HSYK kararıyla atılan savcı, AİHM kararıyla avukatlık yapacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Mart 2010 09:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Evren'e dava açtı? diye HSYK ihraç etti. AİHM'den ?geri dönüş' kararı aldı. İstanbul Barosu avukatlığa kabul etmedi. Barolar Birliği ?alınsın' deyince Baro, Kayasu'ya ?olur' verdi. HSYK ise 1 yıldır geri dönüşe izin vermiyor

LÜTFİ KAPLAN ANKARA

?12 Eylül Askeri Darbesi'nin lideri Kenan Evren yargılansın? dediği için HSYK tarafından meslekten atılan eski savcı Sacit Kayasu, 11 yıllık hukuk mücadelesinin ardından avukatlık hakkını geri aldı. HSYK'ya mesleğe dönüş başvurusu yapan Kayasu, savcılık hakkı için mücadeleyi sürdüreceğini söyledi.

İSTANBUL BAROSU ÖNCE REDDETTİ

Adana Cumhuriyet Savcısı olarak 2003'te Kenan Evren hakkında iddianame hazırlayınca HSYK tarafından meslekten ihraç edilen Sacit Kayasu, AİHM'e açtığı davadan ?Savcıya haksızlık edilmiş, mesleğe iade edilsin' kararı çıkarttı. 25 Şubat 2009 günü Adalet Bakanlığı'na ?mesleğe dönmek', HSYK'ya ?savcılığa geri dönüş', İstanbul Barosu'na da ?avukatlık' dilekçesi verdi. Baro, avukatlık başvurusunu 2009 Haziran'ındaki toplantıda reddetti.

8 AY DİRENDİKTEN SONRA KABUL ETTİ

Ancak, Kayasu bu karara Türkiye Barolar Birliği nezdinde itiraz etti ve Barolar Birliği, geçtiğimiz Kasım ayı içinde itirazı yerinde bularak, ?avukatlık mesleğine başlaması gerektiğine' karar verdi. Birliğin kararının ardından tekrar İstanbul Barosu'na başvuran Kayasu'nun başvurusu önceki gün kabul edildi. Kayasu, artık İstanbul Barosu'na kayıtlı bir avukat. Kayasu'nun kazandığı hukuk zaferi Şemdinli Savcısı başta olmak üzere pekçok HSYK mağduru için de mesleğe dönüş yolunu açtı.

HSYK DOSYAYI 1 YILDIR BEKLETİYOR

Sacit Kayasu, 13 Şubat 2009 tarihli AİHM kararının ardından, HSYK'ya ?kınama ve ihraç kararlarının kaldırılması?, Adalet Bakanlığı'na ?mesleğe geri dönmek? ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne ise ?yeniden yargılanmak? için başvuru yaptı. Ancak ?Silahlı terör örgütüne üye olmak? suçundan tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner için aynı gün toplanıp 4 savcının yetkilerini elinden alan HSYK, Kayasu'nun mesleğe geri dönüş başvurusunu 1 yılı aşkın süredir gündemine almıyor.

ASALAK GİBİ YAŞAMAKTAN KURTULDUM

Star'a konuşan Sacit Kayasu ?11 yıllık bir mücadele sonunda en azından şimdilik avukatlık hakkımı elde ettim. Bunun maddi anlamda getirisi olduğu gibi manevi anlamda da getirisi var. 11 yıldan beri bir asalak gibi yaşayan bir insan, tekrar faydalı olabilecek, ailesine faydalı olabilecek? dedi. Kayasu, hakim ve savcıların haklarını arayabilmelerinin önünü açmak için HSYK'da ferofm istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber