Superonline, Botaş'ın 'fiber optik' ağıyla 38 ili 'ışık hızında internet'le tanıştıracak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 20 Mart 2010 23:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Botaş'ın altyapı güzergahını 15 yıl süreyle 29.9 milyon avroya kiralayan Superonline, fiber optik ağ altyapısını 2.5 kat artırıp 24 bin kilometreye çıkarıyor. Şirket, Türkiye'yi global iletişim ağının merkezi yaparak, 'İpek Yolu'nu artık 'Fiber Yolu'na dönüştürmeyi hedefliyor

NURİYE DOĞU

İSTANBUL - Botaş'ın 2009 yılı sonunda, fiber optik altyapısının kiraya verilmesi için açtığı ihaleyi kazanan Turkcell grup şirketi Superonline, petrol ve doğalgaz hatları üzerinden 74 ilden geçen Botaş güzergâhlarıyla, fiber interneti Türkiye'nin birçok bölgesine taşıyacak. Botaş güzergâhını 15 yıl süreyle 29 milyon 900 bin avro'luk ihale bedeliyle kazandıklarını hatırlatan Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, bu yatırımın, Türkiye'nin sabit genişbant altyapısını geliştirmesi ve hızlandırması açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.

Bu adımla fiber optik ağ altyapılarını 2.5 kat artırıp 24 bin kilometreye ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Erkan, ?Gerek bu yatırımımız gerekse de önümüzdeki dönemde yapacağımız yatırımlarla Türkiye'yi global iletişim ağının bir kavşak noktası yapmayı ve yüzyıllardır üzerinde bulunduğumuz ?İpek Yolu'nu ?Fiber Yolu' haline getirmeyi hedefliyoruz? diye konuştu.

Veriyi ışık hızında iletiyor

?Fiber optik' in bilinen en güvenli ve en yüksek kapasiteli veri taşıma ortamı olduğunun altını çizen Erkan'a göre, veri iletiminde teknolojinin geldiği son nokta olarak da tanımlanan ?fiber optik' üzerine önümüzdeki yıllarda yeni bir teknolojinin gelmesi beklenmiyor. Bir kaç kat koruyucu maddeyle sarılmış camdan oluşan fiber kablolarda veriler, bakır kablolardaki ?elektronik sinyaller' yerine, dünyada bilinen en yüksek hız olan ışık hızında iletiliyor.

Türkiye'de, özellikle son kullanıcılara ulaşan telefon ve internet altyapısının halen bakır hatlar üzerinden gerçekleştirildiğine dikkat çeken Erkan, ancak aktarılan verilerde çeşitli kayıplar oluştuğunu ve erişilmek istenen hız arttıkça verimin azaldığını vurguladı. Bu açıdan geniş bantın yükselebilmesi için en iyi çözümün fiber olduğunu kaydeden Erkan, ?Özellikle gelişmiş ülkeler, uzun mesafelerde yüksek hızda veri iletimi yapabilmek için bakır yerine fiber optik kablolara geçiş yapıyor? dedi.

11 ilde eve kadar fiber internet

İhale öncesi Superonline'ın fiber hizmeti sadece İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve İzmit'e kadar götürebildiğini aktaran Erkan, bu yıl ise evlere kadar fiber hizmeti verdikleri şehir sayısını 11'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Botaş'la birlikte 74 şehirden geçen petrol ve doğalgaz hatları üzerinden fiber optik altyapısını 38 yeni şehre daha götürerek, tüm bölgelere ulaştıracaklarını belirten Erkan, ?Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'ne ilk kez giriş yapacağız? dedi.

Superonline'ın giriş yapacağı yeni şehirler şöyle: Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Batman, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Karaman, Kars, Karabük, Kastamonu, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Nevşehir, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat, Zonguldak.?

Superonline ayrıca, ihale kapsamında Pendik-Ambarlı ve Darıca-İzmit güzergahlarında yaklaşık 70 kilometrelik bir mesafeyi denizin altından fiberle birbirine bağlayacak. Karasal hatlara göre daha yüksek güvenlik sağlayan deniz fiberini Superonline, 2008'de de Darıca-İzmit arasında yaklaşık 6 kilometre mesafeye döşemişti.

Bireysel kullanıcıyı üçe katlayacak

2008'de kendi fiber optik altyapılarını kurmak üzere 160 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını hatırlatan Murat Erkan, 2009'da krize rağmen yatırım bütçelerini yüzde 50 artırarak, 250 milyon TL'yi aştıklarını ifade etti. Superonline'ın kendi kurduğu fiber altyapı sayesinde müşterilerinin yüksek hızlı internet, telefon hizmetleri ve video temelli uygulamaları bir arada yaşayabildiğini vurgulayan Erkan, ?Bu çerçevede Superonline Fiber İnternet aboneleri mevcut ev veya iş telefon numaralarını Superonline'a taşıyarak, numaralarını değiştirmeden, sabit hat ücreti ödemeden, yüzde 50'ye varan indirimlerle konuşabiliyor. Kullanıcılar, internet ve telefon hizmetleri için tek bir fatura alıyor? diye konuştu.

Erkan, tüm bu projelerle bu yıl hedeflerinin büyümeyi kurumsal segmentte yüzde 100, bireysel segmentte de yüzde 300 oranında artırmak olduğunu dile getirdi.

Superonline, internet erişiminde Türkiye genelinde ADSL hizmetinin yanı sıra, kendi fiber altyapısıyla da geniş bant internet sunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber