TRT'nin Arapça kanalı 'TRT El Türkiye' yayına başladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Nisan 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT'nin Arapça kanalı 'TRT El Türkiye' dün Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen törenle yayına başladı. Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, davetliler ile televizyon başındakileri Arapça ve Türkçe selamladı.

TRT El Türkiye kanalının Türkiye ile Araplar arasında yeni bir gönül köprüsü oluşturacağını söyleyen Erdoğan, Türkler ile Arapların et ile tırnak gibi olduğunu belirterek, "Bu topraklarda bizim mazimiz bir. İstikbalimiz de bir. Yakın tarihte aramıza sınırlar çizilmiş olabilir. Ülkelerimiz arasına mayınlar döşenmiş olabilir. Biz bunların hepsini aşacak güce sahibiz. Türkiye olarak yüzümüz Batı'ya dönük olsa da sırtımız asla Doğu'ya dönük değildir" dedi.

"Bizler, ülkelerimizde ya da bölgemizde bir tek muhtacın taleplerine eğilmek zorundayız" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Sadece bölgemizde değil, dünyanın neresinde olursa olsun masum çocukların, masum insanların katledilmesine göz yummayız, yumamayız. Nasıl Haiti için yüreklerimizi birleştirdiysek, nasıl Şili için dualarımızı yolladıysak, Gazze yanarken, Kudüs üzerinde kara bulutlar dolaşırken, buna tepkisiz kalamayız. TRT El Türkiye bizim ortak dilimiz, ortak ekranımız, ortak hissiyatımız olmak için yola çıkmıştır."

TRT El'in açılışında konuşan Başbakan Erdoğan: Komşularımızla, bölgemizdeki tüm ülkelerle barışı, dayanışmayı, refahı ve işbirliğini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz

TRT'nin Arapça yayın yapacak ?TRT Et Türkiye? kanalı, Dolmabahçe Sarayı'ndaki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Katar Veliaht Prensi Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thami, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Törene katılanları Türkçe ve Arapça selamlayan başbakan şunları söyledi:

ARAPLARLA İSTİKBALİMİZ DE BİR: Türkler ile Araplar bir elin parmakları gibidir. Bizim mazimiz bir. Biliniz ki, istikbalimiz de bir.

KADERİMİZ AYNI: İstanbul'un kaderi Kahire'nin, Küdus, Gazze'nin kaderinden ayrı değil.

SIRTIMIZ DOĞUYA DÖNÜK DEĞİL: Türkiye olarak yüzümüz Batı'ya dönük olsa da sırtımızı asla ve asla Doğu'ya dönük değildir.

BARIŞ İÇİN ÇALIŞIYORUZ: Türkiye olarak tüm komşularımızla bölgemizdeki tüm ülkelerle barışı, dayanışmayı ve refahı, iş birliğini arttırmak için çalışıyoruz.

MASUMLARIN FERYADI: Sadece bölgemizde değil, dünyanın neresinde olursa olsun masum insanların katledilmesine göz yummayız, yumamayız, feryatlarına kulak tıkayamayız.

TRT El ORTAK DİLİMİZ: Biz artık başta bölgemiz olmak üzere, yeryüzünde akan kanın durmasını, gözyaşlarının dinmesini, barışın ve refahın yeryüzüne hakim olmasını diliyoruz. TRT El Türkiye bizim ortak dilimiz, ortak ekranımız, ortak hissiyatımız olmak için yola çıkmıştır.

DUYGULARIMIZ AYNI: Farklı dilleri konuşuyor olmamız iletişim kurmaya engel değil. Sizler de ?Selamün aleyküm' diyorsunuz, bizler de. Sizler de ?Merhaba' diyorsunuz, bizler de.

350 milyonluk Arap dünyasına seslenecek

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin: El Türkiye TRT'nin 8'inci yeni kanalı böylelikle 13'üncü kanala kavuştuk. El Türkiye üç uyduyla yaklaşık 350 milyonluk Arap dünyasına hitap edecek. 24 saat yayın yapacak kanalda özellikle Arapların sevdikleri Türk dizileri gösterilecek.

? Erdoğan, Arapça ve Türkçe, ?'Siz yoksanız dünyanın anlamı yok. Şimdi biliyoruz ki bizim köklerimiz birbirine karışmıştır'' dizelerini okudu.

? 13 yaşındaki Suriyeli Seyma Mahmud Osman, ?'Türkiye'den Sevgilerle'' kasidesini Arapça okudu. Kahire, Beyrut, Şam'la canlı bağlantı yapıldı.

Tarihin kardeşleri bu kanalda buluşacak

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç: Bu kanalı hazırlamakla çok iyi bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Biz, aynı zamanda aynı coğrafyanın, kültürü aynı, tarihi aynı, inancı aynı insanları olarak, birbirimize artık TRT'nin bir kanalı aracılığıyla da ulaşabileceğiz. Tarihin kardeş yaptığı insanların birbirlerini bu kanalda bulması bizim için her övgünün üstündedir. TRT olarak zoru başardığımıza inanıyorum.

Tören, sanatçılar Selami Şahin ve Ghada Ragab'ın seslendirdikleri parçaların ardından sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber