TEDAŞ, ?sabit ücret' düğmesine bastı, İSKİ ve İGDAŞ'a kapı açıldı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkan Çelebi

İGDAŞ ve İSKİ'yle birlikte bundan 7 yıl önce sabit ücret uygulamasına son veren TEDAŞ'ın, belediyelerden tahsil edemediği genel aydınlatma bedellerini abonelere yüklemek için düğmeye basması, İGDAŞ, İSKİ gibi kurumlara da kapının aralanmasını sağladı. TEDAŞ'ın elektrik faturalarına eklenmesini istediği 1.5 TL'lik genel aydınlatma bedeli için yasal zemin oluşursa, doğalgaz, su alacaklarını belediyelerden tahsil edemeyen kurumlar için de örnek oluşturacak.

İGDAŞ ve İSKİ'yle birlikte bakım ve hizmet bedeli adı altında her ay faturalara yansıttığı sabit ücret uygulamasına 2003 yılında son veren TEDAŞ, bu gelirden mahrum kalmaya ancak 7 yıl dayanabildi. TEDAŞ şimdi, 600 milyon liraya ulaşan sokak ve cadde aydınlatma bedellerini belediyelerden tahsil edemeyince, bu bedeli sabit ücret adı altında abonelerden çıkartmak için harekete geçti. TEDAŞ'ın, belediyelerin ödemediği genel aydınlatma bedelinin, abone faturalarına her ay 1.5 lira olarak yansıtma talebinin, yeni hazırlanan Enerji Piyasası Kanun Tasarısı'nda da yer alması, tepkiye yol açtı.

Diğerlerine de örnek

Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran, tasarı yasalaştığı taktirde, uygulamanın sadece TEDAŞ'la sınırlı kalmayacağı, doğalgaz ve su faturalarına da kayacağı uyarısında bulundu. Başaran, ?Bu uygulamaya şayet yasal zemin oluşturulursa, belediyelerden alacağını tahsil edemeyen tüm kurumlar, tahsil edemedikleri bu alacaklarını abonelerinden çıkartma yoluna gidecek ve faturalara sabit ücretler eklenmesine zemin hazırlayacak? dedi.

Fatura kabaracak

TEDAŞ'ın bu talebi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın TBMM'ye sunduğu Enerji Piyasası Kanun Tasarısı'nda yer almasını sağlattığını söyleyen Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran, dernek olarak uygulamaya karşı yeni bir kampanya başlattıklarını açıkladı. Başaran, ?Tasarı yasalaştığı taktirde elektrik faturalarında Enerji Fonu, TRT payı, Belediye Tüketim Vergisi ve KDV'nin yanı sıra bir de 1.5 liralık genel aydınlatma bedeli eklenecek? dedi. Başaran, ?Belediyeler, sınırları içinde gerçekleştirilen genel aydınlatmaların bedelini ödemekle yükümlü. Bu bedeli belediyeler zaten Tüketim Vergisi adı altında sakinlerinden tahsil ediyor. Buna rağmen şimdi, genel aydınlatma bedelini belediye ödemiyor diye tüketicilere ödetmek isteniyor. Sabit ücret uygulamasına yeniden izin verilirse, bu kez sadece elektrikle kalmaz, arkasından doğalgaz ve sular idareleri de gelir. 7 yıl aradan sonra, aboneler yeniden sabit ücret ödemek zorunda kalır? uyarısında bulundu.

2003'te vazgeçtiler

Türkiye'de hizmet ya da bakım bedeli adı altında su, elektrik ve doğal gazdan her ay düzenli olarak alınan sabit ücret uygulamasına 2003 yılında tamamen son verilmişti. Bunun sonucunda, sabit ücret uygulaması sadece cep ve ev telefonlarında kalmıştı. TEDAŞ, İGDAŞ, İSKİ gibi kurumlar, hiç tüketim yapılmadığı taktirde abonelerine fatura çıkarma uygulaması son bulmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı yeni Enerji Piyasası Kanun Tasarısı, yasalaştığı taktirde, yeniden sabit ücret uygulamasının önü açılmış olacak ve TEDAŞ'ın dışında kalan kurumların da belediyelerden tahsil edemedikleri alacaklarını abonelerinden sabit ücret adı altında her ay düzenli olarak talep etmelerinin yolu açılmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber