Seçim kanunu değişikliğinin 3 maddesine kabul

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2010 14:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen seçim kanunlarında değişiklik öngören yasa teklifinin 3 maddesi kabul edildi.

Komisyonda, Ak Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek'in ?Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun? ile ?Milletvekili Seçimi Kanunu?nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi, Alt Komisyon metni üzerinden ele alıyor.

Görüşmeler başlarken söz alan Alt Komisyon Başkanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, alt komisyonda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, yerel lehçe ve dillerde propaganda yapılmasına olanak sağlayan maddeye karşı çıkarak, bu maddenin Anayasanın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğunu öne sürdü. Anayasada devletin dilinin Türkçe olduğu hükmünün bulunduğuna işaret eden Bal, ?Anayasa ile uyumlu olmayan bir maddenin Alt Komisyonda tasarıya eklenmesine karşıyız? dedi.

Bu uygulamaların milli birliğe zarar verebileceğini, ayrıca terör örgütünü tahrik ederek vatandaşlar üzerinde baskıyı artırabileceğini dile getiren Bal, yaşanan bazı tarihi olayların göz ardı edilmemesini istedi. Osmanlı döneminin çok kültürlü, çok dilli ve çok dinli uygulamasının üniter ve milli bir devlette uygulanamayacağını ifade eden Bal, bu maddenin çıkarılmasını istedi.

Bal, konuşmasında HAVELSAN'ın geliştirdiği bir oy sayma makinesi bulunduğu bildirerek, bu makinelerle oy sayımında yaşanan sorunların ortadan kalkacağını, aynı zamanda oy zarflarında da tasarruf edileceğini söyledi. Seçim

kurulu görevlilerin eğitilmesiyle bu makinelerin kullanılabileceğini belirten Bal, HAVELSAN uzmanlarının Komisyonda aleti tanıtmasını istedi.

Ak Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek, elektronik oylama konusunda bir prototip geliştirildiğini kaydederek, ancak incelendiğinde bunun açıkları bulunduğunu, bu nedenle geliştirilmeye muhtaç olduğunu söyledi.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, MHP'li Bal'ın Türkçe dışındaki lehçe ve dillerde propaganda yapılmasına karşı çıkmasına itiraz ederek, bu bakışın ?bireyin var olma realitesini yok saymak anlamına geldiğini? savundu. Geylani, Komisyonun, ?anadil özgürlüğünü desteklemesini? istedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Alt Komisyon metninin tereddüt ve tartışmaları gidermekten uzak olduğunu söyledi.

TEKLİF

Teklifin ilk 3 maddesi kabul edildi. Seçime katılan siyasi partilerden, son yapılan genel seçimlerde en çok oyu almış 4 siyasi parti ve son dönemde TBMM'de grubu bulunan siyasi parti, o siyasi parti genel başkanları tarafından yazılı olarak yetki verilmiş olması şartıyla, YSK'da bir asil ve bir yedek temsilci bulundurabilecek.

Teklifin, ?açık yerlerde güneşin batmasını izleyen 2 saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak, sözlü propaganda yapılamayacağına? ilişkin maddesi kabul edildi. Düzenleme uzun süre tartışılırken, ?güneşin batışı ve doğuşu? ibareleri yerine saat yazılması konusundaki öneri reddedildi.

?Seçim büroları?na ilişkin madde de kabul edildi. Buna göre, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, kamuya ait bina ve tesisler dışında kalan yerlerde seçim büroları açabilecek. Bu bürolarda görüntülü ve sesli propaganda yapılabilecek.

Seçim bürosu olarak kullanılamayacak yerler arasına banka ve üretici birliklerine ait tesisler de alındı. Diğer faaliyetler saklı kalmak koşuluyla, seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilecek, saat 23.00'e kadar halka açık faaliyette bulunulabilecek.

Teklifin görüşmeleri öğleden sonra devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber