Seviye belirleme sınavında çifte standart

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2010 00:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışında Öğrenim Gördüğü İçin Geçmiş Yıllara Ait (6'ncı veya 7'nci sınıf) SBS' ye Katılamamış Öğrenciler, bu yıl ayrı ayrı bu sınavlara girebilecek, her birine ayrı ayrı sınav ücreti yatıracak. Ama bu uygulama Türkiye'deki geçmiş sınavlara giremeyen örneğin 2008 yılında 500 bin civarındaki öğrencilerimize uygulanmayacak.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün ?2010 PYBS /SBS İş ve İşlemleri? konulu 2010/21 nolu genelgesinin 5.maddesine göre; ?5) İlköğretimin 6'ıncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarının tamamını veya bir kısmını yurt dışında Bakanlığımıza bağlı olmayan eğitim kurumlarında gören öğrenciler, öğrenim belgesiyle başvurarak SBS' ye katılabilirler. Bir ya da iki sınıfın SBS' sine katılmayan öğrenciler bir sonraki yılın SBS ile birlikte katılmadıkları sınıf veya sınıfların SBS' sine katılabilecektir.?

2010 yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı e-Başvuru Kılavuzunda;

?2.6. Yurt Dışında Öğrenimlerini Sürdürdükleri İçin Geçmiş Yıllara Ait SBS' ye Katılamayan Öğrencilerin Başvuru şartları?

Öğrenimlerini yurt dışında sürdürdüğü için 6'ncı ve/veya 7'nci sınıflarda yapılan SBS' ye katılamamış olmak ve bu yıllarda yurt dışında öğrenim gördüğünü belgelemek.

?4.7. Yurtdışında Öğrenim Gördüğü İçin Geçmiş Yıllara Ait (6'ncı veya 7'nci sınıf) SBS' ye Katılamamış Öğrencilerin Başvuru işlemleri?

a. İlköğretimin 6'ıncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarının tamamını veya bir kısmını yurt dışında Bakanlığımıza bağlı olmayan eğitim kurumlarında gören öğrenciler, öğrenim belgesiyle başvurarak SBS'ye katılabilecektir. Bir ya da iki sınıfın SBS'sine katılmayan öğrenciler bir sonraki yılın SBS ile birlikte katılmadıkları sınıf veya sınıfların SBS'sine katılabilecektir.

b. Geçmiş yıllara ait SBS' ye başvuru yapmak isteyen öğrenciler; http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanan EK?1 Formunu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği veya Konsolosluk Yetkililerine onaylatılacaktır.

c. Bu öğrenciler T.C. Ziraat Bankası AŞ Beşevler/ANKARA Şubesinin TR190001000799054952215001 nolu hesabına katılmak istedikleri her sınav için ayrı ayrı 10 (on)TL sınav ücretini yatıracaklardır.

d. EK?1 Formu, sınav ücreti banka dekontu, öğrenci belgesi ve bir (1) fotoğrafla (vesikalık) birlikte başvuru süresi içinde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Açık Öğretim Kurumları Daire Başkanlığı- 06500 Teknikokullar ANKARA adresine APS veya dengi posta yoluyla bu öğrenciler gönderecektir.

e. Faks veya e -posta yoluyla gelen formlar kabul edilmeyecektir.?

Açıklamaları bulunmaktadır.

Bu açıklamalara göre; İlköğretimin 6'ıncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarının tamamını veya bir kısmını yurt dışında Bakanlığımıza bağlı olmayan eğitim kurumlarında gören öğrenciler, Bir ya da iki sınıfın SBS'sine katılmayan öğrenciler bir sonraki yılın SBS ile birlikte katılmadıkları sınıf veya sınıfların SBS'sine katılabilecektir. BU öğrenciler katılmak istedikleri her sınav için ayrı ayrı 10 (on)TL sınav ücretini yatıracaklardır.

Yurt Dışında Öğrenimlerini Sürdürdükleri İçin Geçmiş Yıllara Ait SBS' ye Katılamayan Öğrencilerin başvuruların sağlanması Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 01/07/2009 tarih ve 79 sayılı kararı ille Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge ile yapılmıştır.

?Öğretmenden sonra 500 bin öğrenci de MEB mağduru? haberimiz de yer verdiğimiz soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığının verdiği cevaba göre;

2008 yılında SBS'ye katılmayan; 6'ncı sınıf öğrenci sayısı 273.291 ve 7'nci sınıf öğrenci sayısı ise 228.504'dür.

Toplamda 2008 yılında 500 bin civarında öğrencimiz sbs ye girmemiştir bu öğrencilerden, Söz konusu sınava katılmayan; 6'ncı sınıf öğrencilerinden teşekkür belgesi alanların sayısı 15.071 ve takdir belgesi alanların sayısı 1.153, 7'nci sınıf öğrencilerinden teşekkür belgesi alanların sayısı 12.698 ve takdir belgesi alanların sayısı 926'dır.

Millî Eğitim Bakanlığının Yurtdışında Öğrenim Gören öğrencilere tanıdığı hakkı Türkiye'deki geçmiş sınavlara giremeyen öğrencilere tanımaması çifte standarttır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber