MEB'den öğrencilere 'hijyen' dersi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2010 22:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaöğretim 9. ve 10. sınıf öğrencilerine cilt ve hijyen konusunda eğitim verilirken, kız ve erkek öğrencilere ayrı ayrı kitapçık dağıtılıyor.

Beden, cilt, el, ayak, saç ve yüz sağlığı ile ilgili önerilerin yer aldığı kitapçıkta, kız ve erkek öğrencilere beden takıları, dövmeler, solaryum konularında da bilgiler veriliyor.

MEB, cilt sağlığı ve hijyen bilincine sahip bir neslin yetiştirmek amacıyla, Procter and Gamble Satış ve Dağıtım Limited Şirketi ile ''Gençlerde Hijyen ve Cilt Sağlığı Bilincinin Geliştirilmesi'' konusunda protokol imzalamıştı.

Edinilen bilgiye göre, protokol gereği ortaöğretim 9. ve 10. sınıf öğrencilerine cilt sağlığı ve hijyen konularında eğitim verilirken, öğrencilere yardımcı olması için kitapçık dağıtılıyor.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının kararı ile 10-19 yaş grubu öğrencileri için eğitim ve öğretim açısından uygun bulunarak basılan ''Gençlerde Hijyen ve Cilt Sağlığı Öğrenci Kitabı'' erkek ve kız öğrenciler için ayrı ayrı hazırlandı.

Kitapçıkta erkek ve kız öğrenciler için ''Yaşamın En Güzel Dönemi Ergenlik'', ''Derinin Yapısı'', ''Derinin Özellikleri'', ''Ergenlik Döneminde Sık Görülen Cilt Sorunları'', ''Beden ve Cilt Sağlığı'', ''Saç ve Yüz Sağlığı'', ''El Sağlığı'', ''Ayak Sağlığı'' ''Beden Takıları ve Dövmeler'', ''Güneş Etkileri ve Güneşten Korunma Yolları'', ''Güneşten Koruyucu Ürünlerin Kullanımı'', ''Solaryum'' , ''Sağlıklı Olmanın ve Güzel/Yakışıklı Görünmenin Yolları'' ortak konular olarak belirlenerek, bu konularda gençlere bilgi verildi.

Erkek öğrenciler için ''Bıyık ve Sakal'', ''Tıraş Olurken Dikkat Edilecek Hususlar'' konuları, kız öğrenciler için ise ''Adet Dönemi'', ''Epilasyon'' konuları ele alındı.

-YAKIŞIKLI VE GÜZEL GÖRÜNMEK İÇİN-

Sağlıklı olmanın ve yakışıklı/güzel görünmenin yolları olarak, sağlıklı beslenmek, sigara kullanmamak, alkollü içki içmemek, madde kullanmamak, egzersiz yapmak, vücut ağırlığını idealde tutmak, derisine iyi bakmak, karar verebilme ve stres yöntemini öğrenmek, düzenli sağlık kontrolünü yapmak gerektiği ifade edildi.

Gençlerin alkollü içki içme davranışlarının erişkinlere göre daha farklı olduğu belirtilerek, uzun süre alkollü içki içiminin erişkin dönemde karaciğer yetmezliği ve kanser gibi yaşamı tehdit eden hastaların oluştuğu vurgulandı. Bu konuda, ''Gençlerde bir defada çok miktarda alkol alma daha sık olarak görülmektedir, bir oturuşta fazla miktarda alkol içildiğinde yaşamı ve sağlığı tehdit eden riskli davranışlara olan eğilimi de artabilir'' denildi.

Sağlıklı büyümek için ''madde kullanımından'' uzak durulmasının altı çizilerek, ''Herhangi bir madde kullanımı, bedensel değişikliklerin yanı sıra ruhsal dengemizi de bozar. Yaşam tarzının olumsuz etkilenmesinden ölüme kadar pek çok sorunun yaşanmasına neden olabilmektedir'' denildi.

Öğrencilerin stresle baş edebilmeyi öğrenmelerinin önemine değinilerek, stres altında kalındığında güvenilen bir kişiyle sorunun paylaşılması, günlük tutulması, müzik dinlenilmesi ve yürüyüş yapılması gibi çözümler önerildi.

-SOLARYUM ÖNERİLMİYOR-

Kitapçıkta, ergenlikte bedene, çocukluk dönemine göre daha fazla özen göstermeye başlandığı ifade edilerek, bu dönemde özellikle deri ile ilgili sorunların can sıkıcı olabileceği belirtildi.

Sağlıklı bir deriye sahip olmak için gerekenlerin de anlatıldığı kitapçıkta, derinin yapısı ve özelliklerine değinildi.

Ergenlik döneminde ergenlik sivilcesinin, egzamanın, siğilin sıkça görülebilen cilt sorunu olduğu belirtilerek, ergenlik döneminde pek çok gençte görülen sivilcelerin yaşamı tehdit eden bir sağlık sorunu olmadığının altı çizildi.

Beden ve cilt sağlığına ilişkin olarak, erkeklere yönelik önerilerde, her gün yıkanılması, kişiye özgü havlunun kullanılması, hamamda yıkanılacaksa ortamın temizliğine dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Saç bakımına yönelik olarak, ''Saç için kullanılan şampuan, jöle, briyantin, saç kremi ve spreyler kalıcı hasara ve saç dökülmesine neden olmazlar'' denildi. Ancak bu maddelerin günlük kullanımı sırasında kullanılan miktarın çok fazla olmamasına ve günün sonunda saçın yıkanılarak bu maddenin temizlenmesine özen gösterilmesi önerildi.

El sağlığı ile ilgili olarak ise gençlere sıvı sabun tüketmeleri önerisinde bulunularak, ''Kalıp sabunlar kişiye özel temizlik araçları olduğundan mümkünse ortak kullanılmamalıdır. Bu nedenle okul, lokanta, iş yeri gibi kalabalık ortamlarda sıvı sabun tercih edilmelidir'' denildi.

Beden takıları ve dövmeler ile ilgili konuda, vücut takılarına ilişkin bilgi verilerek, ''insanların çok eski zamanlardan beri güzel görünmek için vücutlarına taktığı bu takıların başında çok eski yıllardan beri küpe yer alırken, son yıllarda kaş, burun, dudak, dil, göbek gibi vücudun pek çok yerine takının takılmaya başlandığı'' ifade edildi.

Beden takılarının seçimi ve uygulanması sırasında hijyen kurallarına uyulması gerektiği belirtilerek, piercing yapan kişinin deri yapısı hakkında bilgi sahibi olması gerektiğine değinildi.

Dövme konusunun de ele alındığı kitapçıkta, dövmenin ehil kişilerce yapılmasına dikkat çekilerek, ''Dövme sırasında kullanılan boya, ayrıca alerji ve kaşıntıya neden olabilir. Nadir olmakla beraber, dövme yapıldıktan sonra kişide uzun vadede de baş ağrısı gibi bazı yakınmalar görülebilir'' ifadesine yer verildi.

Solaryum hakkında da öğrencilere bilgi verildi. Ultraviyole ışınlarının vücutta birikerek kansere neden olduğunun bilindiği belirtilerek, solaryum ile bronzlaşmanın güneşlenerek bronzlaşmada olduğu gibi deri hastalıkları ve kanser gibi sağlık sorunlarına neden olduğu kaydedildi. Bu nedenle solaryumun deriyi ultraviyole gibi etkilediği için sağlık açısından önerilmediğinin altı çizildi.

-ERKEKLERE ''BIYIK VE SAKAL'', KIZLARA ''EPİLASYON'' DERSİ-

Erkek öğrenciler için hazırlanan kitapçığın ''Bıyık ve Sakal'' bölümünde, ''erkeklerin cilt yapısının kadınlara göre daha dayanıklı olduğu'' belirtilerek, ''erkeklerin sık tıraş olması ciltlerine ayrıca önem göstermeleri gerektirdiği, tıraş malzemelerinin kişiye özel olması gerektiği'' kaydedildi

Ergenlikte ilk çıkan bıyık ve sakalların daha çok ince tüycük yapısında olduğu ifade edilerek, bu tüycüklerin bakımlı ve sağlıklı görünmesi için seyrek de olsa tıraş edilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Tıraş olmanın aşamalarının anlatıldığı bölümde, kuru ve ıslak tıraş yöntemleri, tıraş olurken dikkat edilecek hususlar da ele alındı.

Kız öğrencilere yönelik hazırlan kitapçığın, ''Adet Dönemi'' bölümünde kız öğrencilere bu dönemde temizliklerine özen göstermeleri gerektiği uyarısında bulunuldu.

''Epilasyon'' bölümünde ise kız öğrencilere, istenmeyen tüylerin alınmasına yönelik uygulanan yöntemler hakkında bilgi verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber