Gerçeker: Paket Anayasaya aykırı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2010 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanlar Kurulu, olağanüstü yaptığı toplantıda Anayasa değişikliğiyle ilgili ''acil bir komisyon oluşturdu. Toplantı sonrası konuşan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker paketin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

Gerçeker şunları söyledi.

Yargı demokratik devletin en temel güvencesidir. Paketteki yargı ile ilgili konular anayasaya aykırıdır. Anayasa büyük bir mütabakala yapılmalı. Bu süreçte yüksek yargı devreden çıkarılmaya çalışılıyor. Yargının birliği bütünlüğü ilk derece mahkemelerle sağlanır. Yargıda bütünlüğü bozan Adalet Bakanlığı ve Müsteşarın kurulda yer almasıdır.

Yapılan uygulamalara baktığımızda HSYK ilgili düzenlemeye karşıyız. Yüksek yargı mensuplarının ilk derece hakim ve savcılar arasından seçildiği gözardı edilmektedir. Bu da yargı bütünlüğünü bozacak bir düzenlemedir.

Her zaman dile getirdiğim gibi yargının çok büyük sorunları vardır. Öncelikle bunların çözülmesi gerekir. Kadrolar boş, personel yetersiz, iş gücü fazladır. Mahkemelerin fiziki şartları yetersizdir. 2005 yılı çıkan yasa gereği olarak istinat mahkemeleri düzenlemesi hala yapılmamıştır. Bütün bunlar dururken böyle bir aykırı düzenleme yapmaya çalışmak, yargıyı kuşatmakla, ele geçirmekle eş anlamlıdır

15 bin hakim ve savcı kadrosunun önemli miktarı boş durumdadır. Koşullarımız korkunç derecede kötüdür.

Biz uyarı görevimizi yapıyoruz. Son söz elbette Meclis'indir. Zaman en iyi göstergedir. İleride bu düzenlemeyle oluşmuş kurumlardan kaynaklı sorunların sorumluluğu elbette düzenlemeyi yapanlarda olacaktır.

Ben partilerin kapatılması yerine kişilerin cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum. Parti kapatma davasının TBMM'nin iznine bağlanması da yargı bağımsızlığına aykırıdır. Bunlar bizim kurumsal temel görüşlerimiz. Bunlardan geri adım atmamız düşünülemez. Hiç bir zaman yargı sisteminde kast sistemi düşünülemez. HSYK, adı üzerinde oralarda savcı, hakim olmayan barolardan, üniversitelerden kimselerin olması yargı bağımsızlığına uygun değildir. Yargı bağımsızlığını zedeleyecek uygulamalardan vazgeçilmeli. Hiç bir zaman bu düzenlemeleri Anayasa'ya uygun görmüyoruz. Her ülkenin kendine özgü koşulları var, her ülke kendi modelini oluşturur.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı verildiğinde 100 binlerce başvurunun altından kalkamayacaktır. Ceza davalarıyla ilgili başvurular azaldı. Uygulamada bunlar çözülebilir. Biz Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının verilmesine karşı çıkıyoruz.

- Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmamaları konusunda hemfikiriz.


Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun, Anayasa değişiklik paketindeki yargıya ilişkin düzenlemeleri değerlendirmek üzere yaptığı toplantı sona erdi.

Yargıtay'daki toplantı, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in, Başkanlar Kurulu adına saat 17.20'de açıklama yapacağı bildirildi.

Toplantıda, Anayasa değişikliğiyle ilgili ?acil bir komisyon oluşturulduğu?, komisyon çalışmalarının ardından daha ayrıntılı açıklama yapılacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber