Eğitim-Sen'in kapatılma davası 6 ilde protesto edildi

Haber Giriş : 20 Şubat 2005 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MERSİN: Mersin'de Eğitim-Sen üyeleri, sendikaları aleyhine açılan kapatma davasını protesto etti.
İstiklal Caddesi üzerindeki sendika binasından ellerinde pankartlarla Atatürk Caddesi üzerindeki Büyükşehir Belediye Binası önüne kadar yürüyen yaklaşık 100 kişilik grup, yol boyunca "Eğitim-Sen kapatılamaz" şeklinde slogan attı. Sendika üyeleri burada oturma eylemine geçerken, sendika adına açıklamayı Şube Başkanı Orhan Yıldırım yaptı. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Orhan Yıldırım, sendikaları aleyhine açılan kapatma davasının aslında bir demokrasi davası olduğunu söyledi. Yıldırım, Eğitim-Sen'in demokratik hakları, parasız eğitimi, demokratik ve ana dilde eğitimi savunduğu için kapatılmak istendiğini öne sürdü. Açılan dava ile demokratikleşme adına atıldığı iddia edilen adımların çeliştiğini savunan Orhan Yıldırım, yapılmak istenenin tüm demokratik kurumlarla muhalefeti susturma amacına dayandığını iddia etti. Yıldırım, sendikalarını kapattırmamak için tüm güçleriyle mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

DİYARBAKIR: Diyarbakır Eğitim-Sen üyeleri, kapatılma davasını protesto etti.
Eğitim-Sen'in kapatılmasına dair dava, 21 Şubat tarihinde yapılacak. Kapatılma kararını protesto etmek için Diyarbakır Ofis semtinde toplanan bir grup Eğitim-Sen üyesi, basın açıklaması yaptı. Yağmur altında basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı İhsan Babaoğlu, "Kapatma kararını siyasi bir dava olarak görüyoruz" dedi. Eğitim Sen'in, ana dilde eğitim ve öğretimi savunduğu için kapatılmak istendiğini öne süren İhsan Babaoğlu, "Eğitim-Sen, ana dilde öğrenim hakkını, 'tüm dünyada kabul görmüş ve uluslararası anlaşmalarla onaylanmış bir hak' olduğu için savunmaktadır. Türkiye'nin en büyük eğitim örgütünün, tüm demokratik ülkelerce kabul edilen evrensel bir hakka tüzük maddesinde yer verdiği için kapatılmak istenmesini, Türkiye için utanç verici olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'deki demokrasi mücadelesinin en önemli parçalarından birisi olan Eğitim-Sen'in, kapatılmak istenmesini büyük bir çelişki olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu. Eğitim-Sen'in kapatılma davasının, Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Babaoğlu, "Bizler, Eğitim Sen'in kapatılma davasını hiçbir zaman hukuksal olarak değerlendirmedik. Eğitim-Sen'in kapatılması, siyasi bir davadır. Tüm demokrasi güçlerine bir gözdağı davasıdır. Siyasi kararlara rağmen, Eğitim-Sen'in kapatılmasına hiç kimsenin gücü yetmeyecektir" dedi.
Yağmur ve yoğun güvenlik önlemleri altında geçen basın açıklamasında Eğitim-Sen üyeleri, davayı dövizlerle protesto ederek, 'Eğitim Sen Kapatılamaz' sloganları attıktan sonra, olaysız şekilde dağıldı.

ANTALYA: Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Antalya Şubesi, Khan Otel önünde oturma eylemi yaptı.
Eğitim-Sen'in kapatılması davasını protesto eden yaklaşık 30 kişilik grup, Khan Otel önünde pankart açtı. "Eğitim-Sen kapatılamaz" sloganları atan grup adına Şube Başkanı Kadir Zeybek basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen'in kapatılması davasının demokrasi davası olduğunu öne süren Zeybek, "Milyonlarca çocuk ve gencimizi yetiştiren yüz binlerce eğitim emekçisinin örgütü Eğitim-Sen'i kapatma davasının duruşması 21 Şubat Pazartesi günü yapılacak. Eğitim-Sen olarak, Türkiye'nin onuru, çocuklarımızın, gençlerimizin yarınlarının güvencesi olmanın bilinciyle eğitim-öğretim sürecinde ve her toplumsal sorunda daima ezilenlerin yanında taraf olmakla gurur duyuyoruz. Çünkü bize göre, eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, sosyal hak ve özgürlüklerini savunmak, aynı zamanda demokratik, barışçı ve özgür bir ülkeyi savunmak anlamına geliyor. Bu dava, artık sadece Eğitim-Sen'in kapatılması davası olmaktan çıkmıştır. Tüm emek ve demokrasi güçleri, aydınlar, bilim adamları, demokrasi mücadelesini yürüten tüm toplum kesimleri kapatma davası ile bir kez daha sindirilmeye ve ezilmeye çalışılmaktadır" dedi.
Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.

VAN: Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şube Başkanı Özdal Üçer, Türkiye'nin en büyük eğitim örgütünün, tüm demokratik ülkelerce kabul edilen evrensel bir hakka tüzük maddesinde yer verdiği için kapatılmak istenmesinin utanç verici olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Eğitim-Sen Van Şube Başkanlığı, 21 Şubat Pazartesi günü Ankara 2 Nolu İş Mahkemesi'nde görülecek olan Eğitim-Sen'in kapatılması davası duruşması öncesinde bazı sivil toplum örgütlerinin katılımı ile Sanat Sokağı'nda 10 dakikalık oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminden önce basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Özdal Üçer, sendikalarını ve geleceklerini kurtarmak için pazartesi günü yurt çapında eylem yapacaklarını söyledi. 21 Şubat Pazartesi günü verilecek kararın, ülke demokrasisi ve Türkiye'yi nasıl bir geleceğin beklediğini görmek açısından hayati önem taşıdığını ifade eden Üçer, "Bugün burada Eğitim-Sen ile dayanışma içinde olan dostlarımızın dava günü Eğitim-Sen'i yalnız bırakmayacaklarına inanıyoruz" dedi.
Davanın, artık Eğitim-Sen'in kapatılması davası olmaktan çıktığını belirten Üçer, tüm emek ve demokrasi güçlerinin, aydınlar ile bilim adamlarının, Eğitim-Sen'i kapatma davası ile bir kez daha sindirilmeye ve ezilmeye çalışıldığını iddia etti. Bu nedenle kapatma davasına, sadece Eğitim-Sen üyelerinin değil, tüm emek ve demokrasi güçlerinin destek vermelerini, kendileri ile dayanışma içinde olmalarını beklediklerini söyleyen Üçer, "Eğitim-Sen, anadilde öğrenim hakkını tüm dünyada kabul görmüş, uluslararası anlaşmalarla onaylanmış bir insan hakkı olduğu için savunmaktadır. Dolayısıyla bu ilke, bugün dünya çapında evrensel bir ilke olarak görmüş ve benimsenmiştir. Ayrıca sendikamız anadilde öğrenim hakkının eğitim bilimini demokratik, bilimsel eğitim anlayışının en temel ilkelerinden birisi olduğuna inanmaktadır. Türkiye'nin en büyük eğitim örgütünün tüm demokratik ülkelerce kabul edilen evrensel bir hakka tüzük maddesinde yer verdiği için kapatılmak istenmesi, Türkiye için utanç verici olarak değerlendirilmelidir" şeklinde konuştu.
Yapılan basın açıklaması sırasında pankart ve afişler açarak sık sık Türkçe ve Kürtçe sloganlar atan grup, daha sonra 10 dakikalık oturma eylemi yaptı. Yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı oturma eyleminin ardından grup sesiz bir şekilde dağıldı.

SAMSUN: KESK'e bağlı Eğitim-Sen Samsun Şubesi'ne üye memurlar, Eğtim-Sen'e açılan kapatma davasına tepki göstermek için eylem yaptı.
Mecidiye Caddesi Konak Sineması önünde toplanan yaklaşık 200 memur, Eğitim-Sen'e açılan kapatma davasını protesto etti. Memurlar, "Eğitim-Sen kapatılamaz" şeklinde sloganlar attı.
Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Alparslan Çepni, Eğitim-Sen'in ana dilde öğretim hakkına tüzüğünde yer verdiği için kapatma davası açıldığını hatırlatarak, "Bu dava, artık sadece Eğitim-Sen'in kapatılması davası olmaktan çıkmıştır. Tüm emek ve demokrasi güçleri, aydınlar, bilim insanları demokrasi mücadelesi yürüten tüm toplum kesimleri kapatma davası ile bir kez daha sindirilmeye ve ezilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle kapatılma davası, sadece Eğitim-Sen'in üyelerinin değil, tüm emek ve demokrasi güçlerinin destek vermesini, bizimle dayanışma içerisinde olmasını bekliyoruz" dedi.
Çok sayıda polisin görev yaptığı eylem olaysız sona erdi.

HATAY: Antakya'da, Eğitim-Sen üyesi bir grup, düzenledikleri oturma eylemi ile Eğitim-Sen'in kapatılma davasını protesto etti.
Bugün öğle saatlerinde İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Ulus Alanı'na gelen yaklaşık 100 kişilik grup, önce basın açıklaması yaptı, ardından da oturma eylemi yaparak kapatılma davasını protesto etti.
Eylemci grup adına açıklama yapan Hikmet Subaşı, Eğitim-Sen'e açılan davanın demokrasiye açılan dava olduğunu iddia ederek, "Eğitim-Sen sürdürdüğü demokrasi mücadelesindeki ilkeliği ve kararlığı yüzünden kapatılmak isteniyor. Bilinmelidir ki Eğitim-Sen, demokrasi mücadelesinin temel alt yapı taşıdır. Bu taşı yerinden oynatmaya kimsenin gücü yetmeyecektir" dedi.
Açıklama sonrası grubun oturarak sürdürdüğü eylem, olaysız şekilde sona erdi. İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber