İTÜ'de robot istilası!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Nisan 2010 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Lise ve üniversite öğrencilerinin tasarladığı birbirinden ilginç robotlar İTÜ'de düzenlenen ?İTÜRO 2010 Robot Olimpiyatları'nda hünerlerini sergiledi

TAHSİN AKSU İstanbul

İTÜ'de bu yıl dördüncüsü düzenlenen ?İTÜRO 2010 Robot Olimpiyatları?nda üniversite ve lise öğrencilerinin yaptığı birbirinden ilginç robotlar hünerlerini sergiledi. Havuca duyarlı tavşan robot, yangın söndüren robot Volcanus ve güreş yapan ?mini sumolar? olimpiyatların gözdesiydi.

İTÜ Maslak Kampüsü'ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde 15-17 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan İTÜRO 2010'a bu yıl Türkiye'nin farklı illerinden gelen 70'in üzerinde üniversite ve lise öğrencisi robotlarıyla katılıyor. 5 ayrı dalda yapılan olimpiyatlar, ?mini sumo?, ?Basit ve gelişmiş çizgi izleyen mini sumo?, ?Yangın söndüren?, ?Basit çizgi izleyen süpürge? ve ?serbest? kategorilerinden oluşuyor.

Gözünü havuç bürümüş!

Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdiği ?Rabot? isimli tavşan robot, okşandığı zaman arka ayaklarının üzerinde durarak kuyruk ve kulaklarını sallıyor. Turuncu renge duyarlı olan robot, havuç gördüğü zaman kafasını o yöne çeviriyor.

Engelliler için robot

Fatih Üniversitesi Robot Kulübü'nün tasarladığı sistemde ise, özel bir kumanda robotu kontrol ediyor. Yaklaşık 1.5 ayda tamamlanan projeye ilişkin bilgi veren Ahmet Cihad Özpamuk, ?Aslında burada önemli olan robotu hareket ettiren kumanda. Felçli olan engelli birisi, bu kumandayla tekerlekli sandalyeyi ya da başka bir elektronik aleti sadece elini hafif hareket ettirerek kullanabilir? diyor.

Süper hızlı bitkiler

İzmir Mersinli Endüstri Meslek Lisesi'nden iki öğrencinin tasarladığı SERA 2020 adlı robot ise güneş panelleri, servo motorlar, power led, ısı ve nem sensörlerinden oluşuyor. Öğrencilerden Aytekin Güçlü, ?Robot bitkilerin üzerinde tek tek dolaşarak ısı ve nemi bitkinin büyümesine en uygun şekilde ayarlıyor? diye konuşuyor.

Parasızlık liseliyi vurdu

Tokat Zile Endüstri Meslek Lisesi Robot Kulübü'nden 20 öğrenci ise, tam 12 ayrı robotla olimpiyatlara katıldı. Ancak maddi imkânları olmadığı için sadece öğretmenleri gelebildi. Kulübün kurucu öğretmeni Sabri Can Özdemir, Volcanus adını verdikleri yangın söndürme robotuyla iddialı olduklarını belirtti.

Üç gün boyunca devam edecek yarışmalarda dereceye giren öğrencilere bilgisayar, Ipod, yazıcı gibi hediyeler verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber