Sağlık Bakanlığı, avukatı olmayan illerde davaları kaybediyor!!!

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın başı son dönemlerde bakanlık ve sağlıkta hizmet kusurları nedeniyle açılan davalarla fena halde dertte. Sağlık Bakanlığı, 2004 yılında Maliye Bakanlığı'nın tahsis ettiği 81 avukat kadrosuna bu zamana kadar atama yapmayınca, bakanlık (kamu) aleyhine açılan birçok dava, hatta kazanılabilecek davalar bile kaybedildi.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, '81 İle 81 Avukat Projesi'ni hayata geçirmeyi planlayan Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'ndan 81 avukat kadrosu istedi. Talebi değerlendiren Maliye Bakanlığı, illerde açılan davalarda kamunun savunulması için Sağlık Bakanlığı'na 81 avukat kadrosu verdi. Ancak aradan geçen bir yıldan fazla süreye rağmen Sağlık Bakanlığı 81 avukat kadrosuna bir türlü atamaları yapmadı. Bakanlık avukat atamalarında ağır davranırken, özellikle yataklı tedavi kurumlarında işlenen hizmet kusurlarına bağlı olarak Sağlık Bakanlığı (kamu) aleyhine açılan dava sayısında önemli oranda artış yaşandı.

Özellikle illerde açılan davalar karşısında kendisini yeterince savunamadığı için birçok davada 'mahkum' edilen devlet yüklü miktarlarda tazminat ödemek zorunda kaldı.

Sağlık Bakanlığı, ameliyat öncesi ve sonrası veya doğum esnasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar, hastane idaresinden kaynaklanan problemler, hatalı enjeksiyon, hatalı laboratuar tetkikleri, poliklinik ve sevk işlemlerinde yanlış yönlendirmeler ve acil servis hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle açılan davalar karşısında oldukça sıkıntılı günler yaşıyor.

İLLER KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILDI

İllerde açılan davalarda il sağlık müdürlüklerinin bağlı olduğu valilikler muhatap kabul ediliyor. Valilikler sağlıkta aleyhlerine açılan davalara karşı savunma yapmak üzere il sağlık müdürlerinden rapor istiyor. İl sağlık müdürlükleri de bir il sağlık müdür yardımcısından ya da şube müdüründen savunma hazırlamasını istiyor. Böylece hukuk alanında hiç bir ihtisası olmayan yöneticilerin kaba taslak hazırladığı savunmalarla devlet duruşmalara katılıyor ve bu nedenle davaları kaybediyor.

Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında ise Hukuk Müşavirliği ile genel müdürlük emrinde çalışan birer avukat savunma hazırlıyor. Sayıları 30'u bulan merkez teşkilatı avukatları sadece Sağlık Bakanlığı'nı hedef alan davalara müdahil oluyor. İller ise açılan davalar karşısında adeta kaderleriyle baş başa bırakılıyor. Öte yandan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 81 ile gönderdiği genelgede, 'hizmet kusuru' nedeniyle açılan dava sayısında artış olduğunu, hatta bu davaların bir kısmını kaybettiklerini belirtmişti. Bakanlığın 'mahkum' edildiği birçok dava nedeniyle yüklü miktarlarda tazminat ödemek zorunda kaldığını ifade eden Ünüvar, kurum yöneticilerine, "İşinizi daha dikkatli yapın" talimatı vermişti.

Ünüvar ayrıca, açılan davalara karşı Sağlık Bakanlığı'nın savunmasında kullanılmak üzere bilgi-belge istenildiğinde evrakların okunaklı, tam ve eksiksiz olarak, tıbbi ve teknik görüşler eşliğinde hazırlanarak gönderilmesi talimatını vermişti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber