Yüzü yaralı olana öğretmenlik yok

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Nisan 2010 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni taslağa göre yüzünde kalıcı yara olan okul öncesi öğretmeni olamayacak. Görme engellilerin atanacağı alanlara resim öğretmenliği konması ise tepki çekti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı, öğretmenlerin atama ile tayin işlemlerini değiştiren yönetmelik taslağında ilk kez, ?Genel yüz hatlarını bozan ve yüz ifadesini engelleyen kalıcı yara, yanık ve tümör bulunanlar, okul öncesi ve sınıf öğretmeni olarak atanamazlar? şeklinde belirleyici bir madde yer aldı.

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, yabancı dil, matematik, müzik, resim, rehberlik, görme engelliler sınıf öğretmenliği, sosyal ve fen bilimleri alanlarına atanacak görme engelli adayların da iki gözlerinin toplam görme oranı 10/20'den az olmayacak, görme alanı ve renk algılama bozuklukları bulunmayacak.

Taslakta, ?Genel yüz hatlarını bozan ve yüz ifadesini engelleyen kalıcı yara, yanık ve tümör bulunanlar okul öncesi ve sınıf öğretmenliğine atanamazlar? ifadesi de yer aldı.

Engel raporu şartı

Mevcut düzenlemede, engelli adaylarla ilgili şu düzenleme yer alıyor:

?Sağlık durumunun Türkiye'nin her bölge ve iklim şartlarında öğretmenlik görevini yapmasına engel olmadığını tam teşekküllü hastanelerden son altı aylık süre içinde alacağı Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirilmek, bedensel engelli adaylar bakımından; bedensel engelinin öğretmenlik görevini yürütmesine engel olmadığına Bedensel Engeli Değerlendirme Komisyonu'nca karar verilmiş olmak.?

6 NOKTA TEPKİLİ

Dün bakanlık önünde taslağı protesto eden Altı Nokta Körler Derneği'nin üyeleri adına konuşan Genel Sekreter Halil Köseler, şunları kaydetti:

?17'nci maddeyle, engellilerin öğretmenlik mesleğini seçme hakları kısıtlanmaya çalışılıyor. Görme alanı ve renk algılama bozukluğu olmamak koşulunun aranması, akla ve bilimsel gerçeklere aykırı düzenlemedir. Dalga geçercesine görme engellilerin öğretmen olarak atanacağı alanlar arasında resim öğretmenliği de sayılmıştır. Yönetmelik, taslağa göre daha doğru bir düzenlemeydi. Bu düzenlemenin yeni çıkarılacak yönetmelikte aynen korunması kanısındayız. Öğretmenliğe atanabilmek için genel yüz hatlarında bozukluk, yüzünde yanık ve yara gibi olumsuzlukların bulunmaması koşulu istenerek, adeta manken, yakışıklı öğretmen adayları aranmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber