YİBO'larla ilgili bir yıl önce uyarmıştık(!)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Nisan 2010 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilerle ilgili yaşanan istismarlar nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı bir karar alarak YİBO'lara (Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına) yeni bir düzenleme geliyor. Konu ile ilgili yapılan açıklamada YİBO' lardaki bazı öğrencilerin taşımalı sistemle eğitim öğretim görmeleri sağlanacakmış.

Bakan Nimet ÇUBUKÇU'nun göreve başlama sürecinde yayımladığımız Son Yıllarda Eğitim Nereye Gidiyor? Başlıklı seri yazıları dört adet olarak yayımlamıştık.

Serinin son yazısı ?Son Yıllarda Eğitim Nereye Gidiyor (4) - (H.Çelik'in ardından)? başlığıyla yayımlanmıştı. Bu yazı da son yıllarda yaşanan ve bakan ÇUBUKÇU'nun el atması gereken konulara değinmiştik. El atması gereken ilk konu olarak ;

?Eğitimci gözüyle bakmak noktasında birkaç örneklendirme yaparak çalışmayan aklımızla küçük bir yol haritası çizecek olursak:

Örneğin;YİBO (Yatılı İlköğretim Bölge Okulu)'ları arttırdınız diye sevinmeyeceksiniz aksine üzülmelisiniz. Sayın Nimet ÇUBUKÇU; siz çocuk esirgeme kurumundan da sorumlu bir bakandınız her şeyden önemlisi bir annesiniz bu konuya ivedilikle ele alacağınıza da eminim. Çünkü siz bilirsiniz ki ?en sıradan bir ailedeki şefkat bile devletin uzatacağı en iyi şefkatten daha iyidir? YİBO'lardaki öğrencilerin anne baba şefkatinden mahrum yaşadıklarını kabul etmemek eğitimci kimlikle bağdaşmaz. Konuya ?Devletin şefkatli elini uzattık, şu kadar okul yaptık, şu kadar para akıttık? diye bakarsanız eğitim gözüyle bakmış olamazsınız. Tabii ki zorunluluklar karşısında uygulamaya devam edeceksiniz fakat arttırdık diye övünmeyeceksiniz.?

Cümleleri ile YİBO'ları ele almıştık.

Ve sayın bakanla ilgili iyi niyetli talep ve temennilerimizi;

?Temennim ?Gelen gideni aratır? ya da sayın Erbakan'ın söylediği ?Ha Ali Veli, ha Veli Ali? sözlerinden ziyade başarılara imza atan bir bakanlık dönemi geçirmesidir. Bu temenni milli eğitimin önemine olan inançtandır. Bu nedenle ? Ha H.Ç. Ha N.Ç.? olmasını asla istemeyiz.

Sayın bakanın Milli Eğitimin ülkenin geleceği olduğuna, insan faktörünün, eğitim felsefesinin ön planda tutulması gerektiğine inandığına inanmaktayız.

Son yıllarda yapılan bir çok iş günü kurtarmak içindir. Ülkenin geleceğine sahip çıkmak için değil.

Bu bakanlıkta çalışanları ve veliyi umutlu, öğrenciyi de mutlu etmek zorundasınız.

Amacınız eğitim olmalı icraatınızı bu doğrultuda icra etmelisiniz.

Bunun için önce inanacaksınız sonra inandığınızı inandıracaksınız en sonunda da uygulamak için yardım ve destek bekleyeceksiniz.

Her seferinde hatiplik sanatı kullanıp insanların gözüne baka baka kandırılan aldatılan insanların bulunduğu MEB' de bunun kaybolduğunu görememek için görme özürlü olmanın yanında duyarsız da olmalısınız.?

Cümleleri ile bazı konuları bir bir sıralamıştık. (Diğerlerini de isteyenler http://www.memurlar.net/haber/138757 linkinden tekrar hatırlayabilirler.)

Biz eğitim adına atılan her olumlu adımda alkışlayan, olumsuzluklarda ise çözüm önerileri ile eleştiren bir anlayışı sergiledik ve sergilemeye devam edeceğiz. Biz hiçbir zaman biz uyarmıştık ama yapılmadı böyle oldu beklentisinde olmadık. Gördüğümüzü, bildiğimizi ve inandığımızı gizlemeden ele alarak kamuoyu ile paylaştık.

Hayatta kullanmayı sevmediğim kelime olan ?Keşke? kelimesini bugün maalesef kullanmak durumunda kalıyorum.

Keşke tedbirler geçen yıl alınsaydı da en azından bir yıl kurtarılmış olsaydı.

Lütfen eğitimde basit hesapları, siyasi hesapları, adam kayırmacılığı, yandaş yaratıcılığı, ehliyetsizlere sahip çıkmayı, aman benden olsun da ne olursa olsun mantığıyla hareket etmeyi bırakalım. Bu uygulamaları, en azından insanlığın gereği olarak eğitimde ön plana çıkarmayalım.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber