Anayasa paketinde geri adım yok, bazı maddeler rötuşlanıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Mart 2010 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği paketinde revizyona gidiliyor.

Taslakta yer alan hiçbir madde geri çekilmiyor. Ancak pakete çeşitli eklemeler yapılırken, bazı maddeler de rötuşlanacak. Anayasa Mahkemesi'nin 19 olan üye sayısının 17'ye indirilmesi gündemde. Yüksek Mahkeme'ye üye olacak isimlerin profili de eleştiriler doğrultusunda değişiyor. Üyeler arasında anayasa hukukçularının sayısı artırılacak. Paketin en fazla tartışılan maddelerinin başında gelen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı ve işleyişiyle ilgili düzenlemede ise bir değişiklik düşünülmüyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, muhalefet partilerine son bir çağrıda bulundu. Bozdağ, "Bütün maddeler üzerinde müzakereye açığız. Buna paketin madde madde oylanması da dahil." dedi.

AK Parti'nin, kamuoyu ile paylaştığı anayasa değişikliği paketini salı günü TBMM Başkanlığı'na sunması bekleniyor. Muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleriyle görüşen, yerli ve yabancı medyayı bilgilendiren AK Parti kurmayları, bugün son kez bir araya gelerek pakete son şeklini verecek. Toplantının bir bölümüne Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı öğrenildi. Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek başkanlığındaki heyetlerle iki koldan temaslarda bulunan AK Parti'ye şu ana kadar 16 değişiklik önerisi geldi. Bu önerileri de dikkate alan AK Parti, pakette küçük çaplı değişikliğe gitmeyi düşünüyor. Zaman'ın edindiği bilgilere göre, pakette yer alan hiçbir düzenlemeden geri adım atılmayacak. Ancak birkaç maddeyi kapsayacak ilaveler olabilecek. Paketin en fazla 30 madde olabileceği belirtiliyor. Bazı maddelerin redaksiyon ve içeriğine de müdahale edilecek.

PARTİLERE HAZİNE YARDIMI YENİDEN DÜZENLENİYOR

Pakette nelerin yer almayacağı da belli oldu. CHP ve MHP'nin de sıcak bakmadığı seçim barajının yüzde 10'un altına inmesine yönelik taleplere kapılar kapandı. Orman arazileriyle ilgili 2-B olarak bilinen düzenleme de pakete girmeyecek. DSP, SP ve BDP'nin ortak talebi olan Hazine yardımıyla ilgili ise esnemeye gidilecek. Mevcut yasaya göre yüzde 7 oy alamayan partilere Hazine yardımı yapılamıyor. Bu oranın yüzde 4'lere çekilmesi düşünülüyor. Bunun için Anayasa'da değişiklik zorunluluğu bulunmuyor. Seçim Kanunu'nda yapılacak değişiklik yeterli oluyor. Anayasa paketinin madde madde oylanması önerisine ise sıcak bakılmıyor.

ÖMER ŞAHİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber