'Öğrenci affı' Milli Eğitim Komisyonu'nda

Haber Giriş : 16 Şubat 2005 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2000 yılından itibaren geçerli olacak 'öğrenci affı'na ilişkin yasa teklifi, bugün Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda ele alınacak. Dün akşam olağanüstü toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu, 'öğrenci affı'nın, 2000 yılından önceki dönemi de kapsayıp kapsamayacağını görüştü. Toplantı sonunda kanun teklifinin Milli Eğitim Komisyonu'ndan, Meclis'e sunulduğu şekliyle geçirilmesine karar verildi.

Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, teklifin komisyondan aynen çıkarılmasına karar verildiğini ancak üzerinde bazı ufak teknik düzeltmeler yapılabileceğini söyledi.

Tasarıda değişiklik yok

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, toplantı sonrası genel merkez binasından ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine "öğrenci affı ile ilgili teklif üzerinde bir değişiklik düşünülmüyor ancak milletvekilleri de kendi gündemlerine hakim komisyonda teklif görüşülecek" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise "teklifte değişen birşey yok" derken Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç da "teklifin aynen desteklenmesi yönünde görüş oluştu, teklif üzerinde bir değişiklik yok ancak yarın komisyonda küçük bazı teknik düzeltmeler öneriler olabilir" diye konuştu.

'Öğrenci affı'nın belirlenen çerçevesi ise şöyle:

Yüksek öğretim kurumlarının hazırlık ve diğer bütün sınıflarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan ve 2000-2001 öğretim yılından itibaren, kendi isteği ile ilişiği kesinler dahil, her ne sebeple olursa olsun atılan öğrencilere, ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için 1 öğretim yılı devam ve 3 sınav hakkı verilecek.


Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmışsa bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girecekler. Bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibakları yapılacak.

Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam imkanı sağlanacak. Bu öğrenciler için öngörülen sınav süreci, ilgili yönetmeliklerdeki devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak.

Sınıf geçme sistemi uygulayan yüksek öğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup, bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilecek.

Not ortalaması nedeniyle sınıfı geçemeyen veya mezun olamayan öğrencilere de istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınacak.

Yükseköğretim Kanunu'nda öngörülen azami öğrenim sürelerini doldurduktan sonra kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere ise alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve sınav hakkı verilecek.

Başvuru süreleri içinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, teklifin öngördüğü hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılacak.

Askerlik görevini yapanlar, terhislerinden sonraki iki ay içinde müracaat edebilecek. Gözaltında veya tutuklu bulunanlar, bu durumlarının sona ermesini izleyen iki ay içinde başvurdukları takdirde haklarını kullanabilecek.

Lisansüstü eğitim

Teklif, lisansüstü öğrenim görürken ilişikleri kesenlere de çeşitli haklar getiriyor.

Buna göre, 2000-2001 öğrenim yılından teklifin yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihe kadar her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen lisansüstü öğrencilerine başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı, yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilecek.

Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara da bir sınav hakkı tanınacak.

Sanatta yeterlilik ve tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara başarısız oldukları derslerden laboratuar veya uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları koşuluyla iki sınav hakkı tanınacak.

Getirilen düzenlemelerden yararlanmak isteyen öğrenciler, kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracak.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber