Haiti'ye 100 polis gönderilecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevik kuvvet yasaya takıldı

BM, ocaktaki büyük depremin ardından Haiti'deki polis gücü Minustah'ı takviye kararı aldı. Türkiye de istenen sayıda polisi göndermeyi taahhüt etti. Ancak polis sayısı 100'ü geçince yasa engeli çıktı. Emniyet şimdi hükümetten özel yasa bekliyor

BM, yaklaşık 230 bin kişinin yaşamını yitirdiği 12 Ocak depremin ardından yaşanan toplumsal olaylar üzerine, Haiti'deki polis gücü MINUSTAH'ı takviye etmeyi kararlaştırmıştı. BM, güvenliği sağlayabilmek için Haiti'de görevli yabancı polis sayısını, iki bin 211'den üç bin 711'e çıkartmayı kararlaştırmıştı. Haiti de acil olarak 10 çevik kuvvet ünitesine ve toplam 300 çevik kuvvet polisine gereksinimi olduğunu duyuran BM'ye ilk ilk başvuruyu Türkiye yaptı. Daha önce Haiti'ye çoğu rütbeli 52 polis gönderen Türkiye, buna ilave olarak MINUSTAH'a 140 - 160 çevik kuvvet polisi vermeyi önerdi.

BM, Türkiye'den ayrıca komiser ve başkomiser düzeyinde 50 polis şefi daha talep etti. Türkiye'den bir heyet, Haiti'ye gönderilecek çevik birliğinin nitelik ve donanımını belirlemek amacıyla bu ülkeye giderek incelemelerde bile bulunmuştu. Ancak durum yasa engeline takıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu görev için TBMM'den özel bir yasa çıkartılması gerektiğini saptadı. Yürürlükteki mevzuat, sadece 100 kişinin altındaki polis birliklerinin yurtdışına gönderilmesine izin veriyor. Bu sayının üzerindeki polis birliklerinin başka bir ülkeye gönderebilmesi için özel bir yasaya gereksinim duyuluyor.

POLİS HÜKÜMETTEN TALİMAT BEKLİYOR

Emnİyet Genel Müdürlüğü'nün bu durumu hükümete ilettiği; ancak hükümetten yasa hazırlıklarına başlanması yönünde henüz bir talimat gelmediği öğrenildi. Konuyla ilgili Akşam'a bilgi veren üst düzey bir emniyet yetkilisi, hükümetten talimat gelmediği için yasa hazırlıklarına henüz başlamamakla birlikte Haiti'ye gönderilecek çevik kuvvet birliğinde görev alacak polislerin seçimi ve birlikte beraber bu ülkeye gönderilecek ekipmana ilişkin hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi.

Soner ARIKANOĞLU / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber