Muhalefet ve İktidar 'Çocuklar'da uzlaştı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Mart 2010 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hale GÖNÜLTAŞ - Deniz GÜÇER / VATAN ANKARA

Adalet Bakanı Ergin, 18 yaş altındaki çocukların, çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören yasa tasarısı için muhalefetin nabzını yokladı. İktidar CHP, MHP ve BDP'yle ?çocuklar? konusunda uzlaştı. Ergin, CHP ve MHP'nin ?Öcalan? kaygısı için de ?Tereddüt kalmayıncaya kadar bir çalışma da yapılabilir? dedi.

HÜKÜMET, ?demokratik açılım? sürecinin ilk yasa tasarısı olan ve kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen, terör suçuna bulaşmış 18 yaş altındaki çocukların, çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören yasa tasarısını yeniden Meclis'e getirmek için dün muhalefetin kapısını çaldı. Bakan Ergin, dün beraberinde Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, BDP Grup Başkan Vekili Ayla Akat Ata, son olarak da MHP Grup Başkanı Vekili Mehmet Şandır'ı ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre Ergin, tasarının muhalefetten gelen önerilerle ve komisyon aşamasında önergelerle de değişiklik yapılabileceğini ifade etti.

'Malum şahıs' notu

Bakan'ın ziyaretinde CHP, MHP ve BDP temsilcilerine, tasarının yer aldığı dosyanın yanı sıra, tasarı ile getirilecek değişikliklerin Öcalan'ın yeniden yargılama yolunu açacağı yönündeki CHP ve MHP'nin endişelerine yanıt veren bilgi notu konuldu. Öcalan için ?malum şahıs' ifadesi kullanılan bilgi notunda, Öcalan'ın yeniden yargılanması yönündeki hukuki girişimler, AİHM kararları ve mevcut yasaların varlığına işaret edildi. Bilgi notunda, tasarı ile getirilecek değişikliklerin de Öcalan'a yeniden yargılama yolu açmayacağı ifade edildi. Bilgi notunda, Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarası ?nda yargılamanın yenilenmesi konusuyla ilgili olarak bazı düzenlemelerin yapıldığına işaret edildi ve CMK'nın 311. maddesinin ikinci fıkrasının yürürlükten kaldırıldığına işaret edildi. CMK'nın 319. maddesinde yapılan değişiklikle yargılanmanın yenilenmesi talebinin ?daha önce esassız olması' sebebiyle reddedilenler açısından, aynı sebebe dayanarak yeniden yargılama talebinde bulunulmayacağına işaret edildi ve talepte bulunulması durumunda da talebin usulden ret edileceği hükmünün altı çizildi. Bilgi notunda, CMK'nın 321. maddesinde yapılan değişiklikle, AİHM kararlarında, sözleşmeye aykırılığı tespit edilen hususların, hüküm sonucuna etkisinin olmayacağının anlaşılmış olması durumunda da, yargılamanın yenilenmesi talebinin, esas yönünden ret edileceğinin hüküm altına alındığı ifade edildi.

311 kaygısı

CHP'li Okay ve MHP'li Şandır'ın Bakan Ergün ile görüşmelerinde, tasarı ile getirilecek değişiklikle 311.maddesinin 2. fıkrasının ortadan kaldırılmasına ilişkin kaygı dile getirildi. Ergin ise turlar sonrası yaptığı açıklamalarda, ?Bu madde tasarıyı bloke etmemeli. 311/2 maddesiyle ilgili değerlendirmeyi, tereddütler doğrultusunda yeniden görüşüp, bu noktada tereddüt kalmayıncaya kadar bir çalışma da yapılabilir? diye konuştu.

CHP: ÇOCUK KISMINI KONUŞURUZ

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, görüşmede, Öcalan'ın yeniden yargılanma ihtimalini yaratabilecek düzenlemenin, tasarıdan çıkarılmasını istediklerini vurgulayarak, ?Taş atan çocuklarla ilgili bölümün görüşülebileceğini ama bunun bir paket halinde gelmesi halinde, Öcalan'a ilişkin bölümünün çıkarılmaması durumunda, çocukların da mağdur olacağını ifade ettik? dedi ve şöyle devam etti: ?Çocuklara ilişkin bölümü görüşülebilir. Parlamentodan, terörist başına af, tahliye ihtimali yaratacak bir düzenlemenin geçmesini CHP olarak istemeyiz.?

MHP: ÇOCUKLARI KAZANALIM

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, değişikliğin iktidarın sorumluluğunda olduğunu belirterek, şöyle dedi: ?Yasama olarak her parti katkı vermek durumunda. Bizim daha önce bu konularda tekliflerimiz var onları da değerlendireceğiz. Ülkenin yeni bir gerilime düşmesine izin vermeden, bu çocukların topluma kazandırılmasına yardımcı olmalıyız.?

BDP: MUTABAKATLA ÇÖZÜLEBİLİR

BDP Grup Başkan Vekili Ayla Akat Ata, bu konuyu siyasetin toplumsallaşması açısından önemli bulduklarını dile getirdi. Ata, ?İnanıyoruz ki mutabakatla genel kurulda görüşülecek? diye konuştu. Ata, Bakan Ergin'e şöyle dedi: ?Biz bu yasanın çocuklar için çıkarılmasını istiyoruz. Taslakta getirilen değişiklikler Öcalan'a yeniden yargılama yolunu açmıyor. Yine de muhalefetin kaygısını uyandıran madde taslaktan çıkarılabilir? dedi.

Gül: Günahı küçükler ödememeli

CUMHURBAŞKANI Gül, kamuoyunda 'taş atan çocuklar yasası' olarak bilinen tasarının Meclis'ten geçmesi temennisini dile getirdi. Gül, Meksika Büyükelçisi Jaima Enrique Inocencio Garcia Amaral'ın güven mektubunu kabulü sırasında basın mensuplarının taş atan çocuklar yasası tasarısıyla ilgili bir sorusunu yanıtladı. Gül, ?Büyüklerin günahını küçüklere ödetmemek gerekir. Umarım el birliği içinde bu yasa geçer? dedi.

Tasarı ne getiriyor?

Değişiklik ile TMK'da çocuklara verilecek cezalar ve yargılanacakları mahkemeler konusunda yer alan aleyhteki bazı istisnalar kaldırılıyor. TMK'da yer alan ?15 yaşını tamamlamamış' ifadesi ile ?Bu suçlardan dolayı 15 yaşın üzerindeki çocuklar hakkında açılan davalar da bu mahkemelerde görülür' hükmü yürürlükten kaldırılıyor. Buna göre, 15-18 yaş sınırındaki çocuklar yargılanmayacak. Bu çocuklar için TMK'dan kaynaklanan yüzde 50 ceza artırımı uygulanmayacak, verilen cezalar da alternatif yaptırımlara dönüştürülebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber