YÖK Yasa Tasarısına İlişkin Değerlendirme

Haber Giriş : 16 Temmuz 2003 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Yasa Tasarısına İlişkin Değerlendirme

Bugün, YÖK Yasa Taslağına ilişkin olarak Dr. Hüseyin Demircioğlu tarafından sitemize gönderilen değerlendirmeyi yayınlıyoruz. "Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan YÖK yasa taslağındaki iki husus oldukça önemli yenilikler getirmektedir. Bu yeniliklerden birisi öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim plânlamacı alımlarının ÖSYM tarafından yapılacak merkezi bir sınavla belirlenmesidir. Taslağa yazılan ifadelerde, sınav sonrasında sadece tercih yapılacağı ve adayların bu tercih doğrultusunda kadrolara yerleştirileceği belirtilmektedir ki, bu husus sözlü sınavın olmadığını göstermektedir. Yine taslağın 51'inci maddesinde lisans üstü eğitimler (Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimi) için de merkezi bir sınavın yapılacağı ve adayların tercihleri doğrultusunda aldıkları puana göre lisans üstü programlara yerleştirilecekleri belirtilmektedir. Bu iki husus üniversiteleri torpil batağından kurtaracak ve objektifliği sağlayacak reform niteliğinde düzenlemelerdir. Ama medyamız ve YÖK, yapılan düzenlemeye sadece belirli önyargılarla yaklaşmaya hala devam etmektedir."

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU TASARISI

Öğretim görevlileri
Madde 34- Öğretim görevlileri; yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim-öğretim ve uygulamaları için kendi uzmanlık alanlarında beş yıl çalışmış veya en az yüksek lisans derecesine sahip kişilerdir.
Öğretim görevlileri; ilgili yönetim kurullarının önerisi üzerine, rektörün onayı ile sözleşmeli olarak çalıştırılabilir veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti ile istihdam edilebilirler. Daimi statüde çalıştırılacak öğretim görevlileri; üniversitelerin belirledikleri kontenjanlar çerçevesinde, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavdaki başarılarına göre vs tercihleri doğrultusunda yerleştirilirler.

Okutmanlar
Madde 35- Okutmanlar, üniversitelerin belirledikleri kontenjanlar çerçevesinde, ÖSYM tarafından yapılan sınavdaki başarılarına göre ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilirler.

Öğretim yardımcıları

Madde 36- Öğretim yardımcıları; belirli süreler için görevlendirilen araştırma görevlileri, uzmanlar, çeviriciler ve eğitim-öğretim plânlamacılarıdır.

a) Araştırma görevlileri; yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim alan, araştırma, inceleme ve deneylere katılan, yetkili organlarca verilen diğer görevleri yapan ve belli süreler için görevlendirilen öğretim yardımcılarıdır.

Merkezî yabancı dil sınavında başarılı olan araştırma görevlisi adayları; Üniversitelerarası Kurulun ilgili bilim/sanat dalları için esaslarını tespit ettiği çerçevede ve ÖSYM tarafından yapılan bilim sınavı sonucuna göre üniversitelerce belirlenen kontenjanlar dâhilinde ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilirler. Araştırma görevlileri ilgili alanda yüksek lisans ve/veya doktora eğitimi yapma hakkını da kazanmış olurlar. Araştırma görevlilerinin toplam görev süresi; yüksek lisans eğitimi için üç yıl, doktora çalışmaları için ise altı yıl olmak üzere en fazla dokuz yıldır. Yüksek lisans ve doktora eğitimini geçerli bir "neden" olmaksızın öngörülen süre içerisinde tamamlayamayanların çalıştıkları kurumla ilişikleri kesilir.

Öğretim elemanı yetiştirilmesi amacıyla üniversitelerin araştırma görevlisi kadroları, doktora/sanatta yeterlik eğitimi için başka bir üniversiteye geçici olarak tahsis edilebilir. Başka bir yükseköğretim kurumunda bu amaçla araştırma görevlisi kadrosuna atanacaklar da bu kanunda belirtilen usullere göre seçilirler. Doktora ve sanatta yeterlik unvanı alanlar, bu eğitimin sonunda kadrolarıyla birlikte üniversitelerine dönerler.

Yurt içinde veya yurt dışında lisansüstü öğretim gören öğretim elemanları, belirlenen sürelerde öğrenimlerini tamamlayamadıkları taktirde, bağlı oldukları yükseköğretim kurumunda kadrolarına uygun görevlerde mecburi hizmetlerini tamamlarlar.

Lisansüstü eğitim-öğretim için yurt dışına gönderilecek araştırma görevlilerine ilişkin merkezî sınav esasları ile bu göreve atanacaklarda aranacak nitelikler ve diğer hususlar Üniversitelerarası Kurul tarafından bir yönetmelikle tespit edilir.

b) Uzmanlar; eğitim-öğretim ve araştırma hizmetleriyle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ilgili olan, özel bilgi veya uzmanlığa ihtiyaç gösteren bir işle laboratuvarlarda. kitaplıklarda, atölyelerde ve diğer uygulama alanlarında görevlendirilen öğretim yardımcılarıdır.

c) Çeviriciler; sözlü veya yazılı çeviri işlerinde çalıştırılan öğretim yardımcılarıdır.

d) Eğitim-öğretim plânlamacıları; yükseköğretim kurumlarında eğitim- öğretimin plânlaması ve öz değerlendirme faaliyetleriyle ilgili olarak görevlendirilen öğretim yardımcılarıdır.

Uzman, çevirici ve eğitim-öğretim plânlamacısı kadrolarına adaylar; üniversitelerin belirledikleri kontenjanlar çerçevesinde. ÖSYM tarafından yapılan sınavdaki başarılarına göre ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilirler.

Lisansüstü öğretim

Madde 51- Üniversiteler, lisansüstü öğretim konusundaki istekleri karşılamak üzere gerekli plânlamayı yapar ve önlemleri alır. Doktora programı, Üniversitelerarası Kurulca belirlenen lisansüstü tez yönetme yeterlilik ölçütlerine sahip olan kadrolu en az üç profesör veya doçent öğretim üyesi bulunan bilim/sanat dallarında açılabilir. Bu programların açılmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenir.

Lisansüstü öğretime giriş, esasları Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen ve ÖSYM tarafından merkezî olarak yapılan araştırma görevliliğine giriş sınavındaki başarıya göre ve adayların tercihleri doğrultusunda yapılır. Araştırma görevliliği kadrosuna bağlı olmaksızın lisansüstü eğitim yapacaklar da aynı sınava girerler.

Tıpta uzmanlık öğrenimi yapanlara verilecek aylık veya ödeneklerin tespitinde, aynı durumda bulunan Sağlık Bakanlığındaki personelin aylık ve ödenekleri göz önünde tutulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber