4/C krizine üç seçenekli çözüm

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Mart 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın kararıyla 20 bin kişinin çalıştığı 4/C statüsünün de düzenlenmesi zorunlu hale geldi. Ekonomi yönetimi 4/C için 3 alternatif hazırladı

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Danıştay 12. Dairesi'nin kararı, Tekel işçilerinin eylemleriyle birlikte gündeme gelen 4/C statüsünde yeni bir düzenleme yapılmasını zorunlu hale getirdi. Danıştay'ın bu kararı, 4/C statüsünde çalışmak için başvuru yapan yaklaşık 3 bin 500 kişi için haksız durum ortaya çıkardı. Bu statüde çalışan bir ilkokul mezunu işçi 658 lira aylık ücret alırken, başvurmayan ise 496 lira daha fazla ücret alacak. Dolayısıyla, eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor. Bu nedenle, Danıştay'ın kararının ardından, çeşitli alternatifler üzerinde çalışma başlatıldı. İşte o çalışmalar:

Uygulama tamamen iptal olabilir

Maaşlar eşitlenebilir: Üzerinde durulan bir başka 4/C statüsü ile ilgili alternatif ise 4/C statüsündeki tüm çalışanların maaşlarında yeni bir iyileştirme yapılmasını içeriyor. 4/C statüsünde çalışmak için başvurmayan işçilerle başvuran işçiler arasında yaklaşık 496 liralık fark ortaya çıkıyor. Bu farkın kapatılması için Tekel işçilerinin tamamına ek iyileştirme yapılacak. İşçilere yapılacak iyileştirme tüm 4/C'lileri kapsayacak. Bu da yaklaşık 20 bin kişinin ücretinde artış yapılması anlamına geliyor.

Yasa planlanıyor

Hükümet, yine 30 günlük süreyi kapsayan bir yasal düzenleme yapmayı planlıyor. Bir yasa tasarısı hazırlanacak veya Meclis'teki tasarıların birisine yapılacak ek ile 30 günlük süreye yasal dayanak kazandırılacak. Böylece, Tekel işçilerine iki gün daha başvuru süresi verilecek. Ve kimsenin maaşı değişmeyecek.

4/C tamamen kaldırılabilir: 4/C statüsünün tamamen kaldırılması da düşünülüyor. 4/C statüsü 2004 yılında uygulamaya konuldu. Ve yıllık olarak düzenleniyor. Dolaysıyla, yılsonunda yeni bir karar alınmazsa, 4/C statüsünde çalışılamıyor. Dolaysıyla, gelecek yıldan itibaren tamamen kaldırılması öngörülüyor. Bu alternatif hayata geçirilirse, Tekel işçileri 8 ayın sonunda, kamu kurumlarında çalışamayacak. Tekel işçilerinin yanı sıra, bu statüde çalışan diğer işçiler de olumsuz etkilenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber