Polisin CMUK direnişi

Haber Giriş : 13 Şubat 2005 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde hazırlanan yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesine karşı çıkıyor.

Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu 1 Nisan'da yürürlüğe girecek. Ancak polis CMUK'ta yer alan düzenlemelere itirazını sürdürüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda bazı düzenlemelere yönelik itirazlarını Adalet Bakanlığı'na ve Meclis Adalet Komisyonu'na iletti. Emniyet, yeni CMUK ile arama yapılabilmesi ve gözaltına alınabilmesi için savcının izninin alınmasına yönelik düzenlemeye itiraz ediyor.

Evdeki hırsızı yakalayamayız

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri Meclis Adalet Komisyonu'na, "Yeni kanuna göre bizim eve girmiş olan hırsızı yakalayabilmemiz için savcıdan izin almamız gerekiyor. Savcıdan izin almadan hiçbir suçluyu ne yakalayabileceğiz ne de gözaltına alabileceğiz. Bu durumda polisin suçlularla mücadele etmesi imkansız hale gelir. Ayrıca stadlarda güvenliği sağlayabilmek için seyircileri aramamız bile imkansız hale gelecek" iddialarında bulundu.

CMK'ya itirazlar yersiz

Adalet Komisyonu üyesi ve AK Parti Yozgat Miletvektili Bekir Bozdağ ise polisin CMUK'a yönelik itirazlarının yersiz olduğunu söyledi. Bozdağ, "CMUK, ceza soruşturması sırasında devreye girecektir. Suçüstü halinde arama ve yakalama hükümleri geçerli olmayacaktır.

Eve girmiş olan hırsızı polis suç üstü halinde elbette ki yakalayacaktır. Stadlarda güvenlik kontrolü yapabilecektir. CMUK hükümleri soruşturma safhasında devreye girecektir" diye konuştu.

Yeni düzenlemeye direniş var

Bozdağ, CMUK hükümlerinin Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında hazırlarlandığını belirterek, "Bu düzenlemelere karşı bazı medya organlarının desteğiyle bir kampanya yürütüldüğü görülüyor. Özellikle İstanbul'daki hırsızlık olaylarının manşetlere taşınması oldukça anlamlıdır. CMUK'ta daha önce yapılan iyileştirmeler de dirençle karşılaşmıştı. Şimdi de aynı direnç görülüyor" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber