Tapu ve Kadastro Kanun Tasarısı Komisyonda kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2010 15:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi.Tasarı 'Büyükelçiliklerde tapu' dönemi başlatacak!

Vatandaşlar, artık tapu işlemleri için taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünde işlem yaptırmak zorunda kalmayacak.

Tasarı, tapu, kadastro ve haritacılık alanlarında düzenleyici, denetleyici rol üstlenen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün görev ve yapısını yeniden düzenliyor.

Tasarıya göre, Genel Müdürlük, askeri haritalar hariç, harita üretim hizmetlerini yapacak, mekansal bilgi sistemi altyapısını ve harita üretim izleme merkezini oluşturacak, coğrafi bilgi sistemleri konusunda verilecek görevleri gerçekleştirecek.

Genel Müdürlük, yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin ülkedeki tapu kadastroyla ilgili işlemlerini yapacak, Türkiye Cumhuriyeti uyrukluların yurt dışındaki taşınmazlarıyla ilgili hak ve menfaatlerini koruyacak.

Harita ve kadastro mühendislik bürolarına lisans verecek, bu büroların faaliyetlerini belirleyecek olan Genel Müdürlük, taşınmaza yönelik aracılık faaliyetini düzenleyecek, lisans verecek.

Genel Müdürlüğe, en fazla 3 genel müdür yardımcısı atanabilecek. Doğrudan Genel Müdüre bağlı, Tapu ve Kadastro Kurulu oluşturulacak.

Kurul, Genel Müdürlüğe ulaşan tapu ve kadastroyla ilgili konularla bunlara ilişkin uygulama ve görüş farklılıklarını giderecek.

YURT DIŞINDAKİ İŞLEMLER

Genel Müdürlük, merkez ve taşra teşkilatından oluşacak. Merkez teşkilatı; ana hizmet, danışma, denetim ve yardımcı hizmet birimlerinden meydana gelecek.

Ana hizmet birimleri; Tapu Dairesi Başkanlığı, Kadastro Dairesi Başkanlığı, Harita Dairesi Başkanlığı, Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı ve Arşiv Dairesi olacak.

Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı; yurt dışındaki Türk vatandaşlarıyla, yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tapu, kadastro işlemlerini, bulundukları ülkede yerine getirebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacak, iş ve işlemleri yürütecek. Bu işlemleri yürütmek üzere, yurt dışında personel görevlendirilebilecek.

Tapu müdürlüklerinin görev ve yetkileri, ilçenin sosyal ve ekonomik gelişmişlik durumu, nüfus yapısı ve tapu işlemi hacmi dikkate alınarak, başka tapu müdürlüğüne devredilebilecek. Buna, Genel Müdürlüğün teklifi üzerine Bakan yetkili olacak.

Genel Müdürlük ana hizmet birimlerinde, tapu ve kadastro uzmanıyla, uzman yardımcısı istihdam edilecek.

Genel Müdürlük, ürettiği her türlü tapu, kadastro, harita ve arşiv bilgi, belgeleriyle sunduğu hizmetlerden gelir elde etmek üzere merkez veya bölge müdürlükleri bünyesinde döner sermaye işletmeleri kuracak.

Döner sermaye işletmeleri için kendi kaynaklarından karşılanmak üzere 4 milyon lira sermaye tahsis edilecek.

İPTAL VE İHDAS EDİLEN KADROLAR

Tapu müdürlükleri, hak sahibinin talebi üzerine, kendi yetki alanı dışında bulunan taşınmazlarla ilgili tapu işlemlerini yapabilecek. Bunun için tapu müdürlüklerinin, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki alması ve kanunen bir engel olmadığını tespit etmesi gerekecek.

Tasarıyla, merkez teşkilatında aralarında Tapu Arşiv, Fen, Fotogrametri ve Geodezi, Tasarruf İşlemleri, Personel, İdari ve Mali İşler daire başkanlıklarının da bulunduğu bazı kadrolar iptal ediliyor. Bunun yerine Harita, Arşiv, İnsan Kaynakları, Destek Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri daire başkanlıkları oluşturuluyor.

Taşra teşkilatında kadro iptal ve ihdası yapılacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline döner sermaye gelirlerinden performans ödemesi yapılmasını öngören düzenleme tasarı metninden çıkarıldı.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşülüyor.

Tasarıya alt komisyonda eklenen, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline döner sermaye gelirlerinden performans ödemesi yapılmasını öngören düzenleme komisyonda tartışma yarattı.

Bu maddenin, tasarıdan çıkarılmasında yarar gördüğünü ifade eden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, hükümetin, bu tür önergelerle ilave özlük hakları verilmesini doğru bulmadığını söyledi. Demir, karşı çıkmalarının nedeninin çalışanların hak etmediği, çalışma şartları gerektirmediği için olmadığını belirtti.

Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünü dile getiren Demir, ''Tapu kadastro çalışmaları her ne kadar daha özel bir alan olsa da her kurumun çalışması aslında kendi görevleri içinde özel bir alandır.

Genel bir hükümet kararı olmadan, kamu kurum ve kuruluşlarına döner sermayeden ilave ücret ödenmesinin doğru olmayacağı kanaatindeyim'' diye konuştu.

Demir, bu düzenlemenin metinden çıkarılması talebini yineleyerek,önergenin, gerekirse Genel Kurul görüşmeleri sırasında yeniden eklenebileceğini ifade etti. Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp, katkısını almaya çalışacağını dile getirdi.

Komisyon Başkanı Nusret Bayraktar ise düzenlemenin mevcut haliyle kalmasını istedi, gerekirse aynı şekilde Genel Kurulda önergeyle tasarıdan çıkarılabileceğini belirtti. Bakan Demir'in talebi doğrultusunda bir önergenin kendisine ulaşmadığını kaydeden Bayraktar, ''Arkadaşlarımız imtina ediyor'' dedi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel ise Hükümetin, Maliye Bakanlığının ve Bakan'ın tasvip etmediği bir düzenlemeyi Genel Kurula taşımış olacaklarını belirtti.

Komisyonun CHP'li üyeleri de bu düzenlemenin, alt komisyonda uzlaşmayla eklendiğine işaret ederek, çıkarılmaması gerektiğini belirtti.

Komisyon Başkanı Bayraktar, konuşmaların uzaması üzerine çalışmalara 10 dakika ara verdi. Aranın ardından AK Parti'li komisyon üyelerince verilen önerge doğrultusunda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline, döner sermaye gelirlerinden performans ödemesi yapılmasını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, Bayraktar'ı eleştirerek, Bayraktar'ın komisyon çalışmasına ara vererek, önergenin kabul edilmesine zemin hazırladığını savundu. Ağyüz, Bayraktar'ın, tam oylamaya geçerken ara verdiğini ifade ederek, ''Sizi kınıyorum'' dedi.

''HEDEF YÜZDE 100 MEMNUNİYET''

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, tapu sicil müdürlükleri üzerinde, yapılan iş ve işlemlerde hiç hak etmediği bir imajın, töhmetin bulunduğunu söyledi.

Sundukları hizmeti satın alanlarda yüzde 85 memnuniyet görüldüğünü belirten Demir, ''hedeflerinin yüzde 100 memnuniyet olduğunu'' söyledi. Demir, tapu sicil müdürlüklerinde yapılan işlemler nedeniyle vatandaşlarla telefonla görüşülerek, kanaatlerinin alındığını anlattı.

Demir, işlem yaptıranların yüzde 10'unun arandığını, yaşadıkları hakkında bilgi alınarak, kayıt altına geçirildiğini kaydetti. Demir, bölge müdürlüklerinde bunu kurmaya başladıklarını ve ülkeye yaygınlaştırdıklarını ifade etti.

Bakan Demir, 90 kişilik birim oluşturarak, tüm Türkiye'deki tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinin çalışmalarıyla ilgili çalışanlar ve vatandaşlar nezdinde, teknik bir anket çalışması yapılacağını bildirdi.

Fiziki mekanları iyileştirdiklerini dile getiren Demir, hedeflerinin 2011 sonuna kadar tüm tapu sicil ve kadastro müdürlüklerini birinci sınıf mekan haline dönüştürmek olduğunu anlattı.

Komisyonda tasarı üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber