MEB, Çevre ve Ormancılık Eğitimi Protokolünü imzaladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2010 14:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

?Çevre ve Ormancılık Eğitimi Protokolü? Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Yüksel İnşaat Avizeli Salon'da düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da imzalanan protokolün, çevre için ?yeni ve uzun soluklu bir işbirliği sağlayacağını? belirterek, öğrencilerde çevre bilinciyle çevreye yönelik bir duyarlılık geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

?Yeryüzü gezmek için ne kadar büyükse kirletmek için o kadar küçük? diyen Bakan Çubukçu, dünyanın farklı yerlerinden her gün bir çevre felaketi haberi geldiğine işaret etti. İnsanların büyük çoğunluğunun şehirlerde yaşadığını belirten Baka Çubukçu, topraktan uzak kalanların toprağa yeterince önem vermediğini ve sevgi duymadığını ifade etti.

Bozulan ekolojik dengenin yeniden oluşmasının bazen uzun yıllar aldığına, bazen de imkansız olduğuna dikkati çeken Bakan Çubukçu, bu nedenle çevre eğitimin önem taşıdığını vurguladı. Bakan Çubukçu, ?Dünyanın karşı karşıya kaldığı bu önemli durumdan haberdar, bu sorunların nasıl çözülebileceğini bilen gönüllü vatandaşlar yetiştirmeyi hedefliyoruz? dedi.

Çevre eğitimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Çubukçu, bu eğitimi tüm Türkiye'ye yaymayı planladıklarını bildirdi. Bakanlık olarak Çevre Bakanlığı ile önemli işbirlikleri yaptıklarını hatırlatan Bakan Çubukçu, bugün yapılan işbirliğiyle toplumun tüm katmanlarına yayılacak faaliyetler silsilesini hayata geçireceklerini dile getirdi.

Bakan Eroğlu'nun öğretmenler için hatıra ormanı oluşturmasının çok anlamlı olduğunu da dile getiren Bakan Çubukçu, Eroğlu'na teşekkür etti. Bakan Çubukçu, sözlerini Nazım Hikmet'in ?işte geldik gidiyoruz, hoşça kal kardeşim deniz? dizeleriyle bitirdi.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Eroğlu da, yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye'nin gözbebeği kurumlarından olduğunu belirterek, protokol imzalamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Vatandaşlara daha temiz, daha güzel bir Türkiye sunmanın, gelecek nesillere daha güzel bir ülke bırakmanın bir görev olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, bu kapsamda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eroğlu, 2008 yılında başlatılan ağaçlandırma seferberliği çerçevesinde koydukları hedefleri her yıl aştıklarını, Türkiye'nin ağaçlandırmada geçen yıl dünyada ilk üçe girdiğini anımsattı. Bakan Eroğlu, bu yılki hedefleri aşacaklarına inandığını belirtti. Okulların ağaçlandırılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığıyla daha önce imzalanan protokol hakkında da bilgi veren Eroğlu, 2008 ve 2009 yılında toplam 13 bin 227 okulda yaklaşık 2 milyon 700 bin fidan dikildiğini söyledi. Gençlere orman sevgisini aşılamak amacıyla yapılan çalışmaları çok önemsediklerini anlatan Bakan Eroğlu, ?Geleceği emanet edeceğimiz evlatlarımızı en iyi şekilde yetiştirmeliyiz? dedi.

Ağaçlandırmanın küçük yaşlarda başlamasının önemine değinen Bakan Eroğlu, ?Okullarda ağaçlandırma, tohumdan fidan yetiştirme, ormanların faydaları konularındaki eğitim çalışmaları çok önemli. 'Ağaç yaşken eğilir' diye bir söz var. Dolayısıyla sevgili yavrularımıza o yaşlarda eğitim verilmesi fevkalade faydalı olacaktır? dedi.

Bakan Eroğlu, şunları söyledi: ?Bu kapsamda okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, mesleki eğitim alan tüm öğrencilere çevre ve ormancılık, ağaçlandırma, tohum, fidan yetiştirme ve dikimi eğitimi verilecek. Çocuklara tohumdan başlanarak nasıl fidan yetiştirileceği konusunda okullarda eğitim verilecek. Uygun görülen derslerdeki programların çevre konusunda zenginleştirilmesi sağlanacak. Bu da çok önemli. Çünkü çevre hepimizin, bu ülke, dünya, çevre hepimizin ortak malıdır. Ayrıca, çevre konusunda farklı eğitim materyalleri hazırlanarak okullara dağıtılacak, yarışmalar düzenlenecek. Kampanyalar, panel ve sempozyumlarla projeye katılım sağlanacak.?

Bakan Eroğlu, öğretmenler için çevre eğitimi konusunda kitap hazırlanacağını ve hizmet içi eğitim programlarında çevre konusuna ağırlık verileceğini de anlattı.

Protokolle öğretmenlere, öğrencilere önemli görevler düştüğünü belirten Bakan Eroğlu, yapacakları özverili çalışmalar için şimdiden teşekkür ettiğini söyledi. Bakan Eroğlu, Milli Eğitim Bakanlığının AK Parti Hükümeti döneminde ?destan yazdığını? ifade ederek, bakanlığın bütçesinin bu yıl 28 milyar dolara yükseltildiğini, bunun AK Parti Hükümetinin eğitime verdiği önemi gösterdiğini belirtti.

?Bütün öğretmenlerimiz de bizim gözbebeğimiz? diyen Bakan Eroğlu, Türkiye'de 741 bin 291 öğretmen olduğunu, eski bir eğitimci olması dolayısıyla kendisi ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu da bu sayıya ekleyerek 741 bin 293 fidanlık bir ?Öğretmenler Ormanı? oluşturacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Çubukçu ile Bakan Eroğlu, Çevre ve Ormancılık Eğitimi Protokolü'nü imzaladı. Bakan Eroğlu, Bakan Çubukçu'ya sunmak için iki çiçek getirterek tercihi kendisine bıraktı. Bakan Çubukçu ?ikisini de alacağım? dedi. Daha sonra fidan yetiştirme tabletleriyle Bakan Çubukçu tarafından sedir, Eroğlu tarafından da harnup tohumu dikildi. Bakan Çubukçu, bürokratlarının da fidan yetiştirme tabletlerinden istemesi üzerine kendi diktiği tohumu bir Milli Eğitim Bakanlığı bürokratına verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber