Büyük maratonun ilk etabında 333 'kabul'

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Nisan 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçilmesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. CHP, BDP ve DSP'nin katılmadığı oylamada 333 'kabul', 73 'ret' oyu verildi

Türkiye gündemini bir süredir meşgul eden, iktidar ve muhalefet arasında yoğun tartışmalara sahne olan 27 maddelik anayasa değişiklik paketinin Meclis Genel Kurulu'ndaki maratonu başladı. Değişiklik paketinin tümünün görüşülmesinin ardından yapılan oylamaya, CHP, BDP ve DSP'li milletvekilleri katılmadı. Ancak MHP de dahil 410 milletvekilinin yer aldığı oylamada, 333 "Kabul" oyu alan değişiklik paketinin maddelerinin görüşülmesi kabul edildi. Meclis'teki görüşme maraton öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan parti grubunu toplayarak son mesajlarını verdi. CHP lideri Deniz Baykal, televizyonda değerlendirmelerde bulunurken, MHP lideri Devlet Bahçeli ile BDP lideri Selahattin Demirtaş, Meclis'te partilerinin grup başkanvekilleri ve genel başkan yardımcıları ile bir araya gelerek strateji belirledi. TBMM Danışma Kurulu, anayasa değişiklik paketi ile ilgili çalışma takvimini belirlemek için toplandı. Ancak uzlaşma sağlanamayınca AK Parti, CHP, MHP ve BDP kendi grup önerilerini Meclis'e taşıdı. Saat 13.00'te toplanan Genel Kurul'da paketin tümü üzerindeki görüşmelerin başlaması akşam saatlerini buldu. AK Parti, birinci tur görüşlerin 28 Nisan'da sona ermesini öngören grup önerisi verdi. Genel Kurul'da kabul edilen öneriye göre 23 Nisan dışında Genel Kurul'da Anayasa değişikliği ele alınacak. Görüşmeler hafta sonları da dahil 9 günde tamamlanacak.

ŞEYTAN ÜÇGENİNE SOKMAYIN

Görüşmelerde kürsüden seslenen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek " Uzlaşmayı sonuna kadar arayacağız. Ama olmadığı takdirde gideceğimiz yer millet. Ama 'ben millete gitmem de mahkemeye giderim' diyorsanız, bu çağdışı bir anlayış olur. Millet iradesinin alternatifi hiçbir zaman mahkeme kararları olamaz" dedi. Çiçek şunları söyledi: "Daha başında 'millete gitmem, mahkemeye giderim, oradan bozdururum bu işi' diyorsanız, meseleyi hiç şeytan üçgeni içine sokmayalım. Bu düzenlemeler yasalaştığında Türkiye başka bir Türkiye olacak."

GİZLİ OYLAMA YAPILDI

Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylama geçildiğinde ise oylamada CHP, DSP'li milletvekilleri yer almadı. MHP'li milletvekillerinin katıldığı oylamaya BDP'li milletvekilleri katılmazken, salonda da bulunmadılar. Değişiklik teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamaya Bağımsız milletvekillerinden Ankara Milletvekili Zekai Özcan, Elazığ Milletvekili Feyzi İşbaşaran ve İzmir Milletvekili Recai Birgün de dahil 410 milletvekili katıldı. Milletvekillerinden 333'ü kabul oyu kullanırken, 73'ü red oyu verdi. Oylamada, 2 milletvekili çekimser kalırken, 2 oy da boş çıktı. Geçersiz oy çıkmadı.

MADDELER GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANDI

Paketin maddelerine geçilmesi oylaması bıçak sırtındaki dengeyle sonuçlanmış oldu. Meclis Başkanı Şahin hariç 335 milletvekili bulunan AK Parti en az 2 fire verdi. İlk turda kullanılan oylar paketin geleceğini doğrudan etkilemiyor. İkinci turda 330'un altında oy alan madde paketten düşmüş oluyor. Pakete ikinci turda da 333 civarında oy çıkarsa halkın önüne sandık konulacak. Genel Kurul dün gece paketin iki maddesinin görüşmeleri de yapıldı. Maddelerden ilki Anayasanın 10'uncu maddesine yapılan ekleme ile kadın, çocuk, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere pozitif ayrımcılık getiriyor. Paketin ikinci maddesi de Anayasanın 20'inci maddesinde değişiklik yapıyor. Maddeye kişisel verilerin korunması, böylece fişlemelerin önlenmesine ilişkin bir hüküm ekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber