Askeri savcılık 'yok' dese de, bilirkişi raporu 'darbe planı var' diyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Şubat 2010 23:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. Ordu Askeri Savcılığı'nın oluşturduğu heyetin 'Balyoz Harekat Planı' ile ilgili hazırladığı ve İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği bilirkişi raporunda çok çarpıcı değerlendirmeler yer alıyor. Askeri savcılığın özel kurye ile Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarına gönderdiği bilirkişi raporunda 'Balyoz Harekat Planı'nın "Hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu" tespitinde bulunuluyor. Rapor geçtiğimiz günlerde medyada yer almış, ancak Askeri Savcılık bir açıklama yaparak 'seminerin darbe planı olduğunun' tespit edildiği yönündeki haberleri yalanlamıştı. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın ise, Askeri Savcılık'tan gönderilen rapor doğrultusunda operasyonu başlattığı tahmin ediliyor. Bu çelişki ise 1. Ordu Askeri Savcılığı'nın oluşturduğu heyetin hazırladığı raporun İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı ve Askeri Savcılık tarafından taban tabana zıt olarak yorumlandığını ortaya koyuyor.

İşte Askeri Savcılık tarafından farklı, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından farklı yorumlanan o rapor...

1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın oluşturduğu bilirkişi heyetinin raporunda Balyoz Harekât Planı'na ilişkin çarpıcı değerlendirmelerin yer aldığı ortaya çıktı.

Balyoz Güvenlik Harekât Planı'nıyla ilgili 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın 24 Şubat'ta İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği bilirkişi raporunda söz konusu planın "Hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu" belirtildi. Bu raporun, özel yetkili savcılığın tutuklama ve gözaltı kararlarının en önemli dayanağını oluşturduğu tahmin ediliyor.

Askeri savcılığın özel kurye ile Balyoz soruşturmasını yürüyeten Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarına gönderdiği bilirkişi raporunda, 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nın sıkıyönetim uygulama esaslarının ötesinde tedbirleri ve faaliyetleri içeren bir plan olduğu" vurgulandı. Rapordaki en çarpıcı ifadeler ise "Hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu" şeklindeydi. Balyoz Güvenlik Harekat Planı soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'ndan planla ilgili bilgi istedi. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı ile eş zamanlı olarak Balyoz planıyla ilgil soruşturma başlatan Askeri Savcılık Taraf Gazetesi'nden 3 DVD ve bir CD'den oluşan belge ve ses kayıtlarını istemişti.

YETKİSİ DIŞINA ÇIKTI

Askeri savcılıkça oluşturulan bilirkişi heyeti de bu belgeleri inceledi. Hazırlanan bilirkişi raporu da özel kurye ile cumhuriyet savcılarına geçen Çarşamba günü ulaştırdı. İddiaya göre raporun sonuç bölümünde Balyoz Planı'yla ilgili şu çarpıcı tespitler yer aldı: Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından hazırlandığı anlaşılan Balyoz Harekat Güvenlik Planı'nın, sıkıyönetim uygulama esaslarının ötesinde tedbirleri, faaliyetleri içerdiği ve hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngören bir plan olduğu vurgulanıyor.

Seminer planının Balyoz Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı' adıyla hazırlanmış bir plana ait olduğu ve bu planın basında yer alan Balyoz darbe planı'na benzediği ifade ediliyor. Plan seminerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın karşı çıkmasına rağmen, Balyoz planın hazırlandığı ortaya çıktı.

Balyoz planın seminer başlangıcında ortaya konulan amaçlarından uzaklaşılarak yapıldığı tespit edildi. Seminerde yapılan bir sunumda bazı siyasetçilerin fotoğraflarının gösterildiği ve silahlı kuvvetlerin yetki alanı dışına çıkan konuşmalara rastlandığı belirlendi. 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında yapılan seminere 29'u general toplam 147 subayın katılımıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber