Müdür yardımcısı atamalarında yaşanabilecek muhtemel sorunlar 1

İl Milli Eğitim Müdürlükleri Eğitim kurumları Müdür Yardımcısı boş kadrolarını 22 Şubat 2010 tarihinde duyurması üzerine başvurular 04?12 Mart 2010 tarihleri arasında alınmaya başlayacak. Yönetmeliğin genel şartları düzenleyen 7. maddesine göre atama yapılması gerekmekle birlikte, bu süreçte muhtemel bazı sorunlar yaşanması mümkündür. Ayrıntılar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Şubat 2010 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu süreçte yaşanabilecek muhtemel sorunlardan iki tanesi;

1- Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ?Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar? başlıklı 7.maddesi (b) bendi hükümlerindeki; ?Okul öncesi eğitim kurumlarına atanacaklarda, okul öncesi veya çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olmak; halk eğitimi merkezi ile öğretmen evi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan öğretmeni olmak; rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; turizm eğitim merkezlerine atanacaklarda otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak,? şartları bulunmaktadır.

Bu şartlara göre; Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı yöneticiliklerine atanacaklarda, Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak şartı vardır.

Bu şarta göre; Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığına Atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmeni dışında kültür dersleri öğretmeni atanabilecektir.

Fakat Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin ?Müdür, görev, yetki ve sorumlulukları? başlıklı 253. maddesi 28 fıkrasındaki; ?Kurumda yapılan her türlü üretime ilişkin iş ve işlemleri yürütür. Bu görevi yürütebilecek yeterlikte gördüğü atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenleri arasından atanmış bir müdür yardımcısını, teknik müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere ilgili birime önerir.? hükümleri ile ?Teknik müdür yardımcısı, görev, yetki ve sorumlulukları? başlıklı 256. maddesindeki; ?Döner sermayeli kurumlarda, atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenleri arasından atanan ticarî ve malî konulara yatkın bir müdür yardımcısı, mevzuatına göre teknik müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Teknik müdür yardımcısı, müdür ve sayman ile birlikte, döner sermaye işletmesi çalışmalarının tümünden sorumludur.? hükümleri gereğince; Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılarından en az bir tanesinin Atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmeni olması gerekmektedir.

MEB Yönetici atama kılavuzuna Teknik Müdür Yardımcısı görevlendirilmesi yapılabilmesi için mevcut müdür yardımcıları ve atanacak yeni müdür yardımcılarının en az bir tanesinin Atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmeni olması konusunda bir ekleme yapmalıdır. Mesleki Ve Teknik Eğitim okullarında; Mevcut Teknik Müdür yardımcısı var ise, Mevcut müdür yardımcılarının içinde Atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmeni var ise bir sorun olmayacaktır.

2-Yukarıda sıraladığımız ?Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar? başlıklı 7.maddesi (b) bendi hükümlerinde, Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı yöneticiliklerine atanacaklarda, Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak şartı vardır.

Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları tercih edecek olan bir Elektrik-Elektronik alanı öğretmeni tercih etmeyi düşündüğü okulda Elektrik-Elektronik bölümü yoksa bu okulu tercih edebilecek midir?

Sorusuna cevap ararsak; Her türlü Teknik ve Meslek Dersleri öğretmeninin meslek liselerinde Mesleki Gelişim, Proje Hazırlama, İşletme, Girişimcilik ve Bilgi ve İletişim Teknolojisi dersleri bütün meslek liselerinde ortak alan dersi olduğundan maaş karşılığı gireceği ders sorunu bulunmamaktadır. Dolayısıyla yönetici olarak atanmak için başvuruda bulunan meslek dersleri öğretmenlerinin alanı olup olmadığına bakılmadan kriterleri uyuyorsa ataması onaylanmalıdır.

MEB Yönetici atama kılavuzuna bu yönde bir açıklama koymalıdır.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber