Sigarada resimli uyarı uygulaması başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2010 23:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sigarada resimli uyarı uygulaması yarın başlıyor.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, yarından itibaren hiçbir firmanın üzerinde birleşik uyarı olmayan sigara ve diğer tütün mamullerini üretemeyeceğini bildirdi.

Küçük, firmalara stoklarındaki tütün mamulleri için bir geçiş dönemi tanıdıklarını da belirterek, şunları söyledi;

''Tütün mamulü üreten firmalar, yarından itibaren sadece birleşik uyarılı paketler imal edecek. Bunları da hemen satışa sunabilecek. Firmalar, daha önce ürettikleri ve stoklarında bulunan eski paketleri de, 30 Haziran 2010 tarihine kadar piyasaya sürebilecek. Eski paketlerin arzı bu tarihte son bulacak. Ancak, daha önce piyasaya verilmiş eski paketler, yıl sonuna kadar satışta kalabilecek. Yani, şu an sadece yazılı uyarıların olduğu eski paketlerin 31 Aralık 2010 tarihine kadar satışına izin verilecek.

1 Ocak 2011'ten itibaren ise piyasada kesinlikle resimli uyarıya yer vermeyen sigara ve diğer tütün mamulleri satılamayacak. Böylece yılbaşından itibaren piyasada birleşik uyarısız tek bir paket dahi kalmayacak.''

-170 MARKAYA RESİMLİ ONAYI-

Küçük, tütün mamulü firmalarının yeni paketler için TAPDK'dan onay almaları zorunluluğu bulunduğuna da işaret ederek, şu ana kadar 250 markanın 170'sine resimli uyarı için onay verildiğini belirtti.

TAPDK Başkanı, dünya uygulamalarının, resimlerin sigaranın zararları konusunda daha uyarıcı olduğu sonucunu verdiğini belirtti.

-PAKETİN YÜZDE 65'İNİ KAPLAYACAK-

Daha önce belirlenen 14 resim ve yazı, piyasaya arzına izin verilen dumansız tütün mamulleri dışındaki bütün ürünlerin en çok görülebilen geniş ön yüzeyine kapak açım ya da bandrol bitim noktasından başlamak üzere yerleştirilecek. Resimli uyarılar, sınır çizgisi ile birlikte paketlerin yüzde 65'ini kaplayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber