Rantçılar elini çekse etin kilosu 15 lira olur

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Nisan 2010 07:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Et fiyatını düşürmek isteyen hükümet, 'ithalat' silahını çekti. Bu sefer de 'Nasıl ithalat yapılacak' tartışması çıktı. Çünkü Türkiye, tüm hayvan hastalıklarından arınmış 5 ülkeden biri

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye'nin hayvan hastalıklarından arınmış dünyanın 5 ülkesinden birisi olduğunu belirterek, 'Canlı hayvan ithalatının önünün açılması durumunda, deli dana başta olmak üzere birçok hayvan hastalığı ülkeye girecek ve bir daha temizlenmesi yılları alacak'' dedi. Sağlam, yaptığı açıklamada, ülkede büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında geçen yıllara oranla belirli bir azalma yaşandığını ancak fiyatların bu kadar yükselmesine yol açacak boyutta olmadığını söyledi. Özellikle büyükbaş hayvanın yeterli düzeyde olduğunu belirten Sağlam, fiyatların bu kadar yükselmesinin hayvan eksikliğinden değil hayvan ve et ithalatının önünün açılmasını isteyen bazı kesimlerden kaynaklandığını anlattı. Sağlam, bu konuda manipülasyon yapan firmaların etin üzerinden ellerini çekmesi durumunda kilogram fiyatlarının 15 liraya kadar gerileyeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: Baskı yaptılar, fiyatları yüksek tuttular ve sonunda istediklerini almak üzereler. Ancak canlı hayvan ve et ithalatının yapılması ülke hayvancılığına büyük darbe vurur. Türkiye, hayvan hastalıklarından arınmış dünyanın 5 ülkesinden birisidir. AB ülkeleri, hayvan hastalıkları yüzünden zor günler geçirirken, Türkiye bu konuda dünyada adını duyurmuş bir ülkedir. Canlı hayvan ithalatının önünün açılması durumunda deli dana başta bazı hayvan hastalıkları girecek ve temizlenmesi yıllar alacak.

Genç hayvanın kilosu 8-9 euro, bizdekiyle aynı

AVRUPA ülkelerinde etlerin belirli bir sınıflandırmaya tabi tutulduğunu dile getiren Sağlam, 2 yaşından büyük hayvanların etlerinin insan gıdası olarak satılması ve tüketilmelerinin yasak olduğunu bildirdi. Genç hayvanların etlerinin 8-9 euro (yaklaşık 16-18 TL) satıldığını dile getiren Sağlam, şöyle devam etti: Yani bizdeki fiyatla (Canlı hayvan kesim fiyatı 18 TL) hemen hemen aynı. Bu durumda ülkeye yaşlı hayvan etlerinin ithalatı yapılacak demektir. Yani 1.5-2 avroya satılan etler, ülkeye getirilmeye çalışılacak. Bu da sağlık açısından risk yaratan etler olabilir.

'Devlet hakem olsun' iş çözülür

CANLI hayvan ya da et ithalatının yerli hayvan üretimini bitme noktasına getireceğini ileri süren Sağlam, bu durumun gelecekte büyük sıkıntılara yol açacağını iddia etti. Hayvancılığın sağladığı istihdamın unutulmaması gerektiğini ifade eden Sağlam, şunları kaydetti: Yıllardır büyük özveriyle yetiştiricilik yapan, üreten besiciler, ithalatla zarar görecek. Bir daha kimse hayvancılıkla ilgili yatırımda bulunmaz. Devlet, fiyatlara doğrudan müdahale edebilir. Daha önce bunun benzerleri yaşandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sektör temsilcilerini toplayacak, taban fiyat uygulayacak, bu iş bitecek. Taban fiyat uygulaması ile sorun çözülür. Önceden et ve balık kurumları bunu regüle ediyordu. Devlet bir anlamda hakemlik yapıyordu. Et balık kurumlarının özelleştirilmesi sonucunda bu sorun ortaya çıktı. İthalat yerine başka çözüm yolları uygulamaya konulmalı...

17 yıldır ithalat yapmayan Et Balık'ta panik

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, kendisine bağlı görev yapan Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlarla sürdürülen çalışmalar sonucunda, Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı yapabilmesi için gerekli belgeleri almasını sağladı. Yani dün itibarıyla Et Balık'a Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından ithal yetki belgesi verildi. Et Balık Kurumu da, kendisine verilen yetki üzerine derhal çalışmaya başladı. EBK yönetimi, dün bütün gün Tarım Bakanlığı'nda toplantı yaparken, et ithalatı yapılacak ülkeler ve miktar konusunda görüşmeler gerçekleştirildi. Et ve Balık Kurumu'nun en son 1993 yılında kırmızı et ithalat yaptığı belirtilirken, 17 yıldır ithalat deneyimi olmayan kurumda ithalat paniği başladı. Kurum yönetimi, bütün birimlere ithalat için çalışma yapması talimatı verdi. Kurumun, 50-60 bin tona kadar yapılacak ithalatı depolayacak soğuk hava tesisleri olduğu belirtildi. Yani gelen etlerin korunacağı yer sıkıntısı başladı.

İthalat perakendeye hemen yansımaz

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, asla üreticiye zarar verecek bir uygulama yapmayacaklarını kaydederek, 'Amacımız, aradaki spekülatörleri bertaraf etmek. Birileri spekülasyon yapıyor, üretici bunun dışında kaldı. Tüketiciye de üreticiye de zarar veriyorlar. Perakendeye bir günde yansımaz bu iş ama toptan et fiyatlarını etkiler, kesimleri etkiler. Bu iş öyle akşamdan sabaha olacak bir şey değil' dedi.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber