var. 4'üncü günün de kullanılma ihtimali var" dedi.

Doğan'ın diğer avukatı İsmail Tepecik ise, "Bu olay olmadan önce de Çetin Doğan'ın kızı ABD'de öğretim üyesidir. 11 Nisan'da torunu Deniz'in yaş günü var. Paşam, torununun 11 Misan'da yaş gününe gidecekti. Gitmeden önce de, kızının gidiş ve dönüş organizasyonu yapılan bir Meksika organizasyonu vardı. Kızıyla, torunuyla, damadıyla, ailece birlikte yapacağı. Yani 11 Nisan'da torunu Deniz'in yaş gününe gidecekti. Olay buydu. Dolayısıyla kaçma durumu yoktu" dedi

Memurlar.net ve Ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber