Emlak Konut'un İstanbul'daki 131 bin metrekarelik arazisine toplu konut yapılacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gökdelen yapılacaktı toplu konuta kısmet oldu

Emlak Konut'un 131 bin metrekarelik arazisine ilgi, beklenenden az olunca, kurum, buraya gökdelen yerine toplu konut projesi yapma kararı aldı

EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ

Sultangazi'de 131 bin 258 metrekarelik alanı kadar herhangi bir kat sınırlaması olmadığından üzerinde istenilen yükseklikte gökdelenlerin yapılabileceği arsaya gelen talep yeterli olmayınca planlar değişti. Arsayı ihaleye çıkaran Emlak Konut GYO, şimdi burada özellikle Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar sakinleri için 3 bin 500 konut inşa etmeyi planlıyor.

Geçen ay ihaleye çıkıtkları arsaya gelen talebi yeterli bulmayınca ihaleyi iptal ettiklerini açıklayan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ?Burayı toplu konut bölgesi ilan edeceğiz. Amacımız, yaklaşık 3 bin 500 konut inşa etmek. Bunun için şu anda ticaret ve turizm imarlı olan arsada plan tadilatına gideceğiz. Buradaki konutları özellikle Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar sakinlerine satmayı planlıyoruz? dedi.

Deprem dönüşüm projeleri

Özellikle bu ilçelere yönelmelerinin nedeni olarak buralardaki konutların depreme dayanıksız olmasını gösteren Kurum, ?Buralar, bir depremde yerle bir olacak. Biz bu arsa ile o bölgede dönüşüm noktasında ilk adımı atacağız. Elimizdeki arsalarla dönüşümü hızlandırmayı planlıyoruz? diye konuştu.

TOKİ'den satın aldıkları arsalar üzerinde 2010 yılından itibaren gerçekleştirecekleri projelerde deprem dönüşümünü ön plana çıkartacaklarını vurgulayan Kurum, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Bu çerçevede TOKİ ve Hazine'ye ait arsa ve arazileri araştıracağız. 2010'da öncelikli gündemimiz bu olacak. Tuzla'da 2 bin 500, Gaziosmanpaşa'da 1.500, Körfez'de 800, Gebze'de 1.400 konut ve Alemdağ'da 1.200 konut inşa edeceğiz. İnşa ettiğimiz konutları yüzde 10'dan başlayan peşinatlarla satacağız? dedi.

ARSA İÇİN 89 MİLYON TEKLİF EDİLDİ

İSTOÇ'a bitişik 131 bin 258 metrekare alanlı ve 288 bin 767 metrekare inşaat alan izni bulunan arsa geçen ay ihaleye çıkartılmıştı. Üzerine yapılacak binada yüksekliğin serbest bırakıldığı arsada ihaleyi kazanan, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile füze üst komutanlıklarından izin almak koşuluyla İstanbul'un en yüksek binasını inşa edebilecekti.

Ticaret ve turizm imarlı olan arsanın ilk ihalesi16 Mart'ta gerçekleştirildi. Ancak, ihaleye tek teklif geldi.

İhaleye yalnız katılan Doğu İnşaat San.- Precast Beton San. Ortak Girişimi'nin arsa için teklifi ise 89 milyon TL oldu. Emlak Konut GYO'ya ise 22 milyon 250 bin TL teklif edildi. Ancak, Emlak Konut GYO, hem katılımın az olması hem de gelen tek teklifin de düşük olması nedeniyle ihaleyi iptal etti.

Müteahhitlere Eximbank'tan ?özel formüllü destek' geliyor

Müteahhitlik sektörünün yurtdışı faaliyetlerinin ve iş hacminin artırılması amacıyla Bakan Zafer Çağlayan'ın başkanlığında Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda (DTM) yapılan toplantıda sektörün malzeme ayağı da dahil yurtdışı çalışmalarını artırması için yapılması gereken stratejiler konuşuldu. Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) sektörün sorunlarına çare bulmaya hazırlanan devlet, şimdi de Eximbank'ta da yenilenmiş bir paketi devreye sokmaya hazırlanıyor.

2015 hedefi 50 milyar dolar

Müteahhitlik sektörünün krize rağmen yurtdışı iş hacmini 20.4 milyar dolara taşıdığını belirten Çağlayan, ?Gelecek yıl için 30 milyar dolar, 2015 için de 50 milyar dolar iş hacmi hedefliyoruz? dedi.

İş hacminin daha da artması açısından Eximbank'da yeni bir destek model üzerinde durduklarını açıklayan Çağlayan, ?Türk Eximbank'ın farklı ve güçlü destekler sağlaması gerekiyor.

Herhangi bir banka gibi kredi vermek yerine, firmaların diğer bankalardan sağladığı 3, 5, 10 yıl vadeli kredilere teminat, garanti, kefalet vermek konusunda bir işlevi olmalı? dedi.

Çağlayan, EKK'nın bugün (dün) yapılacak toplantısında da bu konunun ele alınacağını vurguladı. DTM bünyesinde kurulan 39 ülke masasında 49 ülkedeki yapı sektörü ile ilgili ticaretin ve büyük yatırımların takip edildiğini de belirten Çağlayan, bunun sektörün iş alması açısından önemli bir veri sağlayacağını söyledi.

Müşavirlere de destek

Bakan Çağlayan, müşavirlik firmalarına yönelik olarak da bir çalışma içinde olduklarına dikkat çekti. Müşavirlere 30 milyon dolara kadar sözleşme, proje, ofis desteği verilebileceğini belirten Çağlayan, buna ilişkin köklü bir mevzuat çalışmasına başlamayı da öngördüklerini söyledi.

Öte yandan, mühendislik ve mimarlık sektörünün yurtdışında iş almasını sağlamaya yönelik desteklere ilişkin uygulama tebliğinin yenilenerek bugün (dün) itibariyle DTM'nin sitesinde ilan edildiğini ve uygulamaya konduğunu bildirden Çağlayan, ?Müşavirlik sektörüne sağlanacak pazar araştırması, tanıtım ve yurtdışı ofis destekleri gibi klasik destek kalemlerinin yanı sıra fizibilite ve sözleşme desteklerini de içeren bu ?pazara giriş mekanizması' yeni düzenlemelerle etkin bir şekilde uygulanacak? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber