?SSK 2 katrilyon lira zarar edecek'

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Roche firmasının SSK'ya fahiş fiyatla ilaç sattığı iddiasıyla başlayan tartışmalar giderek farklı boyutlara kayıyor. SSK'lıların her eczaneden ilaç alabilmesi, hastalardan çok ilaç firmalarını sevindirirken; artık ihale ile ilaç alamayacak olan SSK'nın bundan büyük zarar göreceği belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği fiyatlar üzerinden ilaç alması kurumun mali gücünü aştığı için bu bütçesinde önemli bir açığa sebep olacak. Aksiyon dergisinin bu haftaki sayısında yer alan habere göre SSK, 2003'te aldığı 2,4 katrilyonluk ilacı bakanlığın belirlediği fiyatlarla alsaydı, 4 katrilyon Türk Lirası ödemek zorunda kalacaktı.

Türkiye'de alzheimer hastalarının kullandığı Cipram, yılda milyonlarca kutu satılıyor. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun en yüklü alım yaptığı ilaçlardan biri olan Cipram, Avrupa'da 13-14 Euro'ya satılıyor. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü bu ilaçlara Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları adına 35 ila 140 milyon lira ödeme yapıyor. Yani devlet ilacı Avrupalılardan daha yüksek fiyata satın alırken, SSK aynı ilacı bugüne kadar 15 milyon 680 bin lira ile 19 milyon 250 bin lira arasında alıyordu. Habere göre, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının Cipram gibi daha birçok ilacı SSKlı hastalardan pahalıya satın alması yeni bir skandalın habercisi olarak görünüyor. Haberde ayrıca ismini açıklamayan üst düzey bir devlet yöneticisinin ilginç iddialarına da yer veriliyor: ?İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün, SSK'lının satın aldığı rakamdan 17 kat daha fazla fiyat açıkladığı ilaçlar var. İlaç şirketi SSK'lının aldığı rakamlara sattığından kâr elde edebiliyorsa gerisini siz düşünün. İlaç alım çarpıklığı giderilmeden devletin ilaç giderini azaltmak mümkün görünmüyor. 900 bin liraya devletin bir kurumunun aldığı ilaca bir başka kurum nasıl 10 milyon lira fiyat veriyor? Demek ki ilaç şirketleri zengin ediliyor.?

10 Şubat 2005 tarihinden itibaren SSK'lıların ilaçlarını serbest eczanelerden almaya başlamasıyla birlikte, kurum ilaç ihalelerinden çekiliyor. Kamu kurumlarına alınan ilaçların tamamı, İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün verdiği fiyatlardan yapılacak. Bu yüzden SSK'nın 2 katrilyon lira zarara uğrayacağı tahmin ediliyor: 2003'te 2,4 katrilyon liralık ilaç alan kurumun bu yıl daha fazla ilaç alımına ihtiyaç duyacağı ve zararının her geçen yıl artacağı dile getiriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber