Şener: Teşvik kanunu çıkacak

Haber Giriş : 18 Şubat 2005 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜSİAD heyetini kabul eden Başbakan Yardımcısı Şener, teşvik kanununun çıkacağını söyledi. Şener, stand-by'ın ön şartı olan üç tasarının kısa sürede Meclis'e gönderileceğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bütçe hedeflerini tehlikeye sokacağı gerekçesiyle karşı çıktığı teşvik kanununun çıkacağını söyledi. Ömer Sabancı başkanlığındaki TÜSİAD Heyeti, dün Ankara'ya çıkarma yaparak hükümet yetkilileri ve ekonomi yöneticileriyle bir dizi görüşme yaptı.

İlk olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile biraraya gelen TÜSİAD heyeti, daha sonra Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile görüştü. Görüşmelerde ağırlıklı olarak 3 Ekim'de başlayacak müzakere süreci ve IMF ile imza aşamasında olan yeni stand-by anlaşması ele alındı.

Dışişleri Bakanı Gül, TÜSİAD heyetini kabulde yaptığı konuşmada, TÜSİAD'ın bir iş adamları derneği olarak sadece iş adamları ve ticaretle ilgili olmadığını, derneğin, AB sürecinde cesur hareket ederek önderlik yapan sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu söyledi. TÜSİAD ile AB müzakere tarihinin alınmasından önce sıkı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Gül, bundan sonra da bu çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.

Stand-y'da gecikme yok

Başbakan Yardımcısı Şener ise, şu an gündemde IMF ile görüşme ve AB müzareke sürecinin bulunduğunu, bu iki konuda da hükümetin bir takvim çerçevesinde hareket ettiğini ve gecikme olmadığını söyledi. Stand-by'ın ön şartı olan üç tasarının kısa sürede Meclis'e gönderileceğini ifade eden Şener, IMF'nin bütçe hedeflerini tehlikeye sokacağı gerekçesiyle karşı çıktığı teşvik kanununun çıkacağını, ancak yük oluşturması durumunda tedbirinin alınacağını söyledi. Şener, kanunun bazı noktalarında değerlendirmelerin yapıldığını belirtti. Şener, 'müzakere başkanı ve başmüzakereci ile müzakerenin yapısı' konusundaki çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Sabancı: Hükümet yavaş davranıyor

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı da, teşvik tasarısının prensipte doğru olmasına karşın uygulanış biçimi ile ilgili tereddütleri bulunduğunu kaydetti. Sabancı, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, IMF ile yeni stand-by'ın imzalanması aşamasına gelindiği yönünde intiba edindiklerini söyledi. Sabancı, AB'den müzakere tarihinin alınmasının üzerinden, 18 Aralık'tan bu yana iki ay geçtiğini ifade ederken, "Bu konuda hükümeti yavaş hareket ediyor görüyoruz. Özellikle baş müzakereci ve müzakere heyetinin oluşturulması konusunda, daha hızlı adımlar beklediğimizi bakanlarımıza sunmak için geldik" dedi. Gazetecilerin, "Devlet Bakanı Ali Babacan ile görüşmelerinizde yeni stand-by gündeme geldi mi?" şeklindeki sorusu üzerine, "Hükümetin stand-by anlaşmasını en kısa zamanda imzalayacağını umuyoruz" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber