Yargının tartışma yaratan kararları

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Mart 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

an'ın Yargıtay Başkanı'na verdiği, ?Yargı, Yürütmeyi kuşattı? cevabının altında 367'den başörtüsüne tartışmalı yüksek mahkeme kararları yatıyor

? Başbakan Erdoğan'ın, Yargıtay Başkanı'nın ?Yürütme yargıyı kuşatmak istiyor? şeklindeki sözlerine karşılık ?Asıl yargı yürütme ve yasamayı kuşattı? cevabının ardında Anayasa Mahkemesi ile Danıştay'ın son yıllarda verdiği tartışmalı kararlar yatıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 367: Anayasa Mahkemesi, Sabih Kanadoğlu'nun gündeme getirdiği ve daha önce hiç uygulanmayan anayasa değişikliklerinde Meclis'in en az 367 milletvekili ile toplanması gerektiği yönündeki görüşlerine denk düşen karar aldı.

BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK: Mahkeme, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etti.

ASKERE SİVİL YARGI: Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargı yolu açan CMK değişikliğini de iptal etti.

TİB DÜZENLEMESİ: Anayasa Mahkemesi, polis, jandarma ve MİT'e dinleme yetkisi veren yasada, yalnızca ?Başbakan'ın yetkilendireceği kişi veya komisyon?un denetim yapabileceği şeklindeki düzenlemeyi iptal etti.

YASAMANIN VERDİĞİ YETKİYE TIRPAN: Danıştay, Adalet Bakanına tanınan, hakim ve savcılarla birlikte adalet müfettişleri hakkında soruşturma açılıp açılamayacağına karar verme yetkisine dolaylı sınırlama getirdi.

KATSAYI EŞİTSİZLİĞİ: YÖK'ün üniversitelere girişteki katsayı oranını kaldırması, ardından da katsayı farkını düşürmesi Danıştay engeline takıldı.

BELDE BELEDİYELER KARARI: Danıştay, Anayasa Mahkemesi'nin kapatılan belde belediyelerinin seçimlere girebilmeleri için dava açma şartı konusundaki kararına da uymadı. Erdemir, TÜPRAŞ, Galataport, İETT arazisi, Irak ve Suriye sınırında bulunan mayınlı arazinin temizlenmesi emeklilik yaşı da yargı engeline takılan konular arasında yer aldı. ? LÜTFİ KAPLAN ANKARA


İşte ekonomideki yargı kuşatmasının bazıları:

? Maliye Bakanlığı: Anayasa Mahkemesi yabancıya sıfır stopaj uygulanmasını iptal etti.

? Çalışma Bakanlığı: Eczacılarla yapılan sözleşmenin feshedilmesine ilişkin karar yargıdan döndü. Karar üzerine, eczacılarla eski sözleşme üzerinden sözleşme yapan bakanlık, yeni formül arıyor.

? Tarım Bakanlığı: GDO'lu ürünlerin ithaline ilişkin yapılan düzenleme ile ilgili verilen kararın ardından, yasal düzenleme için çalışma başlatıldı.

? EPDK: Üç yıl önce akaryakıt şirketlerine kesilen 1.6 milyar liralık ceza yargıdan döndüğü için, akaryakıt şirketlerine işlem yapılamadı.

? ÖİB: Özelleştirme ihalelerine ilişkin verilen iptal ve yürütmeyi durdurma kararları nedeniyle devir işlemleri gecikiyor. TEKEL işçilerinin eylemleri ile gündeme gelen 4/C statüsünde yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şimdi, TEKEL işçileriyle ilgili karar alınamıyor.

? BDDK: Kemal Derviş döneminde görevden alınan üyelerin göreve iadesi nedeniyle sıkıntı yaşayan BDDK, yargı kararları nedeniyle 9 yıl önce görevden alınan bir üyeyi tekrar göreve başlatmak zorunda kaldı.

? Rekabet Kurulu ve SPK: Vatan Gazetesi'nin satışı ile ilgili verilen kararlar yargıdan döndü. Satış için iki yıllık süre sınırı kaldırıldı. İki kurumda, satışın onayı için yeni formül arıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber