Dikkat! MSN'de virüs ve hırsızlık tehlikesi

Haber Giriş : 12 Şubat 2005 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MSN MESSENGER ÜZERİNDEN 'BROPİA' VİRÜSÜ YAYILIYOR

Anti-virüs yazılım üreticileri, kullanıcıları yayılma kanalı olarak MSN Messenger'ı kullanan yeni bir internet kurduna karşı uyarıyor.

Anti-virüs yazılım üreticileri, kullanıcıları yayılma kanalı olarak MSN Messenger'ı kullanan yeni bir internet kurduna karşı uyarıyor. 'Bropia' virüsü, messenger sohbet programının transfer fonksiyonunu kullanarak bilgisayarlar arasında yayılıyor.

İnternette yer alan habere göre, anti-virüs yazılım üreticileri MSN Messenger sohbet programı üzerinden yayıldığı tespit edilen 'Bropia' virüsünün, bilgisayar ağlarına dosya biçiminde giriyor. Dosya alıcı tarafından çalıştırıldığı takdirde net ağlarında tehlikeli zararlara yol açıyor. Anti-virüs uzmanları, kullanıcıları virüsün kullandığı dosya ismini sürekli değiştirdiği konusunda uyarırken, MSN Messenger üzerinden alınan dosyanın açıldığı zaman bilgisayarın kalıcı klasörüne 4 farklı isim altında kopyalandığına işaret ediyorlar.

Bu dosyaların birinde ise 'Cz.exe' ismi arkasına gizlenmiş olan bir tür 'Spybot' virüsünün bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle Bropia virüsünün yayılmaya devam etmek için devamlı olarak MSN Messenger'daki kişilerin o andaki durumlarını kontrol ettiğini, bu kişilerden birinin aktif olması halinde otomatik olarak dosya gönderdiğini bildiriyor. Konuyla ilgili anti-virüs şirketlerinden Symantec'in, kullanıcıların mağduriyetini gidermek için virüsün bulaştığı bilgisayarları temizlemek için anti-virüs yazılımı olan 'Removal Tool'u geliştirdiği belirtildi.

MSN ÜZERİNDEN İNANILMAZ KONTÜR HIRSIZLIĞI

İnternet üzerinden hırsızlık yapan şahıslar, yeni bir dolandırıcılığa imza attı. "MSN Massenger" adlı konuşma programı üzerinden Sivas'ta bir kişinin kullanıcı adını ve şifresini çalan hırsız veya hırsızlar, konuştukları kişilerden 7 bin Türkcell kontörü çaldı.

İnternet üzerinden hırsızlık yapan şahıslar, yeni bir dolandırıcılığa imza attı. "MSN Massenger" adlı konuşma programı üzerinden Sivas'ta bir kişinin kullanıcı adını ve şifresini çalan hırsız veya hırsızlar, konuştukları kişilerden 7 bin Türkcell kontörü çaldı.

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Sivas'ta dizgi ve tasarım işi ile uğraşan Harun Şerafettin Taşar, Hotmail uzantılı bir e-mail adresi olduğunu, bu adresle de Massenger isimli program üzerinden bazı arkadaşlarıyla görüştüğünü söyledi. Dün sabah saatlerinde işyerine geldiğini, Massenger isimli programı açmak istediğinde açamadığını, bunun da internette kaynaklanan bir sorun olduğunu düşündüğünü belirten Taşar, "Massenger programını açamayınca bir daha uğraşmadım. Akşam saatlerinde Massenger programına kayıtlı bir arkadaşım beni telefonla aradı. Kendisinden Türkcell isimli GSM operatörüne ait 6 adet 250 kontör istediğimi yazdığımı söyledi. Ben de kendisine Massenger programının kapalı olduğunu, kendisi ile görüşmediğimi ve cep telefonu da kullanmadığımı söyledim. Bunun üzerine arkadaşım, şu an kendisi ile yazıştığımı söyledi. Bende, bir takım kişilerin benim kullanıcı adımı ve şifremi çalıp, kendi adıma kayıtlı arkadaşlardan kontör istediğini fark ettim. Bu sabah işyerime geldiğimde ise yaptığım araştırmada bir çok arkadaştan benim kişilik hakkımı ve adımı kullanan kişilerin 650 milyon lira değerinde yaklaşık 7 bin kontör aldığını tespit ettim."
Bunun üzerine kendisi adına konuşan kişilere kontör gönderen arkadaşlarını tespit edip, konuşma metinlerini de belgelediğini söyleyen Taşar, "Burada benim ismim ve kişilik hakkım kullanılarak hırsızlık yapıldı. Yaptığım araştırmalar sonra benim adıma kontör gönderen arkadaşları tespit ettim. Yazışmaları da tespit ettim. Bu kişilerin yakalanması için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağım. Bununla birlikte Hotmail isimli e-mail kurumuna da dava açacağım" dedi.

Taşar, şifresinin nasıl çalındığı konusunda küçük bir araştırma yaptığını da belirterek, "Bilgisayar programcılarına sorduğumda üretilen bir program olduğunu, bununla da insanların şifresinin kırıldığını fark ettim. Ben 650 milyon lira zarar gördüm. İnsanların da zarar görmemesi için şifrelerini, kullanıcı bilgilerini ve gizli sorularını sürekli güncellemelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Taşar, hazırladığı belgelerle birlikte Sivas Cumhuriyet Savcılığı'na giderek, kendi şifre ve kullanıcı adını çalıp, kendi adına arkadaşlarından kortör çalan kişilerin tespit edilip, yargılanması için suç duyurusunda bulundu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber