HSYK'da son plan: Müsteşarsız toplanalım

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Nisan 2010 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ertosun, ?Daraldığımız yerde Müşteşar olmasa da 6 kişi toplanıp karar almayı düşünüyoruz? dedi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda geçtiğimiz günlerde yaşanan krizin ayrıntıları netleşmeye başladı. Kurul'daki krizin asıl nedeninin, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un yeni ilke kararlarının belirlenmesi için verdiği önergede, Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın katılmadığı toplantılarda, Kurul'un yedek üye ile toplanması yönündeki öneri olduğu ortaya çıktı. Bu öneri, HSYK Kanunu'nun ilgili maddelerine de aykırılık teşkil ediyor.

ERTOSUN GÜNDEME GETİRDİ

İlke kararları her yıl Ocak ayı içinde belirlenirken, bu yıl Mart ayında yeni ilke kararlarının belirlenmesi için Adalet Bakanlığı'na gündem belirleme talebinde bulunan HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un, Müsteşar'ı by-pass edecek öneride bulunduğu ortaya çıktı. Ertosun'un yaptığı ilke karaları önerisinde, Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya vekili ?makul bir süre içinde? toplantılara katılmazlarsa, Müsteşar'ın yerine bir yedek üyenin katılımıyla toplantıların devam edilmesi istendi. 2461 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 2 ve 10'uncu maddelerine aykırı bu öneri üzerine Müsteşar Ahmet Karhraman toplantıyı terk etti.

Anayasa Mahkemesi resepsiyonununda Ertosun'a ?HSYK'da müsteşar 5-6 toplantıya katılmadığı zaman ne yapacaksınız? diye sorulunca ?Müsteşar veya vekili makul sürede toplantılara katılmazsa, daraldığımız yerde 6 kişi toplanıp karar almayı düşünüyoruz? dedi. Ertosun, HSYK Kanunu hatırlatılınca da ?yargının tıkanmaya çalışıldığını, teşkilatın ayakta olduğunu' söylemekle yetindi.

SIRA ERZURUM HAKİMLERİNDE

HSYK üyesi Ertosun, Erzurum savcılarına yapılan HSK darbesiyle ilgili gerekçeli kararın Erzurum hakimleri için de suç duyurusu yapılıp yapılmadığı sorusuna ?Olabilir, biz tüm ilgililer dedik? ifadesini kullandı. ? LÜTFİ KAPLAN İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber