CHP'nin Anayasa Teklifi Şahin'de

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa değişiklik teklifi konusunda uzlaşma sağlanamaması halinde, 8 maddelik mayınlı araziler yasası nasıl 40 günde Meclis'ten geçtiyse, benzer bir tablonun yaşanabileceğini söyledi.

Okay, "Başbakan 'Amerika'da düşüncelerim değişti' derse o zaman uzun bir Anayasa değişiklik maratonu TBMM'yi bekliyor demektir" dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol, CHP lideri Deniz Baykal'ın Anayasa değişikliği ile ilgili önerisi konusunda bilgi sunmak üzere Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret etti. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Anadol, CHP Genel Başkanı Baykal'ın Anayasa değişiklik paketiyle ilgili düşüncesini beyan etmesinden sonra ortaya çıkan gelişmeleri Meclis Başkanı'na ayrıntısıyla sunduklarını söyledi. CHP'nin gerilimi azaltmaya, toplumdaki gerginliği ortadan kaldırmaya yönelik, aynı zamanda siyasal ve hukuksal kolaylık sağlayacak önerisini Meclis Başkanı'na aktardıklarını belirten Anadol, Anayasa Mahkemesi'nin yapısı, HSYK'nın yapısı ve siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili 3 maddenin paketten çıkarılması, geri kalan maddelerin Meclis'te oylanması ve referanduma gerek kalmadan kabul edilmesi, 3 konu üzerinde ise referanduma gidilmesi yönündeki tezlerini Meclis Başkanı'na sunduklarını bildirdi. Meclis Başkanı'nın ise bu önerileri

not ettiğini ve CHP'nin tezini anladığını söylediğini anlatan Anadol, "Bu konuda AK Parti Grup Başkanvekilleriyle görüşeceğini ve gerek duyarsa tekrar bizimle bir görüşme yapacağını belirtti" dedi.

"3 MADDE DEĞİL 3 BAŞLIK"

Gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Grup Başkanvekili Okay ise, 'CHP 3 maddenin mi yoksa 3 başlığın mı paketten ayrılmasını istiyor?' sorusu üzerine önerilerinin bağlantılı maddeleri olan 3 ana başlığın çıkarılması olduğunu bildirdi.

'CHP olarak Meclis Başkanı'ndan ne bekliyorsunuz?' sorusu üzerine Okay, çok önemli bir değişikliğin söz konusu olduğuna işaret ederek siyasi partiler arasında bir mutabakat olmadan gelen bir Anayasa değişikliğinin bulunduğunu belirtti. Bu konuda CHP Genel Başkanı Baykal'ın önerisi üzerine Başbakan Erdoğan'ın bir 'kabul' iradesi bulunduğunu dile getiren Okay, Başbakan Erdoğan'ın 'yasal zemin oluştuğu takdirde Grup Başkanvekilleri temas kursun, Meclis Başkanı devreye girsin' dediğini hatırlattı.

Grup Başkanvekilleriyle bu temasları oluşturduklarını ve CHP'nin görüşünü ifade ettiklerini anlatan Okay, bunun CHP grubunda kalıp sadece basınla paylaşılan bir öneri olması yerine TBMM Başkanı'na da bilgi verilmesinin doğru olacağını düşündüklerini kaydetti. Meclis Başkanı Şahin'in, iktidar partisinin Grup Başkanvekilleriyle yapacağı görüşmeden sonra kendisine göre bir pozisyon alabileceğini ifade eden Okay, Meclis Başkan'ın sorumluluk taşıyan bir kişi olarak bu konuda bir değerlendirmede bulunabileceğini

söyledi.

Anayasa değişiklik paketinin komisyondan geçtiğine işaret eden Okay, AK Parti'nin Başbakan'ı beklediğini belirtti. Okay, "Başbakan 'her ne kadar ben gitmeden önce öyle söylediysem de Amerika'da düşüncelerim değişti' derse o zaman uzun bir Anayasa değişiklik maratonu TBMM'yi bekliyor demektir" şeklinde konuştu.

"MUHALEFET ŞERHİNİ YARIN SABAH VERECEĞİZ"

Okay, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun verdiği muhalefet şerhi süresinin uzatılması yönünde bir talepte bulunup bulunmadıkları sorusu üzerine Anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerinin sabaha karşı 03.30'da bittiğini, Anayasa Komisyonu Başkanı'nın da saat 17.00'ye kadar muhalefet şerhi verilmesi istediğini anlattı. Anayasa Komisyonu'nun tutanaklarının komisyon üyelerine son haliyle saat 14.00'de geçtiğini bildiren Okay, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 29 maddesini değiştireceksiniz. Günün ilerleyen saatlerine kadar sürdüreceksiniz. Tutanakları ancak saat 14.00'te verebileceksiniz. Saat 17.00'de de muhalefet şerhini verin diyeceksiniz. Aceleniz ne? Neyi yetiştirmek istiyorsunuz" diye konuştu.

İçtüzükte muhalefet şerhi için 'uygun süre' tanımının yer aldığını belirten Okay, "Bu uygun süre midir? Bundan şu anlaşılmasın. Muhalefet şerhini arkadaşlarım hazırlıyor. Muhtemelen yarın sabah da Anayasa Komisyonu Başkanlığı'na verilecek. Uygun süre olmasa dahi verecekler. CHP grubunun, Anayasa Komisyonu'nda muhalefet şerhini geciktirerek Genel Kurul'daki görüşmeleri erteleme niyeti yok. Ama Genel Kurul'da da 8 maddelik mayınlı araziler yasası nasıl 40 günde geçtiyse, bir uzlaşma ortamı olmazsa, Genel Kurul'da muhalefet partileri üzerine düşen görevin gereğini yapacaktır" şeklinde konuştu.

Okay, bir soru üzerine böyle bir süreci etkileyecek üsluplardan kaçınmaya çalıştıklarını söyledi. İktidar partisinin iki grup başkanvekilinin bazı açıklamalarına da şu aşamada cevap vermeye gerek görmediğini söyleyen Okay, yeni bir polemiğe girmeyeceğini kaydetti.

Okay, Taksim'de 1 Mayıs gösterilerine izin verilmesine ilişkin soru üzerine, "Demek ki Taksim alanı 1 Mayıs etkinliklerine açılabiliyormuş. Doğru bir karar olmuştur, isabetli bir karar olmuştur. Keşke daha önceki yıllarda 1 Mayıs'ı engellemeselerdi, o tablolar yaşanmasaydı" dedi.

Anadol ise bunun isabetli bir karar olduğunu ifade ederek, iktidar partisinden bu kararı tamamlayacak oy ve karar beklediklerini söyledi. Türkiye'de derin devlet varsa bunun 1 Mayıs 1977 katliamında ortaya çıktığını belirten Anadol, CHP olarak, 1 Mayıs 1977'yle ilgili bir Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyeceklerini belirtti. Anadol, "Kimin demokrat olduğunun, kimin çetelere karşı olup olmadığının turnasol kağıdı o müzakere olacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber