Elazığ'da deprem: Sağlık Bakanı, ölü sayısını 51 olarak düzeltti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2010 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
14:44 - Sağlık Bakanı, ölü sayısını 51 olarak düzeltti

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Elâzığ'daki depremde hayatını kaybeden vatandaşların sayısının, 57 değil, 51 olduğunu açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Elazığ'daki depremde ölü sayısını başlangıçta 57 olarak açıkladıklarını, ancak bu durumun ''çift yazılmadan'' kaynaklandığını belirterek, sayının şu an itibarıyla 51 olduğunu bildirdi.

Çiçek, depremin olduğu bölgelerde inceleme yaptıktan sonra Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile Kovancılar Kaymakamlığında bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantının ardından kaymakamlıktan ayrılırken AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çiçek, şunları kaydetti:

''İlgili arkadaşlarla birinci dereceden depreme maruz kalmış olan yerleri dolaştık. Vatandaşlarımızla da görüştük. Öncelikle acilen yapılması gerekenler var. Onlar bugün muhtelif kanallardan karşılanmaya çalışıldı. Parasal sıkıntı yok. Çadırdı, battaniyeydi vesaire ihtiyaçlar karşılanıyor. Yeterli imkanlar var. Yarın sabah tüm bu yerler bir kez daha dolaşılacak. İhtiyaçlar ne ölçüde giderildi, giderilmedi bunlar kontrol edilecek. Ayrıca TOKİ Başkanımız burada. Hasar tespiti yapılacak ancak halen artçılar devam ediyor. Hasar tespitlerini de yarından itibaren süratli bir şekilde yapacağız ve kayıpların telafisi noktasında, yıkılanların yeniden yapılması noktasında teknik imkanlar ve zaruretler neyi gerektiriyorsa onu da yapacağız. Herhangi bir parasal sıkıntı söz konusu değil. Vatandaşımızdan esirgeyeceğimiz herhangi bir şey söz konusu değil. İşin doğrusunu yapalım diye bir çabanın, gayretin içindeyiz. Belli ki Türkiye bir fay üzerindedir. İşi el yordamıyla yapmak yerine doğrusu neyse onun yapılması için elden gelen gayreti sarf edeceğiz. Sevindirici husus, başlangıçta ölü sayısını 57 diye açıkladık ama şu an itibarıyla 51 gözüküyor. Keşke hep böyle yanılsak. O da çift yazılmadan kaynaklanan bir durum. Arzumuz hep lehte değişikliğin olmasıdır.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, TOKİ Başkanı Bayraktar'ın da bölgede olduğunu anımsatarak, ''TOKİ gereken neyse onu yapacak. Biz o talimatı verdik. Sayın Başbakanımızın da talimatı o yöndedir. Çünkü tabloyu tam net görebilmemiz için yarın olması gerekiyor. Bu mülakatı yaparken bile artçı sarsıntılar var. Yarın sabah Bayındırlık ve İskan Bakanlığımızın uzmanlarıyla birlikte çalışma yapılsın, tabloyu görelim'' diye konuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir de deprem öncesi ve deprem sonrası konuları geniş zamanda değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Bakan Demir, ''Kerpiç evler yıkıldı. Yalnız depremin bir özelliği var, yüzeye çok yakın. 5 kilometrelik bir derinlikte. O etkisi bundandır. Nizami olarak yapılan yapılarda sıva çatlağı dahi yoktu. Bunu da açık, net ifade etmekte yarar var'' dedi.

13:33 - Elazığ'da 5.3 şiddetinde artçı

Elazığ'da 5.3 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün internet sitesindeki verilere göre, saat 13.12'de merkez üssü Palu ilçesi Gökdere mevkisi olan 5.3 büyüklüğünde, 5 kilometre derinliğinde ''şiddetlice'' deprem kaydedildi

12:40 - Elazığ'da 5.1 Büyüklüğünde Artçı Sarsıntı

- Elazığ'da 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün internet sitesindeki verilere göre, saat 12.14'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 5.1 büyüklüğünde, 5 kilometre derinliğinde deprem kaydedildi.

12:35 - Elazığ Valisi: Enkaz Altında Kimse Kalmadı

- Elazığ Valisi Muammer Erol, merkez üssü Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından enkaz altında kimsenin kalmadığını söyledi.

Vali Erol, Okçular köyünde incelemelerde bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a eşlik ettiği sırada AA muhabirinin sorusu üzerine, depremin ardından "enkaz altında kimsenin kalmadığını" söyledi.

Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan da Kayalık, Yukarı Demirci ve Okçular köyüne toplamda 5 köye hitap edecek şekilde, Kızılay ve 8. Kolordu Komutanlığı tarafından seyyar mutfak kurulma çalışmalarının başladığını bildirdi.

Aslan, ayrıca Kızılay tarafından Okçular köyüne, 8. Kolordu Komutanlığınca da Yukarı Demirci köyüne soğuk iklim çadırı kurulacağını açıkladı.

Bu arada depremde hayatını kaybeden 17 kişinin cesetlerinin ise Okçular köyü muhtarlık binasında bekletildiği bildirildi.

Öte yandan Okçular köyünde incelemelerde bulunan bakanlar, bölge milletvekilleri ve Vali Erol'un hasar gören diğer köylere gitmek üzere askeri helikopterle Okçular'dan ayrıldığı kaydedildi.

11:55 - Çiçek: Depremde Ölü Sayısı 57

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Elazığ'daki depremde ölü sayısının 57, yaralı sayısının ise 50'nin üzerinde olduğunu bildirdi.

11:32 - Elazığ Vali Yardımcısı: 51 Ölü, 71 Yaralı

- Elazığ Vali Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremde 51 kişi hayatını kaybettiğini, 71 kişinin yaralandığını bildirdi.

Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tunceli ve Bingöl'ün ardından Diyarbakır, Mardin ve Erzurum'dan hareket eden ekiplerin de bölgeye ulaştığını söyledi.

Enkaz altındakilere ulaşmak için çalışmaların sürdüğünü belirten Vali Yardımcısı Sağlam, şunları kaydetti:

"Ulaşan bilgilere göre 51 kişi hayatını kaybetti, 71 kişi de yaralandı. En fazla can kaybı Okçular ile Yukarı Demirci köylerinde yaşandı. Bölgede çadır kurma çalışmaları devam ediyor. Türk Kızılayı tarafından 500 çadır ile gıda maddesi, kamu kurum ve kuruluşları tarafından ise 10 konteyner bölgeye gönderildi. İl Kriz Merkezinin dışında Kovancılar'da da İlçe Kriz Merkezimiz çalışmalarını sürdürüyor."

11:15 - Elazığ depreminde ölü sayısı 57'ye yükseldi iddiası

CİHAN - Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 57'ye yükseldi.

Elazığ Belediye Belediye Başkanı Süleymanoğlu, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 57'ye yükseldiğini bildirdi.

11:13 -Ölü Sayısı 51'e Yükseldi

- Elazığ'da merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremde 51 kişinin öldüğü, 71 kişinin yaralandığını bildirildi.

11:10 - Deprem En Çok İki Köyü Vurdu

- Merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremin en çok Kovancılar ilçesine bağlı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde can kaybına yol açtığı, bu iki köyde toplam 30 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Elazığ Valisi Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Özarslan, Elazığ Jandarma Alay Komutanı Albay Halis Zafer Koç ile birlikte askeri helikopterle depremin can kaybı ve hasara yol açtığı Kovancılar ilçesine bağlı aşağı ile yukarı Kanatlı, Göçmeler, aşağı ile yukarı Demirci ve Okçular köylerinde incelemelerde bulunuyor.

Vali Muammer Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin kent merkezinde can kaybına yol açmadığını, Kovancılara bağlı köylerde can kaybına neden olduğunu belirterek, "Bana ulaşan bilgilere göre, en çok can kaybı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde meydana geldi. Okçular'da 17, Yukarı Demirci köyünde 13, Kayalı, Yukarı Kanatlı ve Göçmeler köylerinde de 3'er vatandaşımız yaşamını yitirdi. Şu anda Kovancılar Devlet Hastanesinde 61, Elazığ Devlet Hastanesinde 17 yaralı vatandaşımız bulunuyor" diye konuştu.

Vali Yukarı Demirci köyünde enkaz altındaki 4 kişinin kurtarılmasına çalışılıyor" dedi.

Askeri helikopterlerin depremin hasara yol açtığı köylere su, erzak ve battaniye taşıdığı, Türk Kızılayı ekiplerinin çadır kurma çalışmalarına başladığı bildirildi.

10:13 - Elazığ'da 5.5 Büyüklüğünde Artçı Sarsıntı

- Elazığ'da 5.5 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün internet sitesindeki verilere göre, saat 09.47'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 5.5 büyüklüğünde, 5 kilometre derinliğinde deprem kaydedildi.

09:43 - Elazığ'daki Deprem: 100'e Yakın Yaralı

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Elazığ'daki depremde ölü sayısının 41'e yükseldiğini, 100'e yakın kişinin yaralandığını bildirdi.

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bölgede ölü sayısı 41'e çıkmış, 100'e yakın vatandaşımız da yaralanmıştır" denildi.

40 ARTÇI DEPREM YAŞANDI

Açıklamada, depremin ardından en büyüğü 4,4 olmak üzere toplam 40 artçı deprem meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bölgedeki hasarlı yapılara can güvenliği açısından girilmemesi gerekmektedir. Ankara, Kayseri ve Van illerinden 3 ambulans helikopter bölgeye intikal etmiştir. Bölgede toplam 23 araç, 127 arama-kurtarma personeli ile çevre il ve ilçelerden çok sayıda ambulans ve 82 kişilik medikal kurtarma-sağlık ekibi çalışmalara devam etmektedir. Ayrıca, Kızılay tarafından 230 çadır, 1000 battaniye, 20 mevlana evi, 2 seyyar mutfak, 18 personel sevk edilmiştir. Arama kurtarma ve yardım çalışmaları devam etmektedir."


Hürriyet Video'larını izlemek için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!

09:16 - Elazığ'daki Deprem: 41 Ölü

- Elazığ Vali Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, "41 kişi yaşamını yitirdi, 50'nin üzerinde yaralı var" dedi.

Vali Yardımcısı Sağlam, yaptığı açıklamada, merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan depremde arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, çalışmaların Elazığ, Tunceli ve Bingöl ekipleriyle sürdürüldüğünü, Diyarbakır, Mardin ve Erzurum ekiplerinin yolda olduğunu söyledi.

İlk belirlemelere göre depremde 41 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının ise 50'nin üzerinde olduğunu bildiren Sağlam, şunları kaydetti:

"Deprem, il merkezi, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinde ufak maddi hasarların dışında can kaybına yol açmadı. Hasarın ve can kaybının büyük kısmı Kovancılara bağlı, aşağı ile yukarı Kanatlı, Göçmeler, aşağı ile yukarı Demirci, Okçular köylerinde. Buradaki yaralılar Elazığ merkezdeki hastanelere kaldırıldı. Çalışmalar devam ediyor."

09:08 - Çiçek Deprem Bölgesine Hareket Etti

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri ile birlikte deprem bölgesine gitti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan Çiçek, Elazığ'da yaşanan depremin ardından bölgeye hareket ettiklerini belirterek, olay duyulur duyulmaz Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına ait ekiplerin de deprem bölgesine gittiğini söyledi.

"Devlet elinden geldiğince yaraları sarmaya çalışıyor" diyen Çiçek, geçmiş olsun dileğinde bulundu, ölenlere de Allah'tan rahmet diledi.

DEPREMİN ARDINDAN 27 ARTÇI SARSINTI KAYDEDİLDİ

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 27 artçı sarsıntı kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün verilerine göre, merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesi olan ve saat 04.32'de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki ilk depremin ardından bölgede büyüklüğü 2.5 ile 4.1 arasında değişen 27 artçı sarsıntı gerçekleşti.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Nermin Yıldız

Gönül Yıldız

Tuğba Yıldız

Zilan Yıldız

Emre Çiçek

Ayten Çiçek

Davut Yüksel

Kibar Yüksel

İzzet Çimen

Nurettin Çimen

Yeter Akdağ

Emrullah Akdağ

Yusuf Akdağ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün internet sitesindeki verilere göre, saat 04.32'de, merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilcesi Başyurt beldesi olan, 6.0 büyüklüğünde, 5 kilometre derinlikte deprem kaydedildi.

BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI: 38 ÖLÜ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesi olan depremde ölenlerin sayısının 38'ye yükseldiğini, 60 kişinin yaralandığını bildirdi.

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ''Bölgede ölü sayısı 38'ye çıkmış, 60 vatandaşımız da yaralanmıştır'' denildi. Açıklamada, arama-kurtarma ve yardım çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

ELAZIĞ'DAKİ DEPREM BİNGÖLLÜLER'İ SOKAĞA DÖKTÜ

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem Bingöl'de vatandaşları sokağa döktü. Sarsıntı ile birlikte korkarak dışarı çıkan vatandaşlar, soğuktan etkilenince ateş yakarak ısındı.

Uzun süre evlerine giremeyen vatandaşlar, sarsıntı ile birlikte korkudan binaları terk ettiklerini söyledi. Deprem sırasında korkudan birinci katlarda bulunan balkonlarından atlayan iki kişi hafif yaralandı. Yaralılar Özel Bingöl Hastanesi'nde ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildi.

DEPREM SIRASINDA ERZİNCAN'DA VİTRİN CAMLARI ÇATLADI

Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Başyurt Beldesi'nde meydana gelen 6.0 büyüklüğünde deprem, Erzincan ve Erzurum kent merkezi ile ilçelerinde de hissedildi.

Sabah saat 04:32 sıralarında yaşanan sarsıntı Erzincan kent merkezinde yaklaşık 20 saniye sürdü. Herhangi bir panik yaşanmazken, sarsıntı nedeniyle bazı bankaların alarmları çaldı. Emniyet güçlerinin ilk yaptığı incelemede Fevzipaşa Caddesi üzerindeki bazı dükkanların vitrin camlarında çatlaklar oluştuğu tespit edildi. Camlardaki çatlaklar dışında kent merkezinde herhangi bir hasara neden olmadı.

VATANDAŞLAR KENDİLERİNİ SOKAĞA ATTI

Elazığ'da meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem Tunceli'de de hissedildi.

Depremin şiddetiyle halk panik halinde sokaklara döküldü. Vatandaşlar deprem sırasında çok korktuklarını ve hemen dışarı çıktıklarını söyledi. Evlerine girmeye korkan bazı vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber