Durak: Makamımda eroin mi vardı da mühürlediler?

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 29 Mart 2010 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak açığa alınmasının ardından yürütmenin durdurulması istemi ile Danıştay'a başvurmaya hazırlanıyor. Makam odasının 22 saat süreyle mühürlü kalmasına tepki gösteren Durak, "Eroin mi vardı da mühürlendi. Bunlar olağanüstü şeyler" derken, görevden alınmasının altında yatan nedenleri yarın açıklayacağını belirtti.

Açığa alınan bir çok belediye başkanının makamı mühürlenmezken, Durak'a tebligatın yapılmasının ardından makamının mühürlenmesinin nedeni konusunda kesin bir açıklama yapılmadı.

Yıllık 600 milyon liralık bir bütçeyi yöneten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı'nın makamındaki mühür sabah sökülmediği için, geçici başkan vekilinin göreve başlaması da uzun süre gerçekleşemedi.

Bu tartışmalar öğlen saatlerinde sonuçlandı ve Durak'a cephe açan, MHP'den de istifa etmek zorunda kalan Mustafa Tuncel bir süre geçici başkan vekili olarak başka bir odada çalışmaya başladı.

Mühürleme işlemini yapan aynı ekip gelip mühürü saat 12.00 sıralarında söktükten sonra da başkanlık makamına geçti. Aytaç Durak bu konuda Vali İlhan Atış ile de görüşüp nedenini sorduğunu, "Makamımda eroin mi var?" diye sitem ettiğini aktardı.

"Adana'da yürütme eliyle darbe yapıldı"

22 yıldır oturduğu koltuktan 'soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi' gerekçesi ile uzaklaştırılan Başkan Durak, bugün yaptığı açıklamada bir yandan hukuk mücadelesi yaparken, diğer yandan halkın içinde olmaya, 238 bin oy almış ve 2 dönem meclis üyeliği, 5 dönem belediye başkanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığı yapmış biri olarak seçilmişlere sahip çıkılmasına çalışacağını söyledi.

Durak, görevden alınmasını, AK Parti'nin Anayasa değişikliği çalışmalarına da benzeterek, "Anayasa değişikliğinin özünde AKP'nin yargıyı yürütmenin emrine sokma isteği var. Adana'da bu oldu. Yargıyı by-pass ettiler. AKP iktidarı Adana'da yürütmenin eliyle darbe yaptı" dedi.

Muhalefete seslendi...

Muhalefet liderlerine de, iktidarın bu girişimlerine karşı mücadele etmesi için çağrıda bulunan Durak, "Siz seçilmiş belediye başkanına dahi sahip olamayacağınız bir düzeni getirmek isteyen bugünkü iktidarı engelleyemezseniz, yarın devlet bürokratlarından sağlıklı hizmet bekleyemezsiniz. Çok acı. Rüşveti ortaya atan, rüşvetle mücadele eden bir belediye başkanı dahi yürütmenin emriyle devre dışı bırakılıyor ve linç edilebiliyorsa bu durum çok tehlikeli. Korku devletinin her geçen gün daha riskli hale geldiği görülüyor. O bakımdan muhalefet liderlerine sesleniyorum. Lütfen devletin bürokratlarına ve seçilmiş belediye başkanlarına sahip çıkın" diye seslendi.

"3 cephede mücadele edeceğim"

3 cephede mücadelesini sürdüreceğini ifade eden Durak, "Birinci cephemiz hukuk düzeyinde hakkımızı arayacağız. ikincisi seçilmişlerin sahibi olması lazım seçenler. Halk kesiminde bu işin dayanışmasını sağlayacağım ve üçüncüsü de bugün Anayasa değişikliği peşinde olan iktidarın amacının ne olduğunun iyi anlatılması lazım. Adana örneği bunun en belirgin örneğidir. Adana'da ne oluyor. Yargıyla yürütmenin mücadelesinde yürütme yargıyı devre dışı bırakmıştır" şeklinde konuştu.

AK Parti: "Adana'nın miladı"

AK Parti Adana İl Başkanı Mustafa Kebude İçişleri Bakanlığı'nın bu kararı ile 'Adana'da Durak döneminin kapandığını, 28 Mart'ın milad olduğunu' söyledi.

"Kendi partisinin taşıyamadığı adamı Adana'nın taşıması mümkün değildir" diyen Kebude bundan böyle kentin önünün açılacağı, yeniden yapılanma sürecinin başlayacağını savunurken, kararı olumlu ve sevinçle karşıladığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber