Başbakan sanatçılarla buluştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2010 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık bir ay önce müzik dünyasının ünlüleriyle bir araya gelen Başbakan Erdoğan, demokratik açılım toplantılarının ikincisinde tiyatro ve sinema dünyasının ünlüleriyle kahvaltılı toplantıda buluştu. Toplantı Başbakan Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasında Türk sinemasına damga vurmuş isimler ve filmlerin adlarını tek tek sayan Erdoğan, ''Bu ülkenin otoriteleri Yılmaz Güney'in filmlerine kulak vermiş olsaydı bugün çok farklı olurdu'' dedi.

80'ye yakın ismin davet edildiği bugünkü toplantıda Erdoğan, salona girişinde davete katılan isimlerle tek tek tokalaştı.

Başbakan Erdoğan'a İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de eşlik ediyor.

Toplantı Başbakan Erdoğan'ın konuşmasıyla devam ediyor.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Sinemamızın, tiyatromuzun ünlü simalarıyla beraber olmak, sizleri ağırlamak bizim için heyecan verici bir durum.

Tarih boyunca bir kitap okuyup hayatı değişen çok sayıda insan vardır. Ama kitabın yanında, tiyatro oyunlarının, filmlerin ne kadar katkı sağladığını, neler kattığını biliyoruz.

Açık hava sinemalarını unutamıyoruz. Bu atmosferi yaşadık. Filmi sadece seyretmeyen filmin içinde adeta kaybolan nice insanlar gördüm. Sinema salonlarından gözü yaşlı çıkan, 1 hafta kendine gelemeyen insanlar gördüm.

Türk filmlerinin gösterildiği geceler sokaklarının nasıl bomboş olduğunu, ailece nefessiz olarak seyrettiğimizi hatırlıyoruz. Şimdi bile insanların televizyon başına kilitlenmesi bu alandaki başarının kanıtıdır.

Başarılı dizilerimiz, oyunlarımız, filmleri uluslararası ödüller kazanıyor, başarılar sağlanıyor.

Kameranın önündeki, arkasındaki herkesi kutluyorum. Tüm emektarlara şükranlarımı sunuyorum

Sanatçı başkalarının diyemediklerini, ifade edemediklerini ortaya koyabilen kişidir. Sanatçı başkalarının göremediğini, hissedemediğini hissedendir. Sanatçı başkalarının söyleyemediklerini söyleyendir.

Bu salonda bulunan ve bulunmayan onlarca yönetmenimizin, oyuncumuzun ortaya koydukları eserlerle hayatı nasıl değiştirdiğini biliyorum. Bazen tek bir kare, tek bir kare replikte uzun bir konuyu anlatabiliyor.

YILMAZ GÜNEY'E KULAK VERİLSEYDİ...

2005 yılında bir teörör saldırısında kaybettiğimiz Mustafa Akad'ın 'Çağrı' filmi islam dünyasına bakışı değiştirmeye yetmiştir. Köyden kente göç meselesi üzerine bir sürü eserler verilmiştir ama 'Gurbet Kuşları' filmi olayı en trajik şekilde ortaya koyan filmdir.

Şerif Gönen, Mustafa Altıoklar'ın, İlker İnanoğlu, Ömer Kavur, Halit Refiğ'in çalışmaları Türkiye'nin gerçeklerini ortaya çıkarmıştır.

Zeki Alasya bugün aramızda yok ama onun eşi gibi sayılan Metin Akpınar'ın çalışmaları tartışılmaz.

Ortada bir sorun varsa görmezden gelmek sorunu çözmüyor. Zamanla kangren haline geliyor. Bu ülkenin otoriteleri Yılmaz Güney'in filmlerine kulak vermiş olsaydı bugün çok farklı olurdu inanın.

Yavuz Turgul'un 'Eşkiya' filmi de keza öyle. Mesut Uçakan'ın filmleri daha samimiyetle izlenseydi Türkiye çok daha farklı bir yerde olurdu.

Ama üzülerek ifade ediyorum. Sizlerin bu güzel eserlerle ortaya koyduğunuz eserler sağır duvarları aşıp gerçek yerine ulaşmadı. Bizim amacımız sizin eserlerinizi ortaya çıkarmak, duyurmaktır.

Bizim bir gönül yaramız var. Vizontele, Güneşe Yolculuk, Masumiyet, İki Dil Bir Bavul, Güneşi Gördüm gibi eserlerin anlatmak istediklerini el ele verip anlatmak istiyoruz.

Filler tepişirken, çimenler ezilmesin dedik.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber