Kamuda 61 yaş sınırı yeniden geliyor

Haber Giriş : 19 Şubat 2005 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı Yasa ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda değiştirilerek kabul edildi.

Tasarı, Türk Telekom'a bağlı Kablo TV'nin Türksat A.Ş'ye devredilmesini öngörüyor. Buna göre, Türk Telekom'un ortak yerleşim alanları ve kablo tv şebekesinin içinden geçtiği ortak altyapı tesisleri hariç, kablo tv hizmet ve altyapısıyla ilgili tüm taşınır, taşınmazları, her türlü teçhizat, araç, gereç, malzeme, yazılım ve donanımları, her türlü fikri ve sınai hakları ile sair hak,alacak ve borçları, her türlü sözleşmeleri ve kredi anlaşmaları ile lehte ve aleyhte açılmış ve açılacak davaları, icra takipleri ve halen yürütülen veya sonuçlandırılan tüm idari inceleme ve soruşturmaları, bütün hak, borç, alacak, yetki ve yükümlülükleri ile Türksat A.Ş'ye devredilecek.

EMEKLİLERİN KAMUDA ÇALIŞMASI
Tasarıya göre, istisnalar dışında, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik ya da yaşlılık aylığı alanlar, belirlenen kurum ve kuruluşların kadrolarına açıktan atanamayacak ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, bu aylıkları kesilmeksizin kamuda görev alamayacaklar.

Buna göre, Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, TBMM tarafından yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar; genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeliidarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına
açıktan atanamayacak.

Komisyonda, AK Parti milletvekillerinin verdiği bir önerge ile TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğine seçilenlerin de hariç tutulmasından vazgeçildi.

YAŞ HADDİ
Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olanlar ile dul aylığı alan kız evlatlara yetim aylığı bağlanması uygulamasına aynen devam edilecek.

Tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yaş haddi ile ilgili maddeyi yeniden düzenliyor. Buna göre, belediye başkanlığına ve illerin daimi komisyonu üyeliklerine seçilen veya seçilecekler hariç yaş haddi 65 olacak. 65 yaşını dolduranların açıktan veya naklen atamaları yapılmayacak. Ancak, 61 yaşını dolduranlar hakkında da hizmetin gereği ve niteliğinin zorunlu kıldığı hallerde yaş haddi uygulanabilecek. Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 olacak.

Üniversitelerde ders ücreti karşılığı görevi verilenler hakkında, yaş haddini aşmamış olmaları koşulu aranmayacak.

Emekli aylığı hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmayacak.

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olanlar ile dul aylığı alan kız evlatlara yetim aylığı bağlanması uygulamasına aynen devam edilecek.

DÖNER SERMAYE KAPSAMI GENİŞLİYOR
Tasarıyla, birinci basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşlar dahil olmak üzere Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşları ile bağlı kuruluşlarına (Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü hariç) verilen döner sermaye miktarının 3 katrilyon liraya çıkarılması öngörüldü.

Tasarıyla döner sermayenin kapsamı da genişletildi ve döner sermayeli işletmelerin birbirinden hizmet satın alması, il sınırları içindeki döner sermayeli işletmelerin birbirine ödünç mal vermeleri olanağı da sağlandı.

TMO VE TFŞAŞ'NİN GÖREV ZARARI
2002 yılından sonraki alım kampanyalarında TMO'nun görev zararları içinde önemli yer tutan yurtiçi hububat satışlarından dolayı oluşan 500 milyon Euro tutarındaki kredi borcu, görev zararı alacakları ve ödenmemiş sermaye alacakları ile mahsup edilecek.

Türkiye Şeker Fabrikaları (TŞFAŞ) Genel Müdürlüğü'nün kendi kaynakları ile ödemesi mümkün olmayan 275 milyon Euro tutarındaki kredi borcunun da görev zararı alacakları ve ödenmemiş sermaye alacakları ile mahsup edilmesi yoluna gidiliyor.

ŞOFÖR AİLELERİNE TAZMİNAT
Ulaştırma Bakanlığı, savaş, iç savaş, terör, kargaşa ve benzeri olağanüstü koşullara sahip ülkelerde uluslararası taşıma yaparken saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoför ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine, 40 bin YTL'ye kadar ödeme yapabilecek.

TEKEL'İN VERGİ BORCU
Tekel'in 31 Aralık 2002 tarihi itibariyle ödenmemiş borçları ile bu borçlarına ilişkin gecikme zammı ve faizlerine karşılık; mülkiyeti genel müdürlüğe ait taşınmazlardan genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli kuruluşlarca ihtiyaç duyulanlar, oluşturulacak komisyon tarafından takdir edilecek rayiç bedel üzerinden ve borçlu kurumun da uygun görüşü alınarak, Maliye Bakanlığınca satın alınabilecek.

DEVLET İÇ BORÇLANMA SENEDİ
Hazine Müsteşarlığı'nca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetlerin yerine düzenlenen belgeler, satılacak Hazine taşınmazlarının bedellerinin ödenmesinde nominal değerleri üzerinden ödeme aracı olarak kabul edilecek.

Bu senet ve belgelerin nominal bedele faiz dahil edilerek ihraç edilmiş olması durumunda, bu işlemlerde anaparaya tekabül eden satış değerleri esas alınacak.

HAZİNE'NİN TMSF'DEN ALACAKLARININ DURUMU
İkrazen verilen senetlerden kaynaklanan Hazine alacaklarının silinmesi durumunda bu tutarlar, bütçeye ödenek konulmak kaydıyla bütçeye gider olarak kaydedilecek. Ancak Hazine Müsteşarlığı'nın TMSF'deki alacakları için bu hükümler uygulanmayacak.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde ilk peşinatı eksiksiz yatıran çiftçiler,borçlarını ödemeleri gereken vadeden sonraki 90 gün içinde ilgili her ay için bir önceki ay DİE tarafından ilan edilen tarımsal TEFE artış Oranlarının yıllık 5 puan fazlası ile ödeyebilecekler.

ELEKTRİK BORÇLAR
Bakanlar Kurulu kararıyla dağıtılan tohumlukların karşılığı olarak kullandırılan ancak, süresinde tahsil edilemeyen kredi alacaklarından, 3 ay içinde başvurulması koşuluyla vadesinde ödenmeyen alacak asıllarının ilk taksiti Ekim 2005'te, ikincisi Ekim 2006'da, üçüncüsü de Ekim 2007'de olmak üzere 3 eşit taksitte ödenmesi, dava açılmaması ve açılan davalardan vazgeçilmesi koşuluyla, bu alacaklara uygulanan gecikme zammı ve diğer fer'i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber