Polisler için İstanbul'da çalışma süresi 4 yıla çıkıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Mart 2010 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet'te başpolisler geliyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, polis teşkilatı içinde yeni bir yapılanmaya gidiyor. Çalışma süreleri 10 yıl ve üzeri polis memurlarından sicili düzgün olanlar, ?Başpolis? rütbesi alacak.

Personel Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışmanın en önemli unsuru, 185 bin 951'e ulaşan polis sayısından düzenleme yapmak amacını taşıyor. Teşkilat içinde polis memurlarına 6. meslek yılından itibaren, komiser yardımcılığı sınavlarına girme hakkı tanınıyor. 10. yıla kadar verilen bu imkan sadece üniversite mezunu polisler için geçerli.

Bu durumun son iki yılda 11 bin kişi artan polis sayısındaki üniversite mezunu polislerin önüne başka imkanlarda sunmak isteyen Emniyet Genel Müdürlüğü, ?Başpolis? uygulamasına üzerinde yoğunlaştı. Arka arkaya toplantı yapan emniyet yetkilileri, ayrıca teşkilatta yapılan istatistiki değerlendirmelerde çoğunlukla disiplin suçu işleyen polislerin, 10 yılın üzerinde çalışanlardan oluştuğunu belirledi. Bu bozulmanın zaten zor koşullarda çalışan personelin bir süre sonra yükselme şansını da kaybedince, amacını yitirdiği ve hedefsizlik nedeniyle bu tip yaklaşımlara yöneldiği vurgulandı.

Başpolislik ile çalıştığı arkadaşları gibi düşünebilen kıdemli polislerin bir üst seviyeye taşımaya çalışan Emniyet Genel Müdürlüğü, ayrıca son 3 yılda bin 500 gerileyerek, 7 bin 260'a kadar düşen komiser yardımcısı, komiser ve başkomiser sayısını da takviye etmiş olacak.

AA


Geçim sıkıntısı nedeniyle binlerce polisin İstanbul'dan ayrılmak istemesi Emniyet Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Tecrübeli polisin kentte kalması için İstanbul'da çalışma süresi 4 yıla çıkıyor

Geçim şartları ve çalışma saatleri nedeniyle polis memurları İstanbul'da kalmamak için dilekçe verince, Emniyet sıkıntıya düştü. Sokaklara hakim olmak için tecrübeli personelini kentte tutmak isteyen Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise ilginç bir formül buldu. 'Güven Timleri'yle büyük başarı yakalayan Çapkın, suç oranını en aza indirmek için önemli bir projeye imza atacak. 34 bin personeliyle adeta bir ordu gibi olan İstanbul polisi artık 4 yıldan önce tayin isteyemeyecek.

HER YIL 3 BİN

Suçun fazlalığı, ekonomik zorluklar nedeniyle İstanbul'da görevli polisler bir an önce şark hizmeti için istekte bulunuyor. Her yıl 3 bine yakın polis, İstanbul'dan ayrılmak için sıraya giriyor. Memurların büyük bölümü, işe gelirken 2 araç kullandıklarını, ucuz olduğu için uzak semtlerden ev kiraladıklarını, hayat şartlarının pahalı olduğunu belirtiyor.

Ancak, kenti ve suçluları öğrenen polisin, 2 yıl sonra tayin istemesi Emniyet'i zor durumda bırakıyor. Şark görevine giden polislerin yerine hemen atama yapılmadığı için sıkıntılı süreç her yıl yaşanıyor. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da çözüm için kurmaylarıyla birlikte 'şark' sorununu masaya yatırdı. İstanbul'da görev süresini 4 yıla çıkarma kararı alındı. Çapkın, konuyu Emniyet Genel Müdürlüğü ile de paylaştı. Genel Müdürlük'ten olumlu yanıt geldi. Önümüzdeki dönemden itibaren İstanbul'a gelecek olan polisler 4 yıldan önce tayin isteyemeyecek.

SIRADA 14 BİN POLİS VAR

Bu yıl İstanbul polisinde görevli 50 emniyet müdürü ve 300 emniyet amirinin de aralarında bulunduğu 14 bin polise 'şark için hazırlıklı olun' yazısı geldi. Amirlerin İstanbul'dan gitmesi halinde önemli çalışmalarda aksamasından kaygı duyuluyor.

TAM ÖĞRENİYOR, GİDİYOR

Bu yıl şark hazırlıkları gelen emniyet mensuplarına, birim amirlerine 'Gitmeyin size burada ihtiyaç var' çağrısı yapıldı.

Üst düzey bir emniyet yetkilisi alınan tedbirle ilgili olarak şunları söyledi: 'Her şark döneminde yetişmiş memur sıkıntısı yaşanıyor. Polis okullarından gelen öğrenciler atandıkları birimlerde iyice yetiştiriliyor. İstanbul'un sorunlarını öğrenen polisin yıl sonunda da doğu illerine tayini çıkıyor. Giden polisin yerini doldurmaya çalışırken, suçla mücadelede zaafiyet doğabiliyor. Ataması yapılan yeni polis memurları 'nasılsa gideceğim' diyerek İstanbul'a yerleşmiyor bile. Bu da verimi düşürüyor.'

34 BİN POLİSE 10 BİN LOJMAN

EKONOMİK sıkıntılar, polisin İstanbul'dan kaçmasında önemli bir etken. İstanbul Emniyeti'ne ait yaklaşık 10 bin lojman var. Ancak bu sayı, ihtiyacın 3'te 1'ini karşılayabiliyor. Yaşam şartlarının pahalılığına, kira gideri de eklenince polisin beli bükülüyor, şark iyi bir alternatif olarak duruyor. Adını vermek istemeyen bir polis memuru 'Doğu bir yana, Ankara ile İstanbul'u bile karşılaştırırsak çok büyük fark var' diyor. Emniyet için bir diğer sıkıntı ise emekli olan ve askere giden polisler. Her yıl 14 bin polise askerlik çağrısı geldiği ve 2 bininin gittiği öğrenildi. Süresi dolan polis ise emekliliğini isteyip memleketine dönüyor. Yılda 900 memurun emekli olması ve askere giden polislerin eksikliğinin İstanbul'u olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber