Etik Kurul, cezalı isimleri interneten yayımlamaya devam ediyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Mart 2010 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmi değil web'den 'Etik'et

Anayasa Mahkemesi kınama alan bürokratların teşhir edilmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. Ancak, Başbakanlık Etik Kurulu, cezalı isimleri resmi internet sitesinden yayınlamaya devam ediyor

Başbakanlık Etik Kurulu'ndan 'etik' tartışma yaratacak 'teşhir' uygulaması. Anayasa Mahkemesi, geçen şubat verdiği bir kararla, haklarında 'kınama' cezası verilen belediye başkanları ve bürokratların Resmi Gazete'de teşhir edilmesine ilişkin düzenlemeyi 'masumiyet karinesi' ve 'hukuk devleti' ilkesine aykırı bularak iptal etti. Ancak Başbakanlık Etik Kurulu, resmi internet sitesinden kınama cezası alanları isim isim yayınlıyor.

KURUL'A HUKUKÇU TEPKİSİ

Teşhir edilenler arasında dansöz oynatan kaymakamdan, evlenen çiftlere belediye bütçesinden altın takan belediye başkanına kadar üst düzey 8 kamu görevlisinin adı bulunuyor. Listede, kurulun 'Dürüstlük ve tarafsızlık' ile 'Çıkar çatışmasından kaçınma' ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle kınama cezası verdiği Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da var.

Kurul'un yüksek yargı kararına rağmen 'etik ihlali yaptığı' ileri sürülen bürokratları 'teşhir' etmesi hukuk çevrelerinden de tepki topladı. Anayasa Mahkemesi'nin 4 Şubat 2010 tarihli iptal kararını hatırlatan hukukçular, bu kararın temel gerekçesini 'masumiyet karinesi' ve 'hukuk devleti' ilkesinin oluşturduğuna dikkat çektiler.

DAVA AÇMA HAKKI SAKLI

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kanunu'nun 5'inci maddesinde yer alan ve etik davranış ilkelerine aykırı davranan kişiler hakkında verilen kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasını öngören düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından oybirliğiyle iptal edilmişti. Düzenlemeyi anayasaya aykırı bulan Yüksek Mahkeme, suçluluğu kesinleşmiş mahkeme kararıyla ispatlanmayan kişilerin peşinen suçlu ilan edilemeyeceğini vurgulamıştı. Etik Kurul Kanunu'na göre 'etik ihlali yaptıkları' gerekçesiyle haklarında 'kınama' cezası verilen belediye başkanları ve bürokratlar, bu cezaya karşı yargı yoluna başvurabiliyor. Ancak bu hak, haklarında ceza verilen kişilerin teşhir edilmelerini engellemiyor.

İşte o listedekiler:

- Aytaç Durak (Adana Büyükşehir Belediye Başkanı): Adana'da bir arsa olayına adı karıştığı gerekçesiyle Etik Kurulu Yönetmeliği'nde öngörülen 'Çıkar Çatışmasından Kaçınma', 'Dürüstlük ve Tarafsızlık' maddelerini ihlalden suçlu bulundu.

- Sedat Yıldırım (eski Sivaslı Kaymakam): Uşak-Sivaslı'dan Oltu'ya atanan Yıldırım için düzenlenen veda gecesinde dansöz oynatılmış, kaymakam eğlence eşliğinde havuza atılmıştı.

- Ahmet Küçükler (Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı): Kamu Görevlileri Etik Yönetmeliği'nin 'Dürüstlük ve tarafsızlık' hükmünü düzenleyen 9. maddesi gereğince ceza aldı.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber