Velilere para cezası, öğrencileri sınıfa döndürdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 21:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Şanlıurfa'da çeşitli nedenlerle okula gönderilmediği belirlenen 3 bin 541 öğrencinin velisine İl Milli Eğitim Müdürlüğünce devamsızlık yapılan gün başına 15 TL ceza verilmesinin ardından 600 öğrenci ders başı yaptı.

Bin 467 okulda, ilk ve ortaöğretimde yaklaşık 443 bin öğrencinin bulunduğu Şanlıurfa, öğrenci sayısı bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Türkiye'de 4. sırada yer alıyor.

Derslik sıkıntısının yaşandığı kentte eğitim alanında en büyük sorunlarından birini de devamsız öğrenciler oluşturuyor. Sosyal, çevresel ve ekonomik faktörleri bahane eden kimi veliler çoğunlukla kız çocuklarını okula göndermezken zaman zaman öğretmen ve idareciler ev ve köy ziyaretlerinde bulunarak aileleri ikna etmeye çalışıyor. Çocuklarını okula göndermek istemeyen ailelere para cezası uygulanıyor.

İkinci yarı yılda 3 bin 541 veliye para cezası uygulanmasının ardından yaklaşık 600 öğrenci yeniden okula döndü.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Sarmış, yeniden okula devam eden öğrenci velilerinin para cezalarının iptal edildiğini belirterek, "Okula devam etmeyen diğer öğrenci velileri hakkındaki yasal işlemler devam ediyor" dedi.

Sarmış, yeniden ders başı yapan yaklaşık 600 öğrencinin "Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı" ile müfredatta yetiştirilmesinin sağlanacağını kaydederek, şöyle konuştu:

"Milli Eğitim Müdürlüğünün çalışmaları sonucu 2008 yılının eylül ayında 30 bin 250 olan kayıtsız öğrenci sayısı geçen ay 14 bin 12'ye düşür üldü. Ancak bu rakam ülkedeki toplam kayıtsız öğrenci sayısının yüzde 10'una denk düşmekte ve İstanbul'dan sonra Şanlıurfa 2. sırada yer almaktadır. Devamsız öğrenci sayısında sağlanan gelişmeye rağmen sorun devam etmekte olup bunun en önemli sebebini mevsimlik tarım işçiliği oluşturmaktadır."

Bu arada, vali yardımcısının başkanlığında ilgili kurumları n katılımıyla Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme kurulu oluşturan Şanlıurfa Valiliğinin, işçi ailelerinin çocuklarının eğitimine yönelik bir dizi tedbir aldığı öğrenildi.

Valilikçe ilgili kurumlara gönderilen genelgede, işçilerin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının kendi yörelerindeki veya gittikleri yerlerdeki yatılı ilköğretim bölge okullarına misafir öğrenci olarak alınmasının sağlanmas ı istendi.

Söz konusu öğrencilere taşımalı veya mobil eğitim gibi imkanlardan en uygun olanının sağlanması ve çocukların eğitim devamlılığın sa ğlanacağı, ayrıca çocukların okul kıyafetleri ve malzemelerinin il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca sağlanması gerektiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber