Erzincan davası yarın başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2010 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Erzincan'daki silahlı terör örgütüne ilişkin, aralarında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan ile MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir'in de bulunduğu 10'u tutuklu 14 sanığın yargılanmasına yarın başlanacak.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın 61 sayfalık iddianamesinde, tutuklu sanıklar Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız, Astsubaylar Orhan Esirger ve Şenol Bozkurt, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel ile tutuksuz yargılanan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan, 3. Ordu İstihbarat Başkanlığı Plan Eğitim Subayı Ahmet Saraçlar ve Erzincan'da av bayiliği yapan Yaşar Baş ''şüpheli'' sıfatıyla yer alıyor.

-ORGENERAL BERK ŞÜPHELİ SIFATIYLA İLK SIRADA-

Orgeneral Berk'in şüpheli sıfatıyla ilk sırada bulunduğu iddianamede, ''Ergenekon silahlı terör örgütüne'' yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan soruşturmalar sonucunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde davalar açıldığı anımsatılarak, iddia olunan söz konusu örgütün bugüne kadar yurt çapında yapılan operasyonlarla elde edilen örgütsel dokümanları incelendiğinde, ''amaçlarına ulaşmak için naylon terör örgütlerinin oluşturulması, mafyanın ve uluslararası uyuşturucu ticaretinin kontrol altına alınması, medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının kontrol altına alınması, siyasi partilerin kontrol altına alınarak siyaset dünyasına yön verilmesi, gerektiğinde siyasilere suikast düzenlenmesi, örgüte eleman kazandırmak ve gelir sağlamak için illegal tüm yolların kullanılması gibi eylemlerin araç olarak benimsenmiş olması, ülkemizin bu örgüt nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehlikenin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdiği'' anlatılıyor.

İddianamede, örgütün, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde ''son derece gizli bir yapılanma'' içinde olduğu da savunularak, amaçlarına ulaşmak için istihbarat örgütünde de kadrolaşmaya çalıştığı öne sürülüyor.

-ERZİNCAN YAPILANMASI

İddianamede, yapısına ilişkin de değerlendirmeler yapılan örgütün Erzincan yapılanmasıyla ilgili şu ifadeler kullanılıyor:

''Halen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında 'Ergenekon silahlı terör örgütü' kapsamında devam eden soruşturma kapsamında bulunan Dursun Çiçek tarafından imzalanmış bulunan 'İrticayla Mücadele Eylem Planı', Erzincan ilinde hayata geçirilmek istenmiş, bu amaçla Ergenekon silahlı terör örgütüne bağlı olarak faaliyet gösteren Saldıray Berk liderliğindeki yasa dışı oluşum faaliyetlerde bulunmuştur.

Bu çerçevede Gülen cemaatinin Erzincan'daki evlerine veya okullarına silah, uyuşturucu vs. suç unsurları ile yasa dışı illegal dokümanlar konularak sonrasında bu yerlerde eş zamanlı olarak operasyonlar yaptırılması ve böylece Gülen cemaatinin silahlı terör örgütleri kapsamına alınmasının sağlanmasının hedeflendiği ortaya çıkmıştır.

Dursun Çiçek imzalı bu belgedeki ifadeler ile Erzincan İl Jandarma Komutanlığı istihbarat şubesinde görevli üsteğmen Ergut'un ajandasındaki birbiriyle örtüşen el yazısı ve ifadeler bunun açık kanıtıdır''

İddianamede, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı''nın Erzincan'da uygulanmak istenmesinin nedenleri ise 5 madde halinde yer aldı.

-CİHANER'İN SUÇU ''KİŞİSEL SUÇ'' DEĞERLENDİRMESİ

İddianamenin, ''Yetki ve Göreve İlişkin Değerlendirme Bölümü''nde, İlhan Cihaner'in, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaparken suç tarihinde birinci sınıfa ayrıldığı anlatılarak, ''Cihaner'e ait silahlı terör örgütüne üye olma suçu TCK'nın 314/2 maddesinde düzenlenmiş bulunan ve cezası 5 yıldan 10 yıla kadar olan bir terör suçudur'' ifadeleri kullanılıyor.

Silahlı terör örgütüne üye olma suçu, görevle hiçbir şekilde bağdaşmayan, ilişkili olmayan ve görev nedeniyle işlenemeyecek olan ''mütemadi bir suçtur'' denilen iddianamede, ''Cihaner'in işlemiş olduğu silahlı terör örgütüne üye olma suçu tamamen kişisel suçtur'' deniliyor.

-ŞÜPHELİLERİN BİREYSEL DURUMLARINA DA YER VERİLDİ-

Şüphelilerin bireysel durumlarına da yer verilen iddianamede, şüphelilerin, İstanbul'da örgüte karşı yürütülen başka bir dosyanın şüphelisi Çiçek'in hazırlandığı Adli Tıp Kurumu raporuyla sabit olan bir planı icraya koyduklarının anlaşıldığı ifade edilerek, ''Soruşturma kapsamında ulaşılan deliller nedeniyle Ergenekon silahlı terör örgütünün Erzincan yapılanmasının en üst düzeydeki yöneticisi olduğu değerlendirilen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in savunmasının alınmasının mümkün olmadığı'' kaydediliyor.

İddianamede, Orgeneral Berk'in ayrıca, şüpheli Recep Gençoğlu'nun gözaltına alınarak Erzurum'a getirildiği gün Erzincan'da 3. Ordu Komutanlığına ait askeri araçlardan oluşan bir konvoyu önce şehir içinde dolaştırıp, Erzurum istikametindeki Üzümlü ilçesi kavşağına kadar intikal ettirerek geri döndürmesinin bir gözdağı verme girişi olarak algılandığı da ileri sürülüyor.

İddianamede, ''Cihaner'in, Ergenekon terör örgütünün Erzincan yapılanması içerisinde, örgütün faaliyetleri çerçevesinde diğer şüphelilerle birlikte faaliyette bulunduğu, şüpheli Ali Tapan'ın Erzincan İl Jandarma Komutanı olması nedeniyle jandarma istihbarat şube müdürlüğü personeli olan tutuklu şüpheliler üzerinde denetim, gözetim, emir-komuta yetkilerinin bulunduğu, bu yetkileriyle şüpheliler Berk ve Cihaner'in verdiği illegal talimatları yapma yaptırma görevi üstlendiği, yapılan suni (yalancı) gizli tanık bulma işlemini bizzat yürüttüğü'' öne sürülüyor.

İddianamede, Erzincan Çatalarmut Baraj Gölü'nde 27 Ekim 2009'da bir ihbar sonucu 13 adet el bombası, çeşitli çap ve nitelikte 350 civarında merminin bulunması üzerine, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca gerekli soruşturmanın başlatıldığı hatırlatıldı.

-CEZA İSTEMLERİ-

İddianamede, şüphelilerin, Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi oldukları ileri sürülerek, haklarında TCK'nın 314/2 maddesi uyarınca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis isteniyor.

Başsavcı Cihaner'in ''resmi belgede sahtecilik'' ve ''tehdit'' suçlarından da cezalandırılması istenen iddianamede, sanıkların Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddelerince de cezalandırılması talep ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber