Kayıp çocuk ihbarı geldiğinde, polis ne yapmalı?

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Nisan 2010 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis kayıp çocukları kitaba uygun arayacak

Alper SANCAR

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kayıp çocuk ihbarı geldiği andan itibaren polisin yapması gerekenlere ilişkin bir genelge yayımladı. Genelge, özellikle karakola başvuran ailelere, polisin, "Çocuk yeni kaybolmuş, biraz bekleyelim, belki gelir" yanıtı vermesini engellemeyi hedefliyor. İşte, kayıp çocuk soruşturmasında izlenecek aşamalar:

Soruşturmanın en kritik diliminin ilk 2 saat olduğu unutulmayacak. En kısa zamanda otogar, havalimanı vb. yerlerdeki birimler harekete geçirilecek. Metruk binalar saat kaç olursa olsun detaylı taranacak.

İhbarı yapan kişinin ifadesi detaylı alınacak. Çocuk ile en son görüşen kişiler üzerine yoğunlaşılacak. En son görüldüğü yerde detaylı tanık ifadesine başvurulacak. Kamera görüntüsü aranacak.

Çocuğun bilgisayarında ve e-mail adresinde araştırma yapılacak. Elde edilen bilgiler polis bilgi ağı POL-NET'e girilecek.

Mülki amirin talimatıyla itfaiye, sivil savunma gibi kurtarma ekiplerinin imkânlarından yararlanılacak. Kuyu, gölet, baraj gibi yerler araştırılacak.

Çocuğun fotoğrafı çoğaltılarak dağıtılacak. Çocuğun, ailesinin ve şüphelilerin telefon dökümleri incelenecek.

Çocuklara karşı suç işleyenler üzerinde durulacak. Sabıkalılar masaya yatırılacak. Organ nakli şüphesi göz ardı edilmeyecek. Kimsesizler mezarlığı kayıtları ile DNA veri bankalarında inceleme yapılacak.

Çocuk bulunduktan sonra ise yapılacak görüşmeye sosyal çalışma görevlisi de katılacak, kaçma nedenleri konuşulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber