Erdoğan grup toplantısında Baykal'a çattı

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 19 Nisan 2010 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a Anayasa önerileriyle ilgili yüklendi, "CHP'nin genel başkanı referandumla ilgili olarak ne diyor. Einstein gelse bu işin içinden çıkamaz. Einstein gelse sizin bu zikzaklarınızı görse, Türkiye ışık hızıyla ilerlerken, sizin 1940'lara göre gittiğini görse izafiyet teorisini rafa kaldırır ya da üzerinde ciddi değişiklik yapardı" dedi. Erdoğan vekillerine "İstikrarlı ve sağlam duruşumuzu göstermeliyiz" diye seslendi.

-- Erdoğan'ın grup toplantısından öne çıkan başlıklar şöyle:

Anayasa değişikliği:

- Şimdi 2 haftadır CHP'nin uzlaşmaya yanaştığı ama bizim kaçtığımız gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Ama CHP'nin amacı uzlaşma değil şark kurnazlığı. Atılan her adımda Anayasa Mahkemesi'nin kapısına koştuılar. Yüce Meclis'in aldığı kararları sürekli mahkemelik hale getirdiler, yasamayı etkisiz kılmaya çalıştılar.

- Hiçbir şekilde yanaşmayız, destek olmayız, taslağı dahi okumadan Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz dediler. Cumhurbaşkanı 3 maddeyi referanduma götürsün dediler. Cumhurbaşkanı'nı istiyorlarki mindere çekip orada vurmak. Bu işin muhatabı bu çatı. Meclis Başkanı'na bu müracaat yapılır, Çankaya'ya değil dedik. O zaman akıllarına parlamento geldi. Ardından mektup yazıp 3 maddeyi 3 konuya çevirdiler yani 14 maddeye çıkardılar. Bu iş seçim sonrasına kalsın dediler. 2 muhalefet partisi de bunları dedi.

- Sabah farklı akşam farklı konuşuyorlar. Kendisi farklı siyasi ekibi farklı konuşan başka bir parti bulmak zordur arkadaşlar.

Einstein örneği...

- O desteklediklerin doğruysa o zaman niye Anayasa Mahkemesi'ne götüyorsun. Tablo bu. CHP lideri haftalardır Einstein gelse bu işin içinden çıkamaz diyor. İnanın Einstein gelse ve sizin zikzaklarınızı göre, Türkiye ışık hızıyla ilerlerken, sizin 1940'lara göre gittiğinizi görse izafiyet teorisini rafa kaldırır ya da üzerinde ciddi değişiklik yapardı

- Nasıl müzakerelere katılıyorsan, bırak bütün grubun katılsın. İradelerini ortaya koysunlar. Demokratik parlamenter sistemin içinde olması gereken budur. Bu yapılan engelleme, yavaşlatma taktiğidir. Ne biz ne de aziz milletimiz bu ayak oyunlarına aldanmaz, aldanmayacaktır.

- Uzlaşmacıydınız da şimdi mi aklınıza geldi. Şimdi en az zararla nasıl çıkarız diye çırpınıyorsunuz.

- Ben CHP, MHP, BDP tabanının, bu Anayasa değişikliğine çok sıcak baktığını ve destek vereceğini biliyorum. Çünkü ülkeyi dolaşıyorum. Aziz milletim bu değişikliğin ertelenemez olduğunu görüyor.

Dünyadan HSYK örnekleri

- Yapılması gereken siyasallaşmış yargının tarafsızlığının sağlanmasıdır. Burada birkaç örneği sizlerle paylaşmak isterim. Fransa'da HSYK benzeri kurum 16 üyeden oluşuyor. Cumhurbaşkanı kurulun başkanı, Danıştay'dan bir üye var. Meslektaşları tarafından seçilen 6 hakim var. Seçilen üç vatandaş var.

- İtalya'da ise HSYK benzeri kurumun 26 üyeden oluştuğunu görüyoruz. 7 üye yasama organı tarafından, 16 üye de hakimler tarafından seçiliyor. İspanya'da 20 üye var. 20 üye de kral tarafından atanıyor.

- ABD'de 9 üye var ve başkan tarafından Senato'nun oy çokluğuyla atama yapılıyor. Almanya'da 16 üye var. 8'ini Federal Meclis, 8'ini Federal Konsey belirliyor.

- Japonya'da 15 üye var. Başkan ve üyelerin tamamı, bakanlar kurulunun önerisi ve imparatora göre atanıyor.

- Ne diyorlar, Türkiye'nin özel şartları var diyorlar. Nedir bunlar anlatır mısınız? İşte bu özel şartlar, Türkiye'nin büyümesini kalkınması istemiyor. Olay bu.

"Meclis tarih yazmaya hazırlanıyor"

- 90 yıl önce tarih yazan, altın harflerle tarih yazan, bu yüce Meclis bugün bir kez daha tarih yazmaya hazırlanıyor. Hiçkimse mazeretler üretmesin. Bu Meclis değil diyenler, Meclis yüksek yargıya üye seçmesin diyenler, önce kendilerini sonra da alenen milleti inkar ediyorlar.

- Yargı mensubu suç işlediği zaman, Yargıtay Başkanlar Kurulu müsaade etmeden yargılanabilir mi? Kaç kişi yargılandı ya da mahkum oldu? Hiç duydunuz mu? Aynı şekilde TSK. Müsaade etmeden yargılanabilir mi? Yargılanamaz.

- Bir siyasi partinin kapatılmasına ilişkin bir konu, parlamentonun izni olmadan diğer bir erkin iki dudağının arasına mı bırakılacak? Biz bunu söylüyoruz ve farklı bir kültürün Türkiye'de oluştuğunun gösterilmesi adımını atıyoruz. Parlamento müsaade ettiği takdirde, bir yargılama sürecinin başlatılabileceğini görmek istiyoruz. istiyoruz ki işin ortasını bulalım, burada da bir gerilim olmasın.

- TBMM'nin kuruluş tarihinden 90 yıl sonra bile millet egemenliğinin, millet meclisinin gücünün hala kavranamamış olmasını anlayamayanlar var. Bu Meclis Anayasa'yı değiştirecek güce yetkiye ziyadesiyle sahiptir. Ben inanıyorum ki Meclis bu Anayasa'yı değiştirecektir. İnanıyorum ki muhalefet vekilleri de milletin kendilerine yüklemiş olduğu yükün hakkını verecektir ve referanduma gerek kalmadan Anayasa kabul edilecektir. Eğer bu olursa, söz millettedir. Aziz milletimiz basiretiyle engin sağ duyusuyla en doğru kararını verecektir.

TOBB'a eleştiriler:

- Her işadamı bir kişi alsın dedim. Bunu hükümete saldırı aracı olarak kullanıyorlar.

- Ekonomi biraz daralsa işadamları işçi kapının önüne koyuyor. Bu böyle olmaz. Her iş adamı bir kişi alsın dedim, bunu bile hükümet saldırı aracı olarak kullanıyorlar.

- Daraldığın zaman hemen yükleneceksin, bolluk zamanında da bakacaksın şimdi olsa da olur, olmasa olur.

- Türkiye özel sektör yaklaşımlı bir büyüme takip ediyor. Finans sektörüne elimizden gelen desteği sağlıyoruz.

- Kimse bana kızmasın. Ben yaşanan trajedileri gündeme getiriyorum. Bizim petrol kuyularımız yok. Burada da çalma çırpma olursa o zaman ne olacak? İşadamlarımızın büyük bir kısmının bu hissiyatı paylaştığını biliyorum.

- Anadolu sermayesinin temsilcisi hükümetten sürekli talepte bulunuyor. Bırakın maaşınızını da biz ödeyelim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber