Devlette elektronik devrim: Kurumlar artık belge istemeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mart 2010 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu hizmetlerinin hızlı ve etkili sunumunu hedefleyen hükümet, hazırladığı kanun tasarısında devrim niteliğinde yeniliklere imza attı.

Meclis Başkanlığı'na sunulan tasarı, kağıda dayalı süreçlerin elektronik ortama taşınmasını sağlayarak, bürokrasi çilesini ortadan kaldıracak. Tasarı, "kamunun her alanında ıslak imzanın yanı sıra e-imzanın kullanılması, kurumlara yapılan başvurular için gerekli bütün belgelerin elektronik ortamdan sağlanması ve savcıların görüntülü ve sesli ifade alması" gibi önemli düzenlemeler içeriyor.

Kamu Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kanunlaşması halinde, vatandaş, kamu hizmetlerinden yararlanmak için kuyruklarda beklemek zorunda kalmayacak. Düzenleme ile bilişim alanının yanı sıra kamu yönetiminde başlamış olan dönüşümün ve bilgi toplumu olma yönündeki faaliyetlerin hızlandırılması da hedefleniyor.

Tasarıya göre, güvenli elektronik imza, elle atılan ıslak imza ile aynı ispat gücüne sahip olacak ve elle atılan imza yerine kullanılabilecek. Mahkemelerce yürütülen yargılama ile ilgili her türlü iş ve işlemlerde Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kullanılacak. Bu işlemlere ilişkin her türlü veri, bilgi ve karar UYAP vasıtasıyla işlenecek ve saklanacak. Güvenli elektronik imza kullanılarak dava açılabilecek, dava dosyaları incelenebilecek, her türlü yargılama işlemleri yapılabilecek.

Resmi belge hazırlanması için kağıt-kalem kullanımı zorunlu olmaktan çıkıyor. Belge ve kararlar, güvenli e-imzayla elektronik ortamda düzenlenebilecek, işlenebilecek, saklanabilecek. Güvenli elektronik imza ile imzalanarak oluşturulan belge veya kararların fiziki olarak düzenlenmesine gerek kalmayacak. Güvenli e-imza ile imzalanmış belgenin elle atılan imzalı suretiyle çelişmesi halinde ise UYAP'ta kayıtlı olan güvenli elektronik imzalı nüsha esas alınacak.

Büyükelçilik kapısında vize çilesi bitiyor

Duruşma tutanakları hakim ve katip tarafından güvenli e-imza ile imzalanabilecek. Böylece tutanağın diğer taraflarca elle imzalanmasına gerek kalmayacak.

Yargı birimlerinin ihtiyaç duyduğu nüfus, tapu, adli sicil ve arşiv kaydı gibi dış bilişim sistemlerinden UYAP vasıtasıyla temin edilen bilgi, belge ve kayıtlar ayrıca fiziki ortamda istenmeyecek. Böylece vatandaşlar hem fiziki zorluk hem de vakit ve nakit masrafından kurtulacak.

Avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilecek. Elektronik ortamda avukatların vekili ya da müdafi olmadıkları kişilere ait dosyaları inceleyebilmeleri için yetkililerden elektronik ortamda izin alınacak. Güvenli e-imza kullanılarak yapılabilecek noter işlemleri, Adalet Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Türkiye Noterler Birliği'nce belirlenecek.

Vize ve pasaport başvuruları da güvenli elektronik imza kullanılarak elektronik ortamda yapılabilecek. Bu durumda vize başvuruları için gerekli olan kişisel veriler, kişisel verilerin korunması ve bilgi güvenliğinin sağlanmasına ilişkin mevzuatta belirlenen tedbirler alınarak toplanabilecek ve elektronik ortamda saklanabilecek.

Sürücüler ve araçlarına ait teknik veya hukuki işlemler elektronik ortamda yapılabilecek. Sağlık Bakanlığı, vatandaşın sağlık durumunu izlemek için kurulan kayıt sistemini, elektronik ortama da aktaracak.

Savcılar, görüntülü ve sesli ifade alabilecek. Uluslararası karşılıklı adli işlemlerde de bu imkandan yararlanılacak

HABİB GÜLER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber