Belediyeler artık İşkur ofisi gibi çalışacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2010 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Herhangi bir işsizimiz belediyeye geldiğinde kaydını yaptırabilecek, mesleki eğitim almayı düşünüyorsa alabilecek, mesleki eğitimlerle ilgili bilgi alabilecek, şayet işsizlik ödeneğine müracaat edecekse yapabilecek" dedi.

İstihdam İçin İşkur-Yerel Yönetimler İşbirliği Protokolü imza töreninde konuşan Bakan Dinçer, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğin, kronik hale geldiğini ve yapısal özellikleriyle de çok kolay çözüm umudu vaat etmediğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllara bakıldığında işsizliğin yüzde 9 - 13 aralığında seyrettiğini ve bunun bir türlü aşağı çekilemediğini kaydeden Dinçer, işsizliğin 2008 kriziyle beraber daha da ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.

Krizin etkilerini hafifletmeye yönelik çalışmalarda özellikle 2009 yılında önemli sonuçlar aldıklarını ifade eden Dinçer, elde ettikleri sonuçların küresel krizden dolayı alınan darbeleri hafifletse de işsizlik sorunun halletmeye yetmediğini kaydetti. Krizin etkilerini azaltmaya yönelik tedbirlerin en başında kısa çalışma ödeneği uygulamalarının geldiğini bildiren Dinçer şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl tüm Avrupa ülkelerinin dikkatini çekecek kadar başarılı sonuçlar almıştık. 2010 yılında da yine kısa çalışma ödeneği ile ilgili tedbirlerimizi etkin bir biçimde uygulamaya devam edeceğiz. 2009'da tam 19 bin 200 işçimizi işsiz kalmaktan kurtuldu. 2010 yılında geçtiğimiz iki aylık uygulamaları da buna ilave edecek olursak yaklaşık 205 bin insanımız kendi işlerini korumayı başardılar. Son zamanlardaki etkiler sebebiyle ekonomik gelişmeler olumlu bir havaya büründü. Belki bunun da etkisiyle işsizlik ödeneğindeki ödemelerimizde azalmalar görüldü. 2009'da bir ayda tek seferde en fazla 417 bin kişiye kadar çıkan işsizlik ödeneği alan işsizlerimiz için 2010 yılında bunun giderek düştüğünü görüyoruz. Bugüne kadar bize müracaat eden 2 milyon insandan 1 milyon bin 838 tanesine işsizlik ödeneği verdik. Bugünlerde verdiğimiz oran çok şükür 200 binin altına düşmeye başladı. Bugün ekonomik krizin etkilerini atlatmaya yönelik gösterge olabilir ama hala çok yüksek bir rakam olduğunu söyleyebiliriz."

Alınan tedbirler sonucu geçtiğimiz yıl İstanbul'da yaklaşık 8 bin 500 kişinin toplum yararına çalışma programından yararlandığını kaydeden Dniçer, 2010 yılında ise 4 bin 784 kişinin toplum yararına çalışma programlarından yararlanarak işe başladığını belirtti.

Geçen yıl İstanbul'da 22 belediye ile mesleki eğitim konusunda işbirliği yaptıklarını da hatırlatan Bakan Dinçer, bu yıl tüm belediyelerin kendileriyle işbirliği yapması konusunda çabalarını yoğunlaştıracaklarını söyledi.

İşkur'un son yıllarda işsizlik sorununun çözümünde odak noktaya yerleştiğine işaret eden Dinçer, İşkur'a erişimi kolaylaştıracak adımlar attıklarını ifade etti.

Dinçer, zaten işsiz vatandaşlarını belediyelere ulaşarak iş talep ettiğine işaret ederek, "Bu yaptığımız protokolle bunu daha da sistematik hale getireceğiz. Özetle, bu yaptığımız protokollerle belediyelerimiz tıpkı bir İşkur ofisi gibi hizmet vermeye başlayacak. Herhangi bir işsizimiz belediyeye geldiğinde kaydını yaptırabilecek, mesleki eğitim almayı düşünüyorsa alabilecek, mesleki eğitimlerle ilgili bilgi alabilecek, şayet işsizlik ödeneğine müracaat edecekse yapabilecek. İl müdürlüğümüze gelerek alabileceği her hizmeti buradan temin etmeye çalışacağız. Giderek bu hizmetlerin kapsamını da genişleteceğiz" dedi.

Bu hizmetler için erişimi kolaylaştıracak tedbirler de alacaklarının altını çizen Dinçer, bu tedbirlerin olgunlaştıkça kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Dinçer, sistemin işleyişine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Protokolden sonra belediyeler bir personelini bu iş için görevlendirecek. Bu arkadaşlarımızı biz eğitip belgelendiriyoruz. Kendi görevlerine ek olarak yapacaklar, dolayısıyla ek bir masrafa gerek kalmayacak."

Toplantıya katılmayan belediye başkanlarını olduğunun hatırlatılması ve AK Parti'li olmayan belediyelerin durumunun sorulması üzerine ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Her belediyenin yaptığı kayıt müstakil bir kayıt değil. Kayıt yapılan anda İşkur'un kayıtlarına girecek ve orda tabi sıralamasına tutulacak. Her belediye kendi adına kayıt yapmıyor, İşkur adına kayıt yapıyor. Biz bütün belediyelerimizle çalışmak için çaba sarf ettik. İstanbul'da da tüm ilçe belediyelerimiz bizimle protokol imzaladı. Zannediyorum sadece Beşiktaş Belediyesi ile bir iletişim sorunu oldu. Onu da çözeceğimizi zannediyorum" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber