Kalça sorunlarına kemik nakli

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Nisan 2010 10:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kemik çürümesinin başlıca nedenleri arasında gösterilen zararlı alışkanlıklar kalça bölgesinde önemli sorunlara yol açıyor.Aşırı sigara ve alkol tüketenlerde, kortizonlu ilaç kullananlarda ve eklem romatizması hastalarında en sık görülen hastalıkların başında gelen kemik çürümeleri geliyor. İnsanların aktif yaşamlarında kalça ekleminde ortaya çıkan kemik ölümlerinin (osteonekroz) bu hastalar için çok ciddi bir sağlık sorunu oluşturduğuna dikkat çeken Medical Park Hastaneler Grubu Göztepe Medical Park Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı Ortapedi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, "Bu hastalarda tedavi uygulanmaz ise kısa süre içinde kalça eklemi ileri derecede ağrılı bir hal alıyor. Hastanın aktif yaşantısını bloke ediyor. Kalça eklemi kısa süre içinde deforme oluyor ve gençlerde bile ancak protez ameliyatı ile ağrısız bir kalça elde edilebiliyor" diye konuştu.

50 YAŞ ALTI HASTALARIN DURUMU

"Hasta 50 yaş altında ise ve eklemde deformitekireçlenme ortaya çıkmamış ise mutlaka eklemi koruyucu tedavi tercih edilmelidir" diyen Doç. Dr. Parmaksızoğlu, sözlerin işöyle sürdürdü: "Eklemi koruyucu tedaviler içinde en yüksek başarı oranı (yüzde 80) canlı kemik nakli ile yapılan tedavidir. Bu ameliyatta kemiğin içinde ölmüş kemik dokusu temizlenmekte, bacaktan kamış kemiğinin bir kısmı besleyici atar-toplar damarları ile birlikte alınıyor. Kalçadaki temizlenmiş ölü kemikten oluşan boş alana yerleştirilmekte, besleyici damarları mikrocerrahi teknikler kullanılarak kalçadaki damarlara dikilmektedir. Böylece nakledilen kemiğin kan dolaşımı sağlanmakta ve o güne kadar bacakta yaşayan kemik yeni yerinde canlılığını sürdürmektedir."

GENÇLERDE PROTEZ UYGULAMALARI

Gençlerde protez uygulanmasının ileri yaşlara doğru çok büyük zorluklara yol açtığını ifade eden Doç. Dr. Parmaksızoğlu, "Erken yaşta total kalça protezi uygulamalarının bilinen bu mahzurlarından dolayı 50 yaşın altında protez ameliyatından kaçınılıyor. Bunun yerine hastanın kendi ekleminde gelişen çürüme tedavi edilerek eklemi koruyucu tedaviler tercih ediliyor" dedi.

KASIKTA BAŞLAYAN ŞiDDETLi AĞRILAR

Kemik ölümlerinin ya da diğer deyişle kemik çürümelerinin ilk belirtisinin kasıkta başlayan ağrılar olduğunu söyleyen Doç. Dr.Fatih Parmaksızoğlu, "Aktivite ile başlayan ve kasıkta hissedilen ağrı ilk belirtidir. Daha sonra ağrı devamlı bir hal alır ve hastalık ilerledikçe ağrı geceleri de devam eder. Hastalığın son evresinde kalça eklemi tamamen işe yaramaz hale gelir ve hastanın tüm aktivasyonunu sınırlar, hasta ağrıdan yürümekte zorlanır" dedi.

KORTİZONLU İLAÇLAR

?Kemik dokusu kan dolaşımı olan canlı bir yapıdır. Herhangi bir nedenle kan dolaşımı bozulur ise kemik dokusu ölür" diyen Doç. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, şöyle konuştu: "Bu kan dolaşımındaki bozukluk bazen hiçbir sebep yokken gelişebildiği gibi bazen sistemik bir takım hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkar. En çok görülme sebeplerinden biri kortizon ilacı kullanımıdır. Kortizon çok kıymetli bir tedavi ilacıdır. Bazı hastalıkların olmazsa olmaz ilaçlarındandır. Bilinen bazı yan etkileri arasında en ciddi yan etkisi en sık kalça ekleminde olmak üzere dizlerd, omuz eklemlerinde lokal kemik ölümlerine yol açmasıdır."

Münevver ÇAKIRTAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber