ARBİS ve TARABİS hizmete girdi.

Haber Giriş : 18 Şubat 2005 01:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin bilim ve teknoloji politikalarının oluşturulmasında esas teşkil eden ulusal bilim kaynaklarını ve Ar-Ge alt yapısını saptamak amacıyla TÜBİTAK tarafından geliştirilen Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) ve TÜBİTAK Ulusal Araştırma Altyapısı Bilgi Sistemi (TARABİS) hizmete girdi.

Ulusal boyuttaki bu iki projenin yaygınlaştırılabilmesi için çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm içinde yürütülmesi gerektiğini belirten TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Güldal Büyükdamgacı Alogan, "ARBİS, Türkiye'de üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışan araştırmacı personel ve yurt dışında çalışan Türk araştırmacılara yönelik bir sistem olarak tasarlanmıştır. ARBİS, araştırmacı bilgilerinin toplanması, toplanan verilerin sürekli güncellenmesi ve bu verilerin farklı kuruluşlarca farklı amaçlarla kullanılmak üzere değerlendirilmesine olanak sağlayan dinamik bir sistemdir. Bu sistemle, yurt içi ve yurt dışındaki araştırmacıların bilimsel faaliyet alanları, yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarının uygulanabileceği endüstriyel iş kolları ve bu çalışmalar sonucu geliştirilen ürün ve teknolojiler hakkında kodlanmış bilgi derlenmesi, ulusal bilim insanları veritabanı oluşturulması ve bibliyometrik analiz yapılması planlanmıştır" dedi.

ARBİS sayesinde hem değişmeyen bilgilerin tekrarlanmasının önüne geçilmesi hem de bilgilerin sürekli güncellenmesinin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Alogan, "Son bir yıl içinde ARBİS'e kayıt olan araştırmacı sayısı 8 bin 300'ü geçmiştir. Hedefimiz bu sayıyı daha da arttırmaktır" diye konuştu.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber